News

Sistemul de sănătate din România, la pământ? „Avem cea mai mică sumă alocată din UE, la fel ca Bulgaria”

30.09.2020 | 22:02
Sistemul de sanatate din Romania la pamant Avem cea mai mica suma alocata din UE la fel ca Bulgaria
ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila anunță că România este codașa Europei atunci când vine vorba de fondurile alocale sistemului de sănătate.

În aceste condiții, în plină pandemie de Covid-19, Rafila le transmite românilor că este îngrijorat de situație, cu toate că nu intră în panică.

ADVERTISEMENT

România a depășit 2.158 de cazuri de infectare cu Covid-19 în ultimele 24 de ore, în condițiile în care la Terapie Intensivă există doar 1.055 de paturi pregătite pentru a trata pacienții bolnavi de Covid-19.

Avertismentul lui Alexandru Rafila, referitor la sistemul de sănătate românesc

Alexandru Rafila a dezvăluit că doar Bulgaria mai stă atât de prost precum România și crede că țara noastră stă foarte bine comparativ cu banii alocați sistemului sanitar.

ADVERTISEMENT

Suntem umăr la umăr cu Bulgaria. Nu e total așteptat, avem cea mai mică sumă alocată sistemului de sănătate. Vă ziceam că aștept să vedem o creștere, sunt îngrijorat, dar nu sunt panicat. Stăm bine în comparație cu banii alocați la Sănătate.

Am avut o creștere de 10%. transmiterea comunitară a devenit mai intensă, acest motiv nu putea fi evitat. Astăzi avem un record absolut. Ne stabilizăm, dacă ajungem pe așa numitul platou, dacă creșterea va continua.

ADVERTISEMENT

Mijloacele de transport în comun, nu știu dacă încă se practică acest lucru, dar ar fi bine să ai program decalat. Trebuie participare individuală, trebuie să existe coordonare administrativă.

București, Iași, Galați am văzut cifre destul de ridicate. Rămâne să vedem dacă ne aflăm pe un platou. Comportamentul oamenilor nu e predictibil, apar diferite situații, a început școala, mergem la vot.

ADVERTISEMENT

Impactul trebuie monitorizat, trebuie să iei măsuri, nu are rost să pleci de la premiza, mă deranjează că toată lumea întreabă când se închide totul. Eu nu cred că ăsta e scopul nostru să închidem totul, să reintroducem starea de urgență. Important e ce facem ca să nu ajungem acolo”, a declarat Rafila la Digi 24.

România a închis 1% din totalul școlilor din țara noastră

Microbiologul e convins că situația din școlile din România nu e atât de gravă pe cât pare, în condițiile în care s-au închis doar 1% din totalul instituțiilor de învățământ.

Școlile închise sunt sub 1%, sunt 18.000 școli în România, 1% au trecut în scenariul roșu, nu este nicio nenorocire, asta se întâmplă peste tot. Important e să n-am închidere masivă a școlilor, că s-ar putea să am o problemă. Copiii trebuie să meargă la școală, e esențial.

Aceste măsuri, e o luptă, am remarcat citind presa de ieri, de azi, e o luptă între măsuri aplicate uniform și unitar și măsuri adaptate fiecărei situații.

În primul rând m-aș gândi la modul în care aș face mai funcțional dacă se poate pune un grad de comparație. Noi suntem in pandemia asta din luna martie”, a declarat Rafila la Digi 24.

ADVERTISEMENT