Alegeri 2024

Sistemul Patriot pentru Ucraina. Mesajul președintelui Joe Biden către România

Sistemul Patriot pentru Ucraina, precizări ale ambasadorului SUA la București. Mesajul președintelui Joe Biden pentru România
31.05.2024 | 01:09
Sistemul Patriot pentru Ucraina Mesajul presedintelui Joe Biden catre Romania
SUA spun că nu ar cere unei țări să-și pună în pericol propria securitate / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ambasadorul SUA, la București, Kathleen Kavalec, a declarat, joi seară, că liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a cerut mai mult sprijin pentru Ucraina din partea aliaților dar că „nu are cere unei țări să-și pună în pericol propria securitate”.

„Nu am cere niciunei ţări să-şi pună în pericol propria securitate”

Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA, la București, a declarat, joi seară, că președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a cerut mai mult sprijin pentru Ucraina din partea aliaților dar „nu are cere unei țări să-și  pună în pericol propria securitate”.

ADVERTISEMENT

„Preşedintele Joe Biden a cerut tuturor aliaţilor să se gândească ce ar mai putea face pentru a ajuta Ucraina în ceea ce priveşte apărarea aeriană şi mai multe ţări analizează posibilităţile.

Noi şi ucrainienii am aprecia orice poate face în plus oricine. Desigur, nu am cere niciunei ţări să-şi pună în pericol propria securitate (…) Deci este ceva ce România trebuie să decidă dacă poate aduce această contribuţie”, a declarat Kethleen Kavalec la Antena 3CNN, întrebată fiind dacă România ar trebui să trimită în Ucraina un sistem antirachetă și antiaerian Patriot.

ADVERTISEMENT

SUA, „active în modernizarea apărării aeriene a României”

Diplomatul american a subliniat și faptul că „Statele Unite au fost, mai ales în ultimii ani, foarte active în susţinerea modernizării apărării aeriene a României, inclusiv prin noi capacităţi de apărare, care includ şi sistemele Patriot”.

Kathleen Kavalec a mai spus că se continuă discuțiile depre creșterea capacității de apărare a României, în cadrul parteneriatului transatlantic și al NATO, subliniind triplarea numărului de militari în țara noastră.

ADVERTISEMENT

Amenințarea dronelor rusești

Ambasadorul a mai spus că, în egală măsură, au loc discuții despre sistemele ce pot fi puse la dispoziție pentru a mai reduce temerile României cu privire la amenințarea dronelor rusești.

„Continuăm să discutăm despre modul în care putem creşte capacitatea de apărare a României, ca partener şi ca membru NATO. Cred că, dacă ar fi să comparăm cu începutul războiului, am triplat numărul de trupe prezente aici, în România, ca parte a efortului de rezistenţă şi apărare.

ADVERTISEMENT

Și discutăm ce alte sisteme pot fi puse la dispoziţie pentru a mai reduce îngrijorarea pe care o aveţi în legătură cu dronele care au ajuns în trecut pe teritoriul ţării dinspre Ucraina. Deci continuăm discuţiile legate de modul în care putem ajuta la întărirea şi îmbuntăţirea conştientizării riscurilor, dar şi a capacităţii de apărare”, a mai afirmat ambasadorul SUA la Bucureşti.

Președintele Klaus Iohannis, dar și premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, au precizat că o decizie privind livrarea unui sistem Patriot pentru Ucraina se va lua în urma unei ședințe CSAT.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: