Avertizările Ro-Alert vor fi transmise și pe televizor, e-mail și prin SMS. Anunțurile vor fi însoțite de sunete noi, în funcție de gravitatea pericolului. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale lucrează la extinderea sistemului de avertizări.
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale lucrează la extinderea sistemului de avertizări. Se dorește ca, pe viitor, alertele să fie difuzate și la televizor. Mai mult, cetățenii vor primi SMS și e-mail în cazul unei situații de urgență extremă.
„Pe Ro-Alert avem o strategie şi chiar recent am avut o şedinţă de lucru cu STS, care răspund de partea RO-ALERT, de a dezvolta sistemul astfel încât să putem include mai multe terminale, nu numai că vine alerta pe telefon şi vine pe mai multe terminale, intră direct pe televizor, intră direct pe e-mail, pe SMS, la cei care sunt înscrişi, astfel încât să ne asigurăm că cea mai mare parte din populaţie a aflat de o situaţie care poate să le pună viaţa în pericol”, a declarat Raed Arafat, şeful departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), potrivit Monitorul Cluj.
Într-un scenariu propus, alerta va întrerupe cu totul emisia TV și va apărea pe tot ecranul. În al doilea caz, alerta poate acoperi doar o parte a ecranului, într-o fereastră separată. În cazurile care viața cetățenilor nu este pusă în pericol, avertizarea va apărea în partea de jos a ecranului.
„Asta inseamna că comunicarea nostră cu populatia este mai sigura cand exista probleme majore. Va îmbunătăti partea de siguranţă a populatiei”, a declarat Raed Arafat, şeful DSU, potrivit Observator News.
Pentru a primi informații pe e-mail și prin SMS, în legătură cu situația de urgență, trebuie să te înscrii pe o platformă pusă la dispoziție de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. În continuare, sistemul de tip notificare, funcțional de șapte ani, va funcționa în paralel cu toate aceste noi mijloace. Sunetul, de asemenea, va fi diferit în funcție de gravitatea situației.
„Trebuie partea asta de sunet puternic şi de deranj să fie folosite doar pentru ce este foarte grav. Acesta este şi motivul pentru care am solicitat să fie introdusă o nouă tonalitate. Va permite selectia de diferite grade de alertare cu diferite tonalităţi”, a adăugat Arafat.
Acest nou sistem pe care l-am precizat anterior va fi gata peste doi ani. De asemenea, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă lucrează şi la o vartiantă Ro-Alert pentru persoane cu deficienţe de auz, în care sunetele vor fi înlocuite cu semnale luminoase.
În prezent, despre sistemul Ro-Alert, cetățenii afirmă că întârzie să apară în unele situații care ar putea să-i pună în pericol. „Dacă este o alertă fix când se întâmplă ceva, atunci nu e bine. Dacă ne anunță de dinainte, este perfect. Am primit o alertă despre urși doar că deja văzusem ursul”, a declarat o tânără pentru sursa citată.
Despre acest lucru a comentat și Raed Arafat, precizând faptul că încă mai este de lucru în acest context. „Avertizarea timpurie nu este neapărat alertarea populaţiei. Avertizarea timpurie înseamnă senzori pentru inundaţii, senzori pentru cutremur, senzori pentru diferite categorii de situaţii care pot să apară şi care declanşează după asta alertarea populaţiei.
Într-adevăr, încă mai este de lucru pe această linie. Ministerul Mediului este implicat autorităţile locale şi judeţene sunt implicate, sunt zone în care au instalat sisteme moderne de avertizare timpurie pentru partea e inundaţii în mod deosebit, sunt alte zone care încă mai au de lucrat pe această linie. Din păcate, sistemele de avertizare, dacă includem şi sistemele de alertare a populaţiei, sunt sisteme costisitoare, sunt sisteme care necesită dezvoltare continuă şi trebuie să ai o strategie în acest sens”, a explicat Arafat, potrivit Monitorul Cluj.