News

Sistemul UE de verificare a certificatelor COVID-19 a fost lansat. Sunt șapte state care eliberează deja asemenea pașapoarte

S-a lansat sistemul UE de verificare a certificatelor COVID-19, marți.
01.06.2021 | 16:22
Sistemul UE de verificare a certificatelor COVID19 a fost lansat Sunt sapte state care elibereaza deja asemenea pasapoarte
ADVERTISEMENT

Sistemul tehnic al Uniunii Europene prin care se verifică certificatele Covid a fost lansat marți, conform unui anunț al Comisiei Europene. Este vorba despre acel portal al UE prin care sunt verificate pașapoartele Covid, în condiții sigure, dar și prin respectarea vieții private.

Sistemul UE de verificare a certificatelor COVID-19 a fost lansat

Acesta a fost creat în ultimele două luni și scopul lui este de a verifica toate caracteristicile de securitate din codurile QR ale acestor certificate, prin care se garantează că ele sunt autentice.

ADVERTISEMENT

Conform comunicatului Comisiei Europene, în timpul acestui proces nu sunt păstrate datele cu caracter personal ale indivizilor în cauză. Tot Comisia a mai precizat că 22 de țări au testat deja acest portal începând cu data de 10 mai, iar acest regulament va fi aplicat în mod oficial de la întâi iulie 2021.

Este demn de precizat că toate statele membre care au trecut testele tehnice și sunt capabile în acest moment să elibereze și să verifice aceste certificate pot utiliza sistemul european de verificare a certificatelor COVID.

ADVERTISEMENT

Ce state eliberează deja pașapoarte COVID

Mai mult, s-a anunțat că Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia au decis să folosească acest portal începând cu data lui de lansare, adică marți, întâi iunie 2021.

Astfel, acestea sunt cele state și șapte state membre care au început deja să elibereze primele certificate ale Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

„Lansarea de astăzi a portalului este un pas important care le va permite statelor membre să înceapă să utilizeze portalul și să emită certificatele digitale ale UE privind COVID.

Faptul că șapte state membre s-au conectat deja la portal este un început bun. Încurajez și celelalte state să se conecteze cât mai curând posibil.

ADVERTISEMENT

Pregătirea din timp va face ca întregul sistem să poată fi pe deplin operațional până la 1 iulie, atunci când propunerea va deveni aplicabilă, iar UE va fi gata la timp pentru redeschidere în această vară”, a specificat comisarul pentru piața internă, Thierry Breton.

De asemenea, alte țări au stabilit să lanseze certificatul digital privind COVID doar când toate funcțiile sunt implementate la nivelul țării, astfel că nu se grăbesc ca statele menționate deja mai sus.

Acest certificat Covid a fost propunerea Comisiei pentru ca cetățenii Uniunii Europene să poată călătorii în condiții de siguranță, în timpul în care pandemia de coronavirus afectează întreaga lume.

ADVERTISEMENT