Fotbal intern

Sistemul VAR, introdus în Liga 1? Anunțul LPF cu privire la folosirea arbitrajului video

28.06.2019 | 16:54
Sistemul VAR introdus in Liga 1 Anuntul LPF cu privire la folosirea arbitrajului video

Liga 1 și-a stabilit țintarul. LPF a tras la sorți meciurile din campionat, Dinamo având un început de foc, cu meciuri împotriva Viitorului, Craiovei și cu CFR Cluj, în primele trei etape. Arbitrajul video în Liga 1 este unul dintre subiectele cele mai dezbătute subiecte cu privire la organizarea competiției. 

Sistemul VAR, introdus în Liga 1? Anunțul LPF cu privire la folosirea arbitrajului video

Este cert că nu vom avea arbitraj video în sezonul regulat, însă Liga Profesionistă de Fotbal a anunțat că VAR-ul ar putea fi folosit începând din play-off. Sigur, discuțiile sunt abia la început și mai este cale lungă până acolo, însă cel mai devreme, la începutul anului viitor am putea asista la folosirea arbitrajului video și în fotbalul românesc.

Pentru implementarea arbitrajului video trebuie să se urmeze o întreagă procedură conformă cu regulile UEFA. Mai exact, în momentul în care LPF vrea să introducă VAR în România trebuie să aleagă una dintre cele trei sau patru firme acceptate de UEFA pentru a se ocupa de acest aspect. Cei de la forul continental trimit o listă către LPF, iar cei de acolo se vor decide ce companie este mai potrivită să implementeze sistemul.

Mai există și costurile acestui sistem, care nu au fost discutate în conferința de presă de azi a Ligii Profesioniste. Nu se știe din ce bani se vor achita fondurile pentru implementarea și susținerea VAR în Liga 1. Este posibil ca cluburile să cotizeze pentru acest sistem, să fie atrase fonduri de la sponsori, sau o parte din drepturile tv. Implementarea sistemului VAR în Liga 1 ar costa aproximativ 1,5 – 2 milioane de euro, o sumă destul de piperată având în vedere că există echipe din Liga 1 care nu își permit să suporte o parte din acești bani din bugetul propriu.

Sistemul VAR, introdus în Liga 1 Anunțul LPF cu privire la folosirea arbitrajului video
Sistemul VAR, introdus în Liga 1 Anunțul LPF cu privire la folosirea arbitrajului video

Gino Iorgulescu: “UEFA ne pune la dispoziție aparatura, noi o putem testa una-două etape”

Președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, a declarat anul trecut că ar fi interesat de VAR în Liga 1 și susține că cei de la UEFA ne pun la dispoziție aparatura și pentru un test: „Noi suntem interesaţi de VAR, pentru că şi la Cupa Mondială a dat rezultate. Dar avem semne de la UEFA şi de Asociaţia Ligilor Profesioniste Europene că se va impune obligatoriu la un moment dat, iar acum sunt preocupări pentru strângerea de fonduri.

Adică ar putea veni fonduri pentru VAR de la UEFA sau de la Asociaţia Ligilor Profesioniste Europene (ALPE) pentru a se implementa şi la noi. Costurile variază, depinde de aparatură, ar fi între 1 milion şi 2 milioane de euro. Am făcut nişte calcule şi cam pe aici se învârte suma. Când vom avea bani măcar pentru acea aparatură poate o vom testa. Dar dacă UEFA sau de la Asociaţia Ligilor Profesioniste Europene ne pune la dispoziţie aparatura, noi o putem testa câteva meciuri sau la una-două etape”, a declarat Iorgulescu într-o conferință de presă.

  • 2 milioane de euro este costul estimativ al arbitrajului video în Liga 1
  • 28 de milioane de euro pe an este noul contract pentru drepturile tv din Liga 1