Fotbal intern

Situația de la Dinamo îi îngrijorează pe deținătorii de drepturi tv: “Suma plătită este foarte mare”. Exclusiv

15.01.2021 | 14:57
Situatia de la Dinamo ii ingrijoreaza pe detinatorii de drepturi tv Suma platita este foarte mare Exclusiv
Situația de la Dinamo îi îngrijorează pe deținătorii de drepturi tv: "Suma plătită este foarte mare". Sursa: sportpictures.ro
ADVERTISEMENT

Incertitudinea financiară de la Dinamo ar putea afecta toată stagiunea din Casa Pariurilor Liga 1, iar un eventual faliment al uneia dintre cele mai populare echipe din România ar fi o lovitură și pentru deținătorii de drepturi tv. 

Pandemia a afectat mult și acest segment al drepturilor tv, unde sumele investite ajung la miliarde de euro în cazul campionatelor importante. În vara anului trecut, ligile mari ale Europei au căutat o soluție prin care să își desfășoare toate meciurile sezonului astfel încât să încaseze sumele întregi de la deținătorii de drepturi.

ADVERTISEMENT

La fel s-a întâmplat și în România, unde LPF și FRF au găsit o formulă de finalizare a sezonului trecut în luna august, iar pentru a nu periclita sumele plătite de deținătorul de drepturi, FRF a hotărât ca din acest sezon să se mărească numărul de echipe de la 14 la 16. Asta înseamnă mai multe meciuri la același preț, adică 34,1 milioane de euro, o compensație pentru meciurile care nu s-au jucat în stagiunea precedentă.

Situația de la Dinamo îi îngrijorează pe deținătorii de drepturi tv: “Toate știrile negative care apar în jurul acestei echipe”

În acest moment, contractul este foarte clar și atât LPF, cât și firma EAD, deținătorul drepturilor, vor să îl ducă la bun sfârșit. Dar, situația ar putea să fie din nou tensionată dacă Dinamo ar dispărea din campionat. Pablo Cortacero și noua conducere iberică au dus clubul aproape de faliment și singurii bani care au dus la supraviețuirea lui Dinamo au fost plătiți de suporteri.

ADVERTISEMENT

Situația de la club îi îngrijorează atât pe fanii clubului, dar și pe deținătorii de drepturi. Orlando Nicoară, director general EAD.ro a recunoscut pentru FANATIK că situația de la Dinamo este una care dă bătăi de cap, însă cu toate acestea firma își dorește să ducă la bun sfârșit contractul de drepturi tv:

“Și la noi este sumă foarte mare, mai ales dacă ne uităm la situația de la Dinamo și toate știrile negative care apar în jurul acestei echipe. Este îngrjiorător, dar nu avem de gând să renunțăm. Obiectivul de acum este să ne ducem la bun sfârșit contractul”, a spus Nicoară pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Directorul EAD liniștește cluburile: “Nu se pune problema să cerem renegocierea”

În Franța a izbucnit un scandal uriaș după ce contractul de drepturi tv pe care Liga Franceză îl avea cu Mediapro, în valoare de 815 milioane de euro pe an, a fost anulat. Televiziunile au încercat să renegocieze contractul, însă nu au ajuns la niciun acord. Iar în acest moment, fotbalul din Ligue 1 este în haos.

Orlando Nicoară a liniștit spiritele prin intermediul FANATIK și a transmis că la noi nu se pune problema în acest moment pentru o renegociere. Contractul este clar, iar deținătorii de drepturi încearcă să îl ducă la bun sfârșit.

ADVERTISEMENT

“Momentan nu există un astfel de scenariu și nu este o variantă prin care să cerem renegocierea, cum se întâmplă în Franța. Noi avem un contract clar pe cinci ani de zile pe care vrem să îl ducem la capăt. Nu se pune problema să renunțăm în acest moment.

În Franța este o situație specifică. Drepturile au fost luate de MediaPro din Spania pe o sumă foarte mare. Ei au încercat să renegocieze. Acolo este o sumă foarte mare dacă vă uitați pe tabele”, a explicat Nicoară.

Contractul de drepturi tv din Liga 1 semnat pe 5 ani și în valoare de 170 de milioane de euro

Suma încasată din drepturile tv este vitală pentru majoritatea cluburilor din Casa Pariurilor Liga 1, în condițiile în care acești bani acoperă mai mult de 50% din bugetul echipei. Conform contractului, cele 16 echipe împart anual 28 de milioane de euro (34,1 cu TVA).

Noul contract de drepturi tv a intrat în vigoare în sezonul 2018-2019 și este în valoare de 170 de milioane de euro, valabil 5 ani. Echipele vor încasa mai puțini bani în acest sezon, în condițiile în care numărul de echipe a crescut de la 14 la 16 și suma a rămas aceeași.

  • 170 de milioane de euro este contractul pe drepturi tv din Liga 1
  • 28 de milioane de euro anual împart cluburile doar din drepturile tv

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: