News

Video. Videoconferința dintre Biden și Putin pe tema situaţiei din Ucraina s-a încheiat. Concluziile discuţiei / Update

Președintele SUA și cel al Rusiei, videoconferință pe tema Ucrainei. Putin ar urma să fie avertizat asupra sancțiunilor economice dure pe care le riscă țara sa dacă invadează Ucraina.
07.12.2021 | 18:05
Video Videoconferinta dintre Biden si Putin pe tema situatiei din Ucraina sa incheiat Concluziile discutiei  Update
Joe Biden speră într-o rezolvare diplomatică a situației Foto: hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
07-12-2021
18:56

Ce i-a cerut Biden lui Putin

„Președintele Biden a arătat adânca îngrijorare a SUA și a aliaților europeni cu privire la mobilizarea rusească de forțe din jurul Ucrainei și a transmis clar că SUA și aliații săi vor răspunde cu măsuri economice dure și de altă natură, în cazul unei escaladări militare”, a precizat un comunicat al Casei Albe.

Totodată, Biden şi-a exprimat sprijinul pentru suveranitatea Ucrainei şi a cerut revenirea la diplomaţie şi reducerea tensiunilor. Preşedinţia americană mai transmite că echipele de consilieri ai celor doi şefi de stat vor continua discuţiile pe această temă.

07-12-2021
18:01

Discuţiile dintre Biden şi Putin s-au încheiat

Videoconferinţa dintre Joe Biden şi Vladimir Putin s-a încheiat după 2 ore de discuţii, transmit agenţiile străine de presă, iar consilierul de securitate al Casei Albe va răspunde întrebărilor jurnaliştilor despre convorbirea dintre cei doi lideri de stat, ăn cursul zilei, conform executivului american.

Totodată, Joe Biden urmează să mai discute şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron, cu cancelarul german Angela Merkel şi cu premierii italian Mario Draghi şi britanic Boris Johnson după videoconferinţa sa cu Vladimir Putin.

07-12-2021
16:08

A început întâlnirea celor doi șefi de stat. Rusia a publicat primele imagini

Summitul virtual dintre președintele SUA Joe Biden și omologul său rus, Vladimir Putin pe tema Ucrainei a început.

Dacă președintele american a interzis accesul presei la întâlnire, partea a publicat un scurt videoclip cu începutul întâlnirii dintre cei doi președinți.

Videoconferința ar putea două sau trei ore, susțin comentatorii politici internaționali.

„Bună, domnule președinte, bine ați venit”, au fost primele cuvinte ale lui Vladimir Putin. Joe Biden a răspuns: „Bună ziua. Mă bucur să vă revăd. Data trecută nu ne-am văzut la G20, sper să ne vedem data viitoare”.

Președintele american Joe Biden îi va transmite președintelui rus Vladimir Putin, în cadrul unei videoconferințe, că Rusia și băncile sale ar putea fi lovite de cele mai dure sancțiuni economice de până acum dacă invadează Ucraina, au declarat oficialii americani.

Situația din Ucraina, subiect de videoconferință între Biden și Putin

Potrivit surselor citate de Reuters, sancțiunile, despre care o sursă a spus că ar putea viza cele mai mari bănci ale Rusiei și capacitatea Moscovei de a converti ruble în dolari și alte valute, au fost concepute pentru a-l descuraja pe Putin să folosească zecile de mii de soldați mobilizați lângă granița cu Ucraina pentru a-și ataca vecinul din sud.

ADVERTISEMENT

Kremlinul, care a declarat înainte de întâlnire că nu se așteaptă la niciun progres în urma discuțiilor, a negat că are astfel de intenții și a spus că poziționarea trupelor sale este defensivă.

Dar a mai spus, de asemenea, că este din ce în ce mai supărat de ajutorul militar occidental acordat Ucrainei și de ceea ce numește extinderea NATO.

ADVERTISEMENT

De asemenea, a pus la îndoială intențiile ucrainene și a spus că vrea garanții conform cărora Kievul nu va folosi forța pentru a încerca să recupereze teritoriul pierdut în 2014 în fața separatiștilor susținuți de Rusia, un scenariu pe care Ucraina l-a exclus.

“Căutăm relații bune, previzibile cu Statele Unite. Rusia nu a intenționat niciodată să atace pe nimeni, dar avem preocupările noastre și avem liniile noastre roșii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

ADVERTISEMENT

Cerând tuturor să-și păstreze calmul, Peskov a spus că este vital ca Putin și Biden să vorbească, având în vedere ceea ce el a numit escaladarea extraordinară a tensiunilor din Europa.

Rubla rusă s-a devalorizat ușor marți, unii analiști de piață prevăzând că discuțiile vor reduce tensiunile, iar alții spunând că amenințarea cu sancțiuni din partea SUA a erodat speranțele de a găsi un teren comun.

ADVERTISEMENT

America a pregătit sancțiuni dure pentru Kremlin

Înaintea primelor sale discuții directe cu Putin din iulie, Biden a discutat luni planul de sancțiuni cu aliații europeni, căutând o poziție comună puternică în sprijinul integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei.

El a vorbit cu președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel, premierul italian Mario Draghi și prim-ministrul britanic Boris Johnson.

Ei au cerut Rusiei să detensioneze relațiile și să revină la diplomație și au spus că echipele lor vor rămâne în strânsă legătură, inclusiv prin consultare cu aliații NATO și partenerii UE, cu privire la o „abordare coordonată și cuprinzătoare”, a spus Casa Albă.

Echipa lui Biden a identificat un set de sancțiuni economice de impus în cazul în care Rusia lansează o invazie, a declarat un oficial înalt al administrației Biden.

O sursă separată familiarizată cu situația a spus că a fost discutată țintirea cercului apropiat al lui Putin, dar nu s-a luat nicio decizie. De asemenea, au fost luate în considerare sancțiuni împotriva celor mai mari bănci din Rusia și limitarea conversiei rublelor în dolari și alte valute, a spus o altă sursă.

German Gref, directorul executiv al principalei bănci ruse Sberbank (SBER.MM), a numit marți această idee „prostii imposibil de executat”.

CNN a raportat că sancțiunile ar putea include pasul extrem de deconectare a Rusiei de la sistemul internațional de plăți SWIFT utilizat de băncile din întreaga lume.

Bloomberg a raportat că Statele Unite și aliații europeni cântăresc măsuri care vizează Fondul rus de investiții directe.

Statele Unite ar putea restrânge, de asemenea, capacitatea investitorilor de a cumpăra datorii rusești de pe piața secundară, a spus Bloomberg, citând persoane familiare cu chestiunea.

Casa Albă a refuzat să comenteze.

SUA încă mai cred în diplomație

Apelul video securizat, cu Biden vorbind din Sala de Situație a Casei Albe, este de așteptat să aibă loc la aproximativ 17.00 (ora României).

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că rămâne neclar dacă Putin a luat decizia finală de a invada Ucraina.

Puterile Ucraina și NATO acuză Rusia că a masat trupe în apropierea graniței, stârnind temeri de un posibil atac. Moscova neagă orice astfel de plan și acuză Kievul că își adună propriile forțe în estul său, unde separatiștii susținuți de ruși controlează o mare parte a teritoriului ucrainean.

Statele Unite au îndemnat ambele țări să revină la un set de acorduri în mare parte neimplementate, semnate în 2014 și 2015, care au fost concepute pentru a pune capăt războiului din estul Ucrainei.

„El (Biden) va clarifica că vor exista costuri foarte reale în cazul în care Rusia ar alege să continue, dar va clarifica, de asemenea, că există o cale eficientă de urmat în ceea ce privește diplomația”, a declarat reporterilor administrația de rang înalt al lui Biden.

Cei doi lideri se îndreaptă spre discuții cu puțin spațiu pentru compromis.

Putin a spus că dorește garanții obligatorii din punct de vedere juridic, că NATO nu se va extinde mai departe spre est și un angajament că anumite tipuri de arme nu vor fi desfășurate în țările apropiate Rusiei, inclusiv Ucraina.

Se așteaptă ca Putin să ridice posibilitatea de a organiza un alt summit SUA-Rusia și cu Biden. S-au întâlnit ultima dată față în față la un summit în iunie la Geneva.

Generalul american Mark Milley, președintele șefilor de stat major comun, s-a întâlnit luni virtual cu toți șefii apărării NATO despre „evoluții semnificative în materie de securitate în Europa”.

Ministerul Apărării al Ucrainei a acuzat marți Rusia că a desfășurat tancuri și echipe suplimentare de lunetişti în prima linie a conflictului din estul Ucrainei.

Rusia a anexat în 2014 regiunea Crimeea a Ucrainei.

ADVERTISEMENT