IDF a bombardat Libanul, la 24 de ore după explozia pagerelor și stațiilor walkie-talkie, fiind vorba despre bombardamente și atacuri de artilerie împotriva unor ”situri de infrastructură teroristă”. Acestea ar aparține miliției pro-iraniene Hezbollah, considerată grupare teroristă de către Israel și partenerii săi, printre care Statele Unite ale Americii.
“Forţele noastre aeriene au atacat, de asemenea, o unitate de depozitare a armelor Hezbollah din zona Khiam, în sudul Libanului”, mai arată sursa citată. Mai multe persoane au fost rănite în acest atac, deși Hezbollah a vorbit chiar despre răniți.
Momentan nu se cunosc alte detalii despre incident, cert e că ONU ceruse tuturor părților implicate să nu escaladeze situația. În total, explozia pagerelor și mai nou a stațiilor walkie-talkie în Liban și Siria a dus la 32 de morți și 3.200 de răniți. Gruparea șiită Hezbollah a atribuit atacul Israelului, cu toate că israelienii nu au comentat acest incident de proporții. Israelul pare că se gândește tot mai serios la un război cu Libanul, pentru a se asigura că gruparea teroristă Hezbollah va dispărea din această țară.
”Este nevoie de curaj, determinare și perseverență din partea noastră”, a declarat și ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant. Ministrul de externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a acuzat Israelul că a împins Orientul Mijlociu în pragul unui război regional, orchestrând o escaladare periculoasă pe mai multe fronturi.t
SUA, care a negat orice implicare în explozii, a declarat că va continua eforturi diplomatice pentru a se asigura că situația nu va escalada. Un oficial al SUA, vorbind sub protecția anonimatului, a declarat că Israelul le-a transmis partenerilor că ”va face ceva în Liban”, fără să ofere detalii. Tocmai de aceea, pentru că totul a fost ținut secret, atacul din Liban a fost o surpriză chiar și pentru Washington.
Conform Reuters, cel puțin una dintre exploziile de miercuri din Liban a avut loc lângă o înmormântare organizată de Hezbollah, pentru cei uciși în ziua precedentă, când mii pagere au explodat în toată țara și au făcut o căruță de victime. Un reporter Reuters din suburbiile sudice ale Beirutului a spus că i-a văzut pe membrii Hezbollah scoțând frenetic bateriile oricărui walkie-talkie care nu au explodat, aruncând piesele în butoaie metalice.
Hezbollah a apelat la pagere și alte dispozitive de comunicare low-tech în încercarea de a se sustrage de la supravegherea israeliană a telefoanelor mobile. Crucea Roșie din Liban a declarat pe rețeaua de socializare X că a răspuns cu 30 de echipaje la explozii multiple în diferite zone, inclusiv în sudul Libanului și Valea Bekaa.
Imaginile walkie-talki-urilor explodate au arătat etichete care poartă numele companiei japoneze ICOM (6208.T), însă aceasta a transmis că modul de walkie-talkie nu mai fusese produs de mai bine de 10 ani. În consecință, ICOM, listată la Bursa de Valori din Tokyo, a anunțat joi că investighează știrile că dispozitivele radio bidirecționale care poartă logo-ul său au explodat în Liban și va publica informații actualizate pe măsură ce acestea vor fi disponibile.
Firma cu sediul în Osaka a declarat că produsele sale pentru piețele de peste mări sunt vândute exclusiv prin distribuitori autorizați și verifică exporturile în conformitate cu reglementările de control al comerțului de securitate ale Japoniei. Compania a avertizat anterior despre versiunile contrafăcute ale dispozitivelor sale care circulă pe piață, în special modelele întrerupte din producție, cum ar fi cele deținute de Hezbollah.