News

Situația în care vânzătorii de la magazine îți pot cere buletinul. Nu vei putea cumpăra aceste produse dacă nu le arăți actul de identitate

În ce condiții vânzătorii din magazine pot cere buletinul unui cumpărător. Fără actul de identitate nu poți achiziționa țigări și alcool
27.06.2024 | 08:49
Situatia in care vanzatorii de la magazine iti pot cere buletinul Nu vei putea cumpara aceste produse daca nu le arati actul de identitate
În ce condiții trebuie vânzătorii să verifice vârsta celor care cumpără țigări sau alcool. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

În restaurante și magazine care comercializează băuturi alcoolice, energizante și produse din tutun, vânzătorii vor trebui să verifice vârsta clienților.

Vânzătorii trebuie să verifice vârsta celor care cumpără țigări sau alcool

Această măsură, inițiată de parlamentarii USR, a fost aprobată miercuri de deputați și prevede că vânzătorii pot solicita actul de identitate al clienților dacă suspectează că aceștia sunt minori.

ADVERTISEMENT

„În vederea verificării împlinirii vârstei de 18 ani a cumpărătorilor şi consumatorilor care solicită vânzarea, respectiv servirea băuturilor alcoolice, băuturilor energizante şi/sau produselor reglementate de dispoziţiile art. 2 din Legea nr. 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor de tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor de tutun, cu modificările şi completările ulterioare, membrii personalului localurilor publice şi vânzătorii din unităţile comerciale au obligaţia de a solicita consultarea actelor de identitate ale consumatorilor”, scrie în proiectul de lege.

Amenzi uriașe pentru cei care nu respectă legea

Comercianții care nu respectă această prevedere riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 30.000 lei, dacă vând tutun, alcool sau energizante persoanelor suspectate că sunt minore și care nu ar trebui să consume aceste produse.

ADVERTISEMENT

Legea nu poate obliga clientul să își prezinte documentul de identitate, așa că responsabilitatea revine în întregime comercianților. Astfel, în cazul în care au îndoieli privind vârsta unui client, aceștia sunt obligați să ceară dovada vârstei și să nu vândă produsele respective până nu se asigură că clientul este major.

Clienții minori pot refuza să arate actele de identitate și să se îndrepte spre alt magazin. În România, mulți copii încep să consume alcool și tutun de la vârste fragede.

ADVERTISEMENT

Conform datelor colectate de organizația Salvați Copiii, acum câțiva ani, aproximativ 90.000 de copii începeau să fumeze anual. Este vorba despre tineri cu vârste între 13 și 14 ani, iar legiuitorii atrag atenția că mulți dintre aceștia devin fumători pe viață.

Consumul de alcool de la vârste fragede

Un raport al OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a scos la iveală o creștere alarmantă a numărului de minori care consumă alcool, țigări electronice și canabis, de la vârste fragede.

ADVERTISEMENT

Analiza a fost făcută în 44 de țări, iar  țara noastră este pe locul 8 în topul consumului de alcool în rândul copiilor cu vârsta mai mică de 11 ani. Pe primul loc se află Anglia, iar pe locul doi se află Republica Moldova.

ADVERTISEMENT