News

Situația paturilor ATI la nivel național. În Capitală nu mai sunt locuri

Situația de la Terapie Intensivă la nivel național începe să se înrăutățească tot mai mult. În Capitală nu mai este niciun loc liber la ATI.
20.09.2021 | 16:47
Situația paturilor ATI la nivel național. În Capitală nu mai sunt locuri
Situația paturilor de la ATI. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Numărul pacienților internați la Terapie Intensivă a crescut semnificativ, în ultimele 24 de ore. Luni au fost raportate de către autorități 952 de persoane în secțiile ATI. Astfel că în Capitală nu mai este disponibil niciun pat, iar la nivel național mai sunt doar 19.

”În data de 20 septembrie 2021, conform datelor existente în aplicaţia alerte.ms.ro, la ora 14,00, la nivel naţional, există 1.087 de paturi ATI destinate pacienţilor COVID-19. Dintre acestea, 116 sunt paturi rezervate special pentru persoane cu anumite condiţii medicale care sunt şi confirmate cu SARS-CoV-2 (obstretică – ginecologie, neonatologie, cardiologie etc.).

De asemenea, 952 de paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii ţări. În Bucureşti sunt avizate de DSP 237 de paturi de ATI pentru pacienţii de COVID-19.

ADVERTISEMENT

La nivel naţional sunt libere 19 paturi ATI pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiţii medicale care sunt şi confirmate cu SARS-CoV-2, iar în Bucureşti nu mai sunt paturi libere la acest moment”, au transmis reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică (GCS).

Zonele din țară unde sunt locuri libere la ATI

Medicii din București sunt acum nevoiți să caute locuri libere la ATI la alte spitale Covid prin țară. Au mai rămas în: Arad 1 loc, Constanţa 1 loc, Vaslui-1 pat, la Iaşi – 3 paturi, Sibiu – 3 paturi,  Braşov și Tulcea-5 paturi.

ADVERTISEMENT

Grupul de Comunicare Strategică a mai transmis faptul că se fac demersuri pentru a se obține alte noi paturi la Terapie Intensivă în special pentru pacienții grav bolnavi de coronavirus.

”Menţionăm faptul că în procesul de operaţionalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiţii medicale şi care sunt şi confirmate cu SARS-CoV-2, pentru că în aceste cazuri respectivii pacienţi prezintă afecţiuni grave ce pot constitui comorbidităţi şi sunt expuşi unui risc mult mai mare”, se mai arată în informare.

ADVERTISEMENT

Medicul Beatrice Mahler: ”Orice pat se ocupă în câteva minute”

Printre unitățile medicale din București unde nu mai este niciun loc liber la Terapie Intensivă sunt și Spitalul ”Victor Babeș”,  Institutul “Matei Balș”, dar și Institutul “Marius Nasta”.  Beatrice Mahler, manager la Institutul ”Marius Nasta”,  a spus că pacienții aduși la ATI, în ultimele 24 de ore, au fost internați în locul celor care au murit.

”Orice pat se ocupă în câteva minute. Secția e plină și ea. Locurile eliberate s-au eliberat doar pentru că pacienții nu au reușit să treacă prin afecțiune cu bine.

ADVERTISEMENT

Suntem pe punctul în care numărăm paturile libere ca urmare a externării, dar sunt foarte puține. Gărzile sunt greu de dus, nu avem locuri pentru pacienții Covid, nu mai vorbesc de ATI. Presiunea e deja în secții.

Am putut interna pacienți azi (luni – n.r.), dar din păcate am pierdut foarte multe vieți în acest weekend. Este o situație extrem de dificilă. Aceste vieți pierdute ne marchează pe toți. Pierdem un număr mare de oameni, deoarece afectarea cu care vin e extrem de mare, capacitatea lor pulmonară este important afectată. Ei vin foarte târziu, sunt foarte puține șanse medicale de succes în cazul lor.

ADVERTISEMENT

Am avut unde să internăm, dar pentru că unii pacienți au pierdut lupta cu viața”, a declarat la Digi 24 Beatrice Mahler, managerul Institutului “Marius Nasta”.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 853. 32 pagini + CD Armin Nicoară. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri