News

Situația rămâne tensionată în Kazahstan. Președintele Tokaev declară 10 ianuarie zi de doliu național. Update

Kazahstan continuă să se afle într-o situație extrem de tensionată, cu multe confruntări violente și arestări. Între timp, președintele Tokaev a declarat ziua de 10 ianuarie zi de doliu național.
09.01.2022 | 14:12
Situatia ramane tensionata in Kazahstan Presedintele Tokaev declara 10 ianuarie zi de doliu national Update
ADVERTISEMENT
09-01-2022
12:08

Președintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a decretat 10 ianuarie zi de doliu național

Kasîm-Jomart Tokaev, președintele Kazahstanului, a semnat un decret prin care declară 10 ianuarie zi de doliu naţional pentru victimele revoltelor recente din ţara central-asiatică.

”În legătură cu pierderea de vieţi omeneşti ca urmare a actelor teroriste comise în Republica Kazahstan, decretez că 10 ianuarie 2022 este zi de doliu pe teritoriul întregii ţări”, se menţionează în decretul prezidenţial dat publicităţii sâmbătă, informează Agerpres.

Pe 2 ianuarie, proteste de amploare au izbucnit în Kazahstan după o creştere importantă a preţului la combustibil. Revoltele s-au soldat până în prezent cu zeci de morţi şi răniţi şi cu arestarea a circa 6.000 de oameni.

08-01-2022
16:06

Președintele Tokaev i-a mulțumit lui Putin pentru că a trimis militari

Kasîm-Jomart Tokaev, președintele Kazahstanului, a avut o convorbire cu omologul său rus, Vladimir Putin, căruia i-a transmis faptul că situaţia se stabilizează în această republică din Asia Centrală.

Cei doi șefi de stat au făcut un schimb de opinii cu privire la măsurile luate de autorităţile kazahe pentru restabilirea ordinii în ţara de la Marea Caspică, a anunţat Kremlinul într-un comunicat preluat de agenţiile internaţionale de presă, adăugând că cei doi lideri au convenit să rămână în contact “permanent”.

De asemenea, preşedintele kazah i-a mulţumit omologului rus pentru desfăşurarea unui contingent militar condus de Rusia în Kazahstan pentru a reduce violenţele.

În cursul acestei zile, Tokaev a subliniat că, datorită desfăşurării de trupe din ţările aliate, Kazahstanul a putut trimite întăriri în epicentrul tulburărilor, Almatî, pentru a participa la “operaţiunea antiteroristă”, notează Agerpres

Situația în Kazahstan continuă să rămână tensionată. Un reprezentant al administraţiei prezidenţiale de la Nur Sultan a declart că ordinea a fost restabilită în Kazahstan şi situaţia s-a stabilizat, dar persistă focare de rezistenţă ale participanţilor la revolte în diverse oraşe, transmite agenţia EFE.

Ministerul de Interne kazah a anunţat vineri că 26 de “criminali înarmaţi au fost lichidaţi” şi peste 3.211 participanţi la revolte au fost arestaţi până acum. Totodată, 18 poliţişti şi membri ai gărzii naţionale au fost ucişi de la declanşarea protestelor şi alţi 740 sunt răniţi.

ADVERTISEMENT

”Combatanţii nu au depus armele, continuă sau se pregătesc din nou să comită crime. Trebuie să ducem lupta împotriva lor până la capăt. Cei care nu se predau vor fi distruşi”, a avertizat preşedintele kazah, Kasîm-Jomart Tokaev, conform știripesurse.

Revolta continuă în Kazahstan. Președintele Tokaev: „Cei care nu se predau vor fi distruşi”

Într-un mesaj televizat, preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev a declarat vineri că a autorizat forţele de ordine să deschidă focul ”fără avertisment” împotriva ”teroriştilor”.

ADVERTISEMENT

Preşedintele kazah a reproşat fostului său guvern că nu a fost capabil să prevină aceste ”atacuri teroriste”. Totodată, acesta a menționat că sunt 20.000 de combatanți care au ”un plan clar” şi ”un nivel înalt de pregătire de luptă”.

”Este extrem de important să înţelegem de ce guvernul a scăpat din vedere pregătirile clandestine de atacuri teroriste şi antrenarea celulelor militante sub acoperire”, a subliniat Tokaev, potrivit agenţiei TASS.

ADVERTISEMENT

”Acţiunile lor au relevat existenţa unui plan precis de atacuri asupra armatei, instituţiilor sociale şi administrative în practic toate regiunile, o coordonare perfectă, capabilităţi de luptă puternice şi o brutalitate sălbatică”, a continuat preşedintele kazah.

Șeful securităţii naţionale și alți oficiali au fost arestați pentru trădare

Autorităţile din Kazahstan l-au reţinut pe Karim Massimov, un aliat al fostului preşedinte kazah Nursultan Nazarbaev. Acesta fost demis din funcţia de şef al KNB săptămâna aceasta, după revoltele provocate de creşterea preţului la gaze.

ADVERTISEMENT

”La 6 ianuarie anul acesta, Comitetul pentru Securitate Naţională (KNB) a lansat o anchetă preliminară pentru înaltă trădare”, se arată într-un comunicat al KNB.

”În aceeaşi zi, fostul şef al KNB, K. K. Massimov, suspectat de comiterea acestei infracţiuni, a fost arestat şi plasat într-un centru de detenţie preventivă împreună cu alte persoane”, continuă comunicatul, citat de AFP.

Pe lângă fostul şef al comitetului de securitate naţională au fost reținuți și alţi câţiva oficiali, sub suspiciunea de trădare, a anunţat sâmbătă comitetul de securitate, fără a oferi mai multe detalii, informează Reuters.

ADVERTISEMENT