News

12 localități ar putea fi carantinate din cauza numărului mare de infectări cu COVID-19. În multe dintre ele apa a devenit o marfă rară

27.07.2020 | 23:25
12 localitati ar putea fi carantinate din cauza numarului mare de infectari cu COVID19 In multe dintre ele apa a devenit o marfa rara
ADVERTISEMENT

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat nu mai puțin de 1.104 cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19 și 19 decese (11 bărbați și 8 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Bacău, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Galați, Iași, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Sibiu, dintre care 17 prezentau comorbidități.

Printre județele puternic afectate de răspândirea acestei boli se numără și Argeșul, unde locuitorii nu par deloc dornici să respecte distanțarea fizică, deși au fost confirmate până acum 2.814 infectări. De teamă că situația ar putea scăpa de sub control, autoritățile locale se pregătesc să anunțe noi restricții desprinse parcă din perioada stării de urgență.

ADVERTISEMENT

În ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de marți, 28 iulie, prefectul Emanuel Soare va propune ca masca de protecție să redevină obligatorie în spațiile deschise în care există riscul producerii aglomerațiilor. Totodată, este o chestiune de timp până când 12 localități vor intra în carantină din cauza numărului mare de persoane care au contractat deja agentul patogen.

12 localități din județul Argeș ar putea fi carantinate, deși apa lipsește cu desăvârșire

Vizată de această măsură este și comuna Poiana Lacului, aflată la 20 de kilometri de Piteşti, numai că autorităților le-a scăpat din vedere un „mic” amănunt. Spălatul pe mâini, vital pe timpul pandemiei de coronavirus, aproape că nu poate fi pus deloc în practică de locuitori.

ADVERTISEMENT

Deși comuna a beneficiat încă din 2002 de un proiect SAPARD, oamenii au constatat că țevile sunt prea mici și nu fac față consumului. Așa au ajuns să economisească până și apa pentru găini, în timp ce societatea de distribuție le trimite în continuare facturi.

N-a curs un gram de apă de săptămâni, doar ce ne-a dat Dumnezeu. Cică să te speli pe mâini! Cu ce? Cu răbdări?”, se plâng sătenii, în timp ce primarul are o explicație de-a dreptul halucinantă pentru această situație: se termină apa până la ei, relatează observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

Eu cred că în momentul în care această pompare va fi cu debit variabil și va avea un debit constant în Poiana Lacului va face față și va fi vorba de o lipsă de apă acută numai în orele de vârf”, a declarat Ion Dumitrache.

Argeșul ar putea fi primul județ care obligă locuitorii să poarte măștile și în spații deschise

Chiar dacă deocamdată nu sunt îndeplinite criteriile necesare plasării în carantină, locuitorii ar putea fi obligați să poarte măștile de protecție inclusiv în spațiile deschise. De altfel, prefectul județului consideră oportună această măsură și este hotărât să o supună aprobării în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

ADVERTISEMENT

Nu avem, în acest moment, date care să ne conducă spre adoptarea acestei ultime soluţii şi măsuri privind carantina şi izolarea. În acest moment analizăm datele, probabil că mâine dimineaţă (n.r. marți) vom organiza o întâlnire a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă unde vom analiza raportul Direcției de Sănătate Publică, vom discuta şi vom vedea ce măsuri se vor impune.

Nu este în acest moment contextul creat astfel încât să carantinăm vreo localitate din judeţul Argeş. Mâine avem toate datele, le vom analiza în Comitet care este forul legislativ suprem la nivel judeţean şi vom vedea ce măsuri vor fi luate, dar ca să putem solicita carantinarea zonală trebuie ca toţi cei opt indicatori să fie îndepliniţi. Ei bine, ei nu sunt îndeplinii în acest moment de către nicio localitate.

Vom propune măsuri care vizează o generalizare a portului măştii. Vom merge pe ideea că masca ar trebui să devină obligatorie oriunde există mai mult de două persoane care se întâlnesc, indiferent că este spaţiu public sau spaţiu închis.

Noi nu ne dorim izolarea sau carantinarea anumitor localități, pentru că aceste măsuri nu pot fi, în sine, decât o ultimă soluție, după ce toate celelalte se vor fi aplicat. Să purtăm masca, să păstrăm distanța și să ne spălăm mai des cu apă și săpun.

Nu ne dorim să izolăm oamenii acasă, iar la sfârșitul acestei perioade de carantinare să nu fi învățat nimic. Este nevoie de o mobilizare mai mare a tuturor instituțiilor publice, o mobilizare și o implicare mai mare a autorităților locale și sperăm că populația va percuta și va adopta aceste comportamente. Virusul nu va pleca astăzi, sau mâine, sau la sfârșitul anului și trebuie să fim pregătiți”, a anunțat prefectul județului, Emilian Soare.

ADVERTISEMENT