News

Situația țării se poate înrăutăți în următoarea perioadă! Raed Arafat: „Încă nu am văzut ce era mai rău”

04.09.2020 | 22:55
Situatia tarii se poate inrautati in urmatoarea perioada Raed Arafat Inca nu am vazut ce era mai rau
ADVERTISEMENT

Situația din România riscă să e înrăutățească în următoarea perioadă! Raed Arafat a declarat că pandemia ne-a prins nepregătiți, chiar dacă autoritățile pregăteau în luna mai a acestui an un amplu exercițiu privind o epidemie.

Potrivit lui Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, au existat mai multe avertismente venite din plan internaţional privind o posibilă pandemie, însă acestea nu prea au fost luate în serios.

ADVERTISEMENT

„Pandemia ne-a prins nepregătiţi. Exista tehnologia, existau mijloacele, exista totul, dar pregătirea în sine, ca să facem faţă, nu era pusă la punct, şi poate că multă lume nu se gândea că acest lucru poate să se întâmple, chiar dacă în ultimii ani, din ce în ce mai mult, au crescut avertismentele că există posibilitatea să apară cândva o pandemie similară cu ce a fost, de exemplu, în 1918.”, a spus acesta în cadrul unei emisiuni la Antena 3.

Situația țării rămâne nesigură în ceea ce privește pandemia de coronavirus

Autorităţile se pregăteau de un scenariu de pandemie care urma să fie pus în practică în luna mai, numai că pandemia adevărată a venit cu două luni mai devreme.

ADVERTISEMENT

“Încă nu am văzut poate ce e mai rău şi sper să ne oprim aici şi să nu ajungem la o situaţie asemănătoare cu cea care a fost acum 100 de ani.”, a mai spus Raed Arafat.

Mai mult decât atât, se pare că direcția pe care o conduce secretarul de stat voia să facă mai multe stocuri în sistemul sanitar, nu numai în contextul unei pandemii, fiindcă analizele arătau că România nu este pregătită pentru o potențială amenințare biologică.

ADVERTISEMENT

„Anul trecut, România a înaintat un raport în care a avertizat asupra faptului că nu suntem pregătiţi la nivel european pentru a face faţă unei ameninţări biologice, unei pandemii (…) toată analiza a arătat că mai avem mult de făcut când vine situaţia la stocuri, la materiale de protecţie.

Mai mult, DSU a avut discuţii şi a lansat de mai multe ori în România ideea că trebuie create stocurile şi trebuie întărite aceste stocuri, nu numai pentru pandemie, dar şi pentru alte riscuri”, a declarat Raed Arafat.

ADVERTISEMENT

Se pare că exista un exercițiu de pandemie care ar fi trebuit să aibă loc în luna mai, însă a trebuit să fie anulat din cauza adevăratei epidemii.

„Un lucru care era clar planificat în România, numai că viaţa bate filmul, era un exerciţiu major pe pandemie, care urma să se facă în luna mai a acestui an, la Timişoara, şi scenariul era pregătirea pandemiei, dar normal că a fost anulat, pentru că eram în mijlocul luptei reale, împreună cu colegii de la Ministerul Sănătăţii, pentru o pandemie adevărată”,  a dezvăluit secretarul de stat.

ADVERTISEMENT