News

Situația vaccinurilor anti-Covid din România. Obligați, prin contract, să plătim miliarde pentru alte livrări, deși stocurile sunt nefolosite și expirate. Documentul oficial

România trebuie să mai plătească 3 miliarde de lei, până în 2023, pentru achiziția altor milioane de vaccinuri anti-Covid. Asta deși avem, deja, alte milioane de stocuri nefolosite și expirate.
19.04.2022 | 22:11
Situatia vaccinurilor antiCovid din Romania Obligati prin contract sa platim miliarde pentru alte livrari desi stocurile sunt nefolosite si expirate Documentul oficial
Cu milioane de doze expirate, nefolosite, suntem obligați să cumpărăm alte milioane de vaccinuri anti-Covid. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Situația vaccinurilor anti-Covid din România nu este deloc bună. Pe lângă faptul că avem milioane de doze nefolosite și expirate, suntem obligați, prin contract, să mai cumpărăm până în 2023 alte milioane de seruri, pentru care trebuie să achităm un total de 3 miliarde de lei.

România, obligată contractual să achite miliarde de lei, până în 2023, pentru alte doze de vaccinuri anti-Covid

Potrivit Antena 3, în contract este vorba despre achiziționarea a altor milioane de doze de la firma Pfizer/BioNTech. Asta deși, în perioada 2020-2021 ni s-au livrat 25.095.744 doze.

ADVERTISEMENT

Pentru intervalul 2022-2023, suntem obligați să luăm 32,599 623 de doze de Pfizer: 13,049 812 pentru acest an, iar 19.549,811 pentru anul viitor.

Contractul care ne obligă să cumpărăm până în 2023 milioane de vaccinuri anti-Covid
Contractul care ne obligă să cumpărăm până în 2023 milioane de vaccinuri anti-Covid. Sursa foto: Antena 3

România, restantă cu miliarde de lei pentru plata vaccinurilor anti-Covid

Rămâne de văzut cum se vor cumpăra dozele indicate, în condițiile în care avem de plătit și facturi restante. De exemplu, pentru 2020-2021, suntem datori cu 402,577,561.98 lei și 178,464,960.00 lei pentru contractul 2022-2023.

ADVERTISEMENT

Sumele menționate se referă doar la Pfizer. Dar, mai sunt datorii și către Moderna, AstraZeneca sau Johnson & Johnson.

Ministrul sănătății cere renegocierea contractelor

Zilele trecute, ministrul sănătății spunea că vrea renegocierea acestor contracte. El a făcut o solicitare în acest sens către Guvern, MAI și Președinția României.

ADVERTISEMENT

”Avem nişte obligaţii contractuale. Aceste obligaţii contractuale au avut două elemente, dacă vreţi, unul legat de poziţia şi negocierea realizată la nivelul Comisiei Europene cu principalii producători de vaccinuri, cantităţile contractate au depăşit mult populaţia Uniunii Europene şi fiecare stat membru a primit o cotă parte.

Au existat două momente, unul în anul 2020, unul în anul 2021, când am fi putut încerca cel puţin să aducem propuneri legate de aceste contracte. În lipsa acestor propuneri a existat un soi de aprobare tacită şi rezultatul a fost că România este obligată să contracteze anumite cantităţi, care sunt importante.

ADVERTISEMENT

Am informat Guvernul, am informat Preşedinţia României, încercăm prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe să vedem dacă sunt şi alte ţări în această situaţie încât să avem o voce puternică la nivel european sau mai puternică la nivel european, să vedem care este posibilitatea declarată de renegociere a acestor contracte care să prevină risipa banilor publici”, spunea Alexandru Rafila.

România se adresează Comisiei Europene pentru rezolvarea problemei acestor contracte

De altfel, europarlamentarul Victor Negrescu a solicitat marți spriijinul oficialilor Comisiei Europene pentru ca aceste contracte să fie suspendate sau renegociate.

”Achiziția în comun la nivel european a vaccinurilor necesare limitării efectelor generate de pandemia de COVID-19 a fost un succes, acest demers necesar fiind susținut de Parlamentul European. În ciuda acestui fapt, ținând cont de dinamica campaniei de vaccinare, a imunizării colective și a îmbunătățirii metodelor de tratament și de prevenție, necesarul de doze a scăzut dramatic (…)

solicit Comisiei Europene un punct de vedere privind posibilitatea suspendării sau modificării acestor contracte, detalii privind demersurile pe care instituțiile europene intenționează să le urmeze pentru a se asigura că aceste solicitări, venite din partea unor politicieni naționali, nu au fost făcute în detrimentul interesului financiar al cetățenilor europeni și o propunere de măsuri pentru a preveni astfel de situații.”, este o parte din interpelarea eurodeputatului PSD Victor Negrescu.

ADVERTISEMENT
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească...
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească mingea. Ce a urmat. „Nu m-am putut abține să nu râd”
N-au stat la discuții: închisoare pe viață, după ce a recunoscut în direct...
N-au stat la discuții: închisoare pe viață, după ce a recunoscut în direct la TV pentru ce a plătit sute de mii de euro
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai,...
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai, în timp ce mesteca gumă, cercetată de Inspecția Judiciară
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți...
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți cum îi zic eu?”
O stațiune de schi din România a ajuns pe locul doi într-un top...
O stațiune de schi din România a ajuns pe locul doi într-un top al resorturilor din Europa
Cât va ajunge impozitul pentru un apartament de 3 camere în Bucureşti. Taxele,...
Cât va ajunge impozitul pentru un apartament de 3 camere în Bucureşti. Taxele, majorate cu 10% din 2025
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care...
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care făcea parte și Ștefan cel Mare
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru...
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile
Ce note au obținut elevii la Simulare Evaluare Națională. S-au afișat rezultatele finale
Ce note au obținut elevii la Simulare Evaluare Națională. S-au afișat rezultatele finale
Dragobetele, o sărbătoare strămoșească. Ce nu trebuie să faci în această zi
Dragobetele, o sărbătoare strămoșească. Ce nu trebuie să faci în această zi
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Avertisment fără precedent de la ANM. Am putea avea COD ROŞU de iarnă...
Avertisment fără precedent de la ANM. Am putea avea COD ROŞU de iarnă în aprilie
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în...
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în sectorul 6: „Aș vrea să comand o pizza!” „Vreţi să ne spuneţi că sunteţi în pericol?”
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!”...
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!” Fiica lui Petre Roman a luat primul avion spre casă