Statistica este îngrijorătoare pentru că ar fi dublu față de media altor țări, iar UNICEF a avertizat în cadrul conferinței ”Viitorul se construiește azi! Sănătatea unei națiuni pleacă de la sănătatea copiilor noștri”, că în zonele rurale copiii nu au parte nici măcar de servicii medicale primare.
Evenimentul, organizat în colaborare cu Guvernul României, a abordat importanța unui stil de viață sănătos, dar și importanța echilibrului emoțional în creșterea copilului. Practic, UNICEF a solicitat instituțiilor statului să se implice mai mult în educație și în rezolvarea acestor probleme evidente.
În replică, Guvernul României a subliniat că prin Ministerul Sănătății a alocat 2 miliarde de euro pentru a moderniza sistemul sanitar românesc, în timp ce ministerul Educației a recomandat tuturor școlilor ca în cadrul Săptămânii Altfel să abordeze și teme de interes real printre tineri cum ar fi consumul de alcool și droguri.
Așadar, 22.000 de copii din România au fost diagnosticați cu o boală mintală, în timp ce mulți alții se confruntă cu tulburări de dezvoltare, emoționale sau cognitive. Conform datelor UNICEF, acești copii și adolescenți sunt predispuși discriminării sociale și au risc crescut de a cădea în patima drogurilor, a fumatului sau a consumului de alcool.
”Accesul limitat la servicii de sănătate mintală şi sprijin social în special în zona rurala afectează copii vulnerabili. Stigmatizarea pe care o avem în continuare în ceea ce privește sănătatea mintală reprezinta o barieră la serviciile mintale. Ne dorim mai multă conștientizare şi ne dorim campanii pentru a schimba percepția asupra sănătății mintale”, a spus Anna Riatti, reprezentanta UNICEF în România.
Interesant, în cadrul acestei conferințe chiar și tinerii au venit cu idei și soluții. ”Propunem introducerea unui nou obiect de studiu care să ne învețe cum să gestionăm gândurile și emoțiile, precum și discutarea la alte materii, dar și training-uri pentru profesori ca să poată identifica cât mai devreme provocări legate de sănătatea mintală.
Noi, copiii, avem nevoie de sprijinul adulților, de sprijinul dumneavoastră pentru a aduce o viață sănătoasă și a ne dezvolta armonios”, a declarat Octavian, membru al Boardului Copiilor din România susținut de UNICEF. Desigur, pentru sistemul de învățământ românesc, considerat perimat de mulți, aceste idei ar putea să pară SF. Cu toate acestea, ministrul educației Ligia Deca s-a arătat dispus să încerce și astfel de abordări, conform Antena 3.
”Începând cu anul școlar trecut 2023-2024, am recomandat școlilor ca în cadrul săptămânii altfel să abordeze teme de interes strâns legate de educația pentru un stil de viață sănătos, precum prevenirea consumului de alcool, droguri și alte substanțe psihoactive în rândul copiilor și tinerilor”, a declarat și Ligia Deca.
În discuție a intervenit și ministrul sănătății Alexandru Rafila, care a anunțat că în țara noastră vor fi inaugurare mai multe centre de recuperare pentru dependenții de droguri, pariuri sau alcool, mulți dintre aceștia fiind tineri.
”Suntem destul de avansați în realizarea unor centre regionale și județene, dacă se poate, pentru tratamentul adicție, care vor aduce împreună toate activitățile care țin de partea de terapie, de psihoterapie, de educație, pentru că acești copii trebuie să poată să-și continue activitatea și nu în ultimul rând de ergoterapie și de activitate fizică”, a declarat Alexandru Rafila. Conform datelor OMS, 33% dintre adolescenții români cu vârstele între 11 și 15 ani declară că se simt triști cel puțin o dată pe săptămână, dublu față de media țărilor europene.