News

Situaţie alarmantă! Zeci de copii internaţi cu sindrom inflamator multisistemic în urma infecţiei cu coronavirus

03.03.2021 | 14:18
Situatie alarmanta Zeci de copii internati cu sindrom inflamator multisistemic in urma infectiei cu coronavirus
ADVERTISEMENT

Medicul Raluca Alexandru, de la Spitalul Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, a atras atenția, încă din luna ianuarie, că în spital au fost tratați peste 30 de copii diagnosticați cu sindromul inflamator multisistemic post-COVID. Acest sindrom apare la aproximativ 3-4 săptămâni după infectarea cu coronavirus. 

Zeci de copii, internați cu PIMS de la începutul anului

Medicul Raluca Alexandru de la spitalul de copii „Grigore Alexandrescu” susține că a tratat, de la începutul anului, zeci de copii  care prezentau sindromul pediatric inflamator multisistemic (PIMS). Micuții au ajuns în urgență la spital la câteva săptămâni după ce au au fost depistați cu coronavirus, informează news.ro .

ADVERTISEMENT

“Încă nu ştim care sunt efectele pe termen lung ale acestei infecţii. Însă începem să vedem destul de des cazurile de sindrom inflamator multisistemic postinfecție cu virusul SARS-CoV-2. Din ianuarie şi până acum am avut peste 30 astfel de cazuri pe care le-am tratat fie în secţia de ATI COVID a spitalului, fie pe secţiile de pediatrie”, a transmis Raluca Alexandru

Sindromul PIMS apare în cazul copiilor care au fost infectați cu SARS-CoV-2

Medicul a explicat că acest sindrom apare în cazul copiilor care au avut o infecție cu Covid-19.

“Simptomatologia infecţiei Covid în rândul copiilor este variată: sunt copii total asimptomatici, la care depistarea infecţiei este pur întâmplătoare, aceştia fiind testaţi în scop de screening, fiind pacienţi cu afecţiuni cronice, programaţi pentru reevaluare sau pentru diferite intervenţii chirurgicale.

ADVERTISEMENT

Majoritatea copiilor prezintă simptomatologie uşoară spre medie: unii doar febră, iar alţii asociază simptomatologie digestivă – scaune semilegate sau diareice, dureri abdominale, lipsa apetitului alimentar sau simptomatologie ca de viroză respiratorie, cu nas înfundat, rinoree sau tuse ușoară.

Părinţii trebuie să fie atenţi la starea generală a copilului, e semnal de alarmă dacă este una proastă, să fie atenţi la temperatură, la semnele de viroză respiratorie şi digestivă. Să se adreseze în primă instanţă medicului de familie, să-l anunțe dacă a fost testat pozitiv la Covid”, a atras atenția medicul.

ADVERTISEMENT

Conform specialiștilor, sindromul inflamator multisistemic afectează mai multe organe din corp și boala poate avea manifestări neurologice, cardiace, pulmonare, renale, hepatice, cardiace sau dermatologice, atrage atenția medicul.

În momentul în care părinții văd că starea copilului se înrăutățește, la câteva săptămâni după ce a avut COVID-19, aceștia trebuie să meargă cu copilul la spital de urgență.

ADVERTISEMENT

Tulpina britanică de coronavirus are o afinitate mai mare în rând tinerilor

Epidemiologul și cercetătorul Octavian Jurma crede că valul 3 al pandemie în România va fi produs cu preponderență de infecțiile în rândul copiilor și a tinerilor.

“Ceea ce mă îngrijorează este că deja numărul de infectări în grupa A 0-9 ani este deja la nivelul maximumului din luna noiembrie, deci acest profil de boală pe care îl ştim al tulpinii britanice, care are o afinitate mai mare pentru tineri decât tulpina pe care o lăsăm în urmă, înseamnă că valul 3 va fi dominat de infecţii în rândul tinerilor, în rândul grupelor sub 65 de ani. Aceştia nici nu sunt vaccinaţi, nici nu au perspectivă să se vaccineze prea repede, deci sunt şi cei mai vulnerabili”, a precizat Octavian Jurma.

Specialistul atenționează că în acest moment este foarte important ca în școli să se păstreze regulile de distanțare și igienă și tinereii să evite să dea petreceri sau să meargă la petreceri.

Un alt aspect al creșterii infecțiilor în rândul copiilor și al tinerilor ar fi acel că în valul 3 al pandemiei rata de mortalitate cauzată de virus ar fi mai mică.

“Testele nici măcar nu se mai fac decât în urmă cam cu o săptămână cu valul pandemic, mai degrabă testele urmează numărul de infectări, decât să le preceadă şi să le anunţe.

Dacă aşteptăm măsuri (n.red. restrictive) şi când spitalele vor fi la maximum, aceste măsuri vor fi tardive, în mod normal, aşa cum se vede în restul Uniunii Europene, şi cum s-a văzut şi în Asia unde măsurile acestea s-au luat foarte devreme şi au împiedicat complet formarea acestor valuri, în Australia nici nu se pune problema când şi cum se vaccinează, ei sunt într-o stare de relaxare pentru că nu mai au pratic cazuri, noi în schimb am adoptat relaxarea pe fondul unei situaţii epidemice foarte grave, care nu justifică măsurile de relaxare, iar acestea odată luate este foarte dificil de revenit la carantina”, a spus Octavian Jurma.

Boala este mult mai ușor de tratat în fazele incipiente

Specialistul mai spune că e foarte puțin probabil ca tinerii care fac boala să necesite internare, atrăgând în același timp atenția că necesită tratament.

“Foarte mulţi oameni, din cauza faptului că se sperie de infecție, se adresează mai târziu spitalelor, plus că veştile care vin din spitale nu sunt foarte încurajatoare, vedem că destul de des apar incidente grave în spitale, acestea nu încurajează omul, iar această boală este mult mai uşor de tratat în fazele incipiente, astfel încât dacă tinerii se adresează mai târziu spitalului pentru a li se trata boala, riscă să facă forme mai grave de boală, şi atunci chiar dacă aceeaşi boală putea fi mai uşoară decât anul trecut, când nu ne era atât de teamă de spital, acum s-ar putea să vedem forme mai grave de boală, nu neapărat pentru că virusul este mai virulent, şi pentru că, psihologic, impactul se traduce în adresarea la medic mai târziu.

Este foarte puțin probabil ca tinerii să necesite internare, dar aceștia necesită tratament, chiar dacă sunt internări sunt pe termen scurt, nu se mai stă în spital ca înainte, foarte mult timp, dacă ajungi în stare gravă şi ai nevoie de oxigen, de intubare, situatia este mult mai greu de recuperat”, a adăugat specialistul.

Ce este sindromul inflamator multisistemic

Sindromul pediatric inflamator multisistemic (PIMS) reprezintă o afecțiune rară, dar în același timp severă, care se poate dezvolta la copii și adolescenții care au fost infectați cu SARS-CoV-2, virusul care a provocat pandemia de coronavirus, informează Republica .

Acest sindrom apare de regulă după 2-4 săptămâni de la contactarea infecției cu SARS-CoV-2.

PIMS afectează mai multe organe din corp.  Pacienții care prezintă acest sindrom pot manifesta febră persistentă, vărsături, diaree, dureri abdominale, conjunctivită, erupții cutanate, leziuni cardiace.  De asemenea, în unele cazuri poate apărea scădea globule albe din sânge,  limfocite, acestea fiind cele care protejează corpul de infecții.

ADVERTISEMENT
Tags: