News

Situație bizară în Botoșani. Localitatea care a rămas și fără primar, și fără viceprimar. Ce se întâmplă cu toate actele

Situație bizară pentru locuitorii comunei Blândești, din județul Botoșani. Sătenii au rămas fără conducere după ce atât primarul, cât și viceprimarul au fost suspendați din funcție.
23.06.2022 | 08:42
Situatie bizara in Botosani Localitatea care a ramas si fara primar si fara viceprimar Ce se intampla cu toate actele
Locuitorii comunei din județul Botoșani vor rămâne fără conducere încă două săptămâni. Foto: facebook / Bogdan Mihai Caliniuc
ADVERTISEMENT

Comuna din județul Botoșani are 2.000 de locuitori și a rămas fără viceprimar la jumătatea lunii iunie. În acest context, jurnaliștii de la botosaneanul.ro au notat că situația este unică la nivel regional.

Situație unică în județul Botoșani

Inițial, comuna Blândești a rămas fără primar ca urmare a unui ordin al prefectului. Astfel, edilul a fost suspendat din funcție la scurt timp de la alegeri. Motivul? Starea de incompatibilitate a fostului primar.

ADVERTISEMENT

Ulterior, atribuțiile acestuia au fost preluate de viceprimar, adică de Mihaela Băghiceanu, aleasă pe listele PNL în 2020. În cele din urmă, și ea a renunțat la funcții tot din cauza stării de incompatibilitate descoperite de Agenția Națională de Integritate (ANI).

Ordinul de încetare a calității de ales local pentru Băghiceanu a fost emis de prefectul Sorin Cornilă la 14 iunie 2022. De atunci, Primăria Blândești a rămas fără conducere.

ADVERTISEMENT

Pe lângă vacantarea posturilor de primar și viceprimar, a fost o schimbare și în rândul consilierilor locali. Unul dintre consilierii social-democrați, Eugen Ciobanu, și-a dat demisia și a devenit funcționar public.

Locul lui Ciobanu a fost luat de Ion Corneanu (PSD), care a și depus jurământul în ședința extraordinară convocată la 22 iunie. Jurnaliștii locali au notat că PNL a depus la Judecătoria Botoșani o solicitare de validare a mandatului de consilier local pentru înlocuitorul Mihaelei Băghiceanu la 21 iunie 2022.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre Georgică Lozneanu. Astfel, dintre cei 11 consilieri locali, la ultima ședință au participat doar 10. Ei au avut spre dezbatere trei puncte. Prima dată, în prim-plan a fost aprobarea proceselor verbale din ședința anterioară.

Neînțelegeri între consilierii PNL și cei ai PSD

La punctul doi, Ion Corneanu a depus jurământul de consilier local și a fost propus de grupul PSD pentru funcția de viceprimar. Totuși, când s-a ajuns punctul trei, adică la alegerea viceprimarului, liberalii s-au retras din ședință.

ADVERTISEMENT

Se pare că asta le-ar fi cerut conducerea județeană a partidului. Efectul? Nu s-a putut alege un viceprimar, iar comuna rămâne fără conducere încă două săptămâni.

Atribuțiile de primar au fost preluate de secretarul Primăriei Blândești, dar acesta nu are drept de semnătură pe documentele importante. Primăria nu mai poate genera acte și nu mai poate oficia căsătorii în această perioadă.

În aceste momente, la Blândești totul este blocat. Nimeni nu poate semna vreun act oficial, iar cetățenii comunei sunt puși pe modul de așteptare de ambițiile politice ale PNL.

Facem apel la rațiune, pentru a găsi împreună soluțiile optime ca să deblocăm această situație. Cetățenii nu au nicio vină, iar PNL trebuie să înțeleagă că noi trebuie să fim în slujba cetățenilor și nu să le îngreunăm viața”, arată reprezentanții PSD Botoşani.

 

 

ADVERTISEMENT