News

Situație complicată pentru nepotul lui Ion Iliescu, inculpat într-un dosar DNA. Martorul-denunțător a fost condamnat

Procurorii au făcut percheziții la casa cumnatei lui Ion Iliescu și au găsit sume de bani care ar proveni din mita dată unui director din Ministerul Educației.
01.07.2024 | 10:36
Situatie complicata pentru nepotul lui Ion Iliescu inculpat intrun dosar DNA Martoruldenuntator a fost condamnat
Aceasta este casa în care nepotul lui Ion Iliescu ar fi ascuns o parte din banii primiți de prietenul său din Ministerul Educației, după cum susțin procurorii / Colaj: Fanatik / Surse foto: Hepta, Google Maps
ADVERTISEMENT

Andrei Iliescu, nepotul primului președinte al României de după 1989, riscă până la cinci ani de închisoare pentru tăinuire, într-un dosar în care Horia Hîrtopanu-Palmer, fost director în Ministerul Educației, este acuzat că a primit mită în valoare de 340.000 de euro și 18.749 lei, de la directorul unei societăți comerciale, în schimbul atribuirii unor contracte de lucrări pentru construcția unor grădinițe.

Denunțătorul din dosar, condamnat la închisoare cu suspendare

În același dosar a mai fost inculpată și concubina lui Palmer, care este acuzată de spălare de bani. Potrivit anchetatorilor, sumele obținute din mită ar fi fost folosite pentru achiziția unor imobile și a unor mașini de lux. Alți bani ar fi fost ascunși în casa din București a mamei lui Andrei, cumnata lui Ion Iliescu, susțin anchetatorii.

ADVERTISEMENT

Lucrurile nu evoluează deloc bine pentru nepotul lui Ion Iliescu și ceilalți doi inculpați. La data de 21 iunie 2024, omul de afaceri timișorean Tudor Louis B. a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită. Acesta a fost judecat într-un dosar separat de cel în care nepotul lui Iliescu a fost trimis în fața instanței.

Pedeapsa cu suspendare a venit ca urmare a unui acord de recunoaștere semnat între Tudor Louis și procurorii DNA. Mai exact, acesta a povestit cu lux de amănunte cum i-a dat mită lui Palmer, la acel moment director al Unității de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Rețelei Școlare și Universitare, instituție aflată în subordinea Ministerului Educației. De asemenea, el a recunoscut că a plătit pentru lucrări la casa lui Horia Palmer (forarea unui puț și construirea instalației de alimentare cu apă).

ADVERTISEMENT

Banii, aduși în pungă la locuința șefului din Ministerul Educației

”În momentul în care banii era primiți de P. I. D. (concubina lui Palmer, n.r.), eu îmi luam măsura de precauție și solicitam acesteia să numere banii deoarece au fost ocazii când mi s-a reproșat că lipseau din aceștia. Imediat după ce-i predam acesteia banii, eu plecam de acolo.

În timpul în care P. I. D. număra banii, eu stăteam pe hol sau într-o cameră din partea dreaptă a casei care a fost transformată dintr-un garaj și unde P.-H. H. stătea și se juca pe Play Station. Precizez că în acea cameră eu am stat de mai multe ori cu P.-H. H. și cu prietenii acestuia, la discuții cameră unde am consumat vin.

ADVERTISEMENT

Când acasă era P.-H. H. și banii îi predam acestuia, mergeam în acea cameră la care am făcut referire mai sus, acesta scotea banii din pungă și îi număra în prezența mea, lucru care putea să îi ia mai mult sau mai puțin timp în funcție de valoarea banilor și dacă aceștia erau euro sau lei.

Precizez că au existat situații în care, fiind presat foarte tare de către P.-H. H. pentru a-i da banii solicitați, am fost nevoit să mă împrumut de la nașul de botez al copilului meu”, a dezvăluit omul de afaceri care a primit contracte de la Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT

Procurorii susțin că o parte din bani ar fi fost ascunși la mama lui Iliescu

Cu toate că plătise sute de mii de euro, Ministerul Educației a reziliat contractul cu firma timișoreanului, în cursul anului 2021, iar acesta l-a amenințat pe director că va merge la DNA să-l denunțe.

Procurorii spun că, în acel moment, Palmer a încercat să scape de banii ascunși la locuința lui din Bușteni. O parte i-a mutat la unul din prietenii săi, Andrei Iliescu, iar cu alții și-a achiziționat imobile și mașini scumpe (BMW M4, Audi RS7, Porsche Macan).

Astfel, procurorii au ridicat de la casa lui Andrei Iliescu și a mamei sale, sumele de 3.815 euro și 17.150 de lei, respectiv 15.305 euro și 39.200 de lei, care se aflau într-un seif.

Deși nepotul lui Iliescu a pus la dispoziția anchetatorilor dovezi notariale care să justifice respectivele sume (contracte de vânzare-cumpărare, împrumuturi, etc), anchetatorii susțin că acesta nu a putut justifica 39.200 de lei și 15.305 euro, concluzionând că aceștia ar fi aparținut, în realitate, lui Horia Palmer.

În ceea ce privește sumele de bani descoperite în seiful de la locuința de pe str. B., reiterăm faptul că Iliescu Andrei a precizat cu ocazia percheziției că mama sa nu are cunoștință despre ele, rezultând astfel că acele sume nu reprezentau economii ale mamei sale”, se arată în rechizitoriu.

Stenograme: ”La maică-ta ai fost?”

Procurorii mai susțin că Horia Palmer se alimenta de la prietenul său, Iliescu, atunci când rămânea fără bani. La dosar apar interceptări telefonice în care cei doi vorbeau codat despre acest lucru.

PHH (Palmer-Hîrtopan Horia): Aa…oghii! Și la maică-ta?

IA (Iliescu Andrei): Ce?

PHH: Te duci? La maică-ta ai fost? …(neinteligibil)…

IA: …(neinteligibil)…dacă îți trebuie…am ceva la mine!

PHH: …(n.n. râde)…

IA: Ăă?

PHH: Ăă!

IA: Vrei să lași? Păi vino și lasă!

PHH: În sens invers! Da!

IA: Păi vino încoace! Vino în…!

PHH: Hai că te sun io…(neinteligibil)… nu vin în seara asta …c-acum plec de la munte!  nu vin în seara asta …

IA: Aa…mă găsești oricum …

PHH: …te sun ăă…ce?

IA: Mâine! Mă găsești acasă oricum!

Andrei Iliescu este fiul lui Crișan, fratele vitreg al fostului președinte al fostului președinte al României, Ion Iliescu.

Nepotul lui Iliescu: ”Tatăl meu a fost frate vitreg cu fostul președinte”

”Tatăl meu este frate vitreg cu el. Bunicul s-a recăsătorit cu o tânără ilegalistă, Maria (bunica mea). Din această căsătorie au rezultat doi copii: Crișan (tata) și Mihai. Din prima căsătorie bunicul mai avea deja alți doi băieți: Ion și Eugen”, a dezvăluit nepotul lui Iliescu pentru Libertatea.

Crișan Iliescu, fratele vitreg al fostului șef de stat, a fost ambasador al României în Bulgaria, și a decedat în anul 2005. De altfel, Ion Iliescu este ultimul frate, dintre cei patru, rămași în viață.

Mama lui Andrei Iliescu locuiește, în prezent, într-o casă în zona de nord a Capitalei, care a fost vizată de percheziții în dosarul mitei de la Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT
Tags:
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după...
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după record
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023....
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023. Din ce stat vin cei mai mulţi bani
Andrei Burcă s-a căsătorit! Cât de frumoasă este şi cu ce se ocupă...
Andrei Burcă s-a căsătorit! Cât de frumoasă este şi cu ce se ocupă soţia fundaşului naţionalei
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o...
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o relație cu un bărbat! 'Cel mai frumos lucru în viață e să ai alături partenerul potrivit'
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre...
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre petrecerea anului
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus...
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus de urgență
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu...
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu s-a lăsat până nu a luat-o de soție. Diferența de 45 de ani nu a contat. ''Îl invitam peste tot, dar mă refuza''
Prima zi a noului Parlament European. Șoșoacă, „virusul suveranist”, insistă să fie văzută....
Prima zi a noului Parlament European. Șoșoacă, „virusul suveranist”, insistă să fie văzută. Românii, prinși între negocierile pentru funcții și excentricitatea moștenită de acasă
Generalul dac care a salvat Roma si Bizanțul! Puțini români își mai amintesc...
Generalul dac care a salvat Roma si Bizanțul! Puțini români își mai amintesc astăzi despre el