News

Situație confuză în Afganistan. Talibanii susțin că au preluat controlul văii Panjshir, rezistența dezminte

Talibanii au anunțat că au preluat controlul „complet” al văii. La rândul său, Frontul Național de Rezistență susține că deține poziții strategice și asigură că lupta va continua.
06.09.2021 | 18:10
Situatie confuza in Afganistan Talibanii sustin ca au preluat controlul vaii Panjshir rezistenta dezminte
ADVERTISEMENT

Talibanii au anunțat, luni, 6 septembrie, că au preluat controlul complet al văii, ultimul bastion al rezistenței împotriva lor, în timp ce șeful diplomației americane este așteptat la Doha să discute situația din Afganistan.

Talibanii susțin că au preluat controlul văii Panjshir, rezistența dezminte

Valea Panjshir izolată și dificil de accesat, situată la 80 de kilometri nord de Kabul, a fost ultimul focar de opoziție armată față de talibani, care au preluat puterea în 15 august după o campanie militară fulgerătoare și au obținut plecarea ultimelor trupe străine două săptămâni mai târziu. .

ADVERTISEMENT

“Odată cu această victorie, țara noastră este acum complet în afara perioadelor de război”, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt principal al talibanilor, Zabiullah Mujahid.

Bastion anti-taliban de multă vreme, Panjshir, pe care legendarul comandant Ahmed Shah Massoud l-a făcut faimos în anii 1980 și 1990 – înainte de a fi asasinat de Al-Qaeda în 2001 – găzduiește Frontul Național de Rezistență (FNR).

ADVERTISEMENT

FNR a răspuns talibanilor susținând că păstrează „poziții strategice” în vale. „Lupta împotriva talibanilor și a partenerilor lor va continua”, au precizat reprezentanții mișcării de rzistență, citați de France 24.

Ahmad Massoud, șeful FNR din valea Panjshir, a solicitat, la rândul său, o „răscoală națională” împotriva noilor stăpâni ai Afganistanului. “Oriunde v-ați afla, în interiorul sau în afara (Afganistanului), vă invit să lansați o răscoală națională pentru demnitatea, libertatea și prosperitatea țării noastre”, a spus el într-un mesaj trimis presei.

ADVERTISEMENT

Condus de Ahmad Massoud, fiul comandantului Massoud, FNR include milițieni locali, precum și foști membri ai forțelor de securitate afgane care au ajuns la Panjshir când a căzut restul Afganistanului.

Panjshirul nu căzuse niciodată în mâinile inamice, nici sub ocupația sovietică în anii 1980, nici sub ascensiunea talibanilor la putere pentru prima dată un deceniu mai târziu.

ADVERTISEMENT

Au avut loc inițial discuții între talibani și FNR, care dorește să se stabilească un sistem de guvernare descentralizat. Ambele părți au spus că vor să evite luptele, dar în cele din urmă nu a putut fi găsit niciun compromis.

Zabihullah Mujahid le-a promis locuitorilor din Panchir că vor fi feriți de orice represalii.

FNR propusese încetarea focului peste noapte, după ce aparent a suferit pierderi mari în weekend. Opozanții au anunțat că „au propus talibanilor să înceteze operațiunile lor militare în Panjshir și să își retragă forțele. În schimb, vom cere trupelor noastre să se abțină de la orice acțiune militară”.

Duminică, FNR a recunoscut și moartea purtătorului său de cuvânt Fahim Dashty, un renumit jurnalist afgan, și a generalului Abdul Wudod Zara.

Se redeschid universitățile private cu reguli noi

La nivel politic, compoziția noului executiv taliban, care ar fi trebuit anunțată vineri, se lasă încă așteptată. Analiștii cred că islamiștii au fost ei înșiși surprinși de viteza cu care au ajuns la putere și nu au avut timp să se pregătească pentru ce urmează.

Înapoi la putere la 20 de ani după ce au fost îndepărtați de o coaliție condusă de Statele Unite, talibanii sunt așteptați la cotitură de comunitatea internațională, care a avertizat că îi va judeca după acțiunile lor.

Mișcarea fondată de Mullahul Omar a promis că va înființa un guvern „incluziv”. El s-a angajat, de asemenea, să respecte drepturile femeilor, încălcate în timpul primului regim taliban între 1996 și 2001. Dar promisiunile sale încă nu reușesc să convingă.

Universitățile private din țară urmează să se redeschidă luni. Talibanii au specificat într-un decret că studentele de la aceste instituții ar trebui să poarte o abaya neagră cu un niqab care să le acopere întreaga față, cu excepția ochilor.

De asemenea, aceștia au confirmat că educația le va fi oferită, pe cât posibil, în orele dedicate fiecărui sex.

ADVERTISEMENT