News

Situație critică în spitale. Câți copii infectați cu noul coronavirus sunt intubați

31.03.2021 | 07:36
Situatie critica in spitale Cati copii infectati cu noul coronavirus sunt intubati
ADVERTISEMENT

Noul val al pandemiei Covid-19 continuă să-și facă simțită prezența pe teritoriul țării noastre și devine din ce în ce mai agresiv, inclusiv în rândul copiilor. Potrivit Andreei Moldovan, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, cinci din totalul celor 90 de cazuri cu care se confruntă medicii în această perioadă sunt grave și necesită ventilație mecanică

Nu există doar SARS-CoV-2 atunci când vorbim de forme grave, sunt, de fapt, afectări plurisistemice ale întregului organism pentru că este un virus care circulă în întreg organismul şi declanşează acele fenomene imunologice de care ne temem cu toţii”, a explicat medicul.

ADVERTISEMENT

În tot acest timp, sute de persoane continuă să protesteze împotriva restricțiilor impuse de autorități pentru a preveni răspândirea pandemiei. Noaptea trecută, aceștia s-au adunat inițial în Piața Universităţii, după care au plecat în marş spre Ministerul Afacerilor Interne și au ajuns la Piaţa Victoriei, pentru a scanda lozinci precum „Libertate” sau „Demisia” în fața sediului Guvernului.

5 copii internați cu SARS-CoV-2 sunt intubați

Sunt 120 de paturi (n.r. de Terapie Intensivă) pentru copii la nivelul întregii ţări. Sunt ocupate, momentan, cu copii în fază gravă, intubaţi, nouă paturi.

ADVERTISEMENT

Este impresionant că am pus în funcţiune paturi de terapie intensivă, însă pe măsură ce acestea sunt identificate, nu de acum, de săptămâni încoace, ele sunt foarte rapid ocupate.

De asemenea, este impresionant că putem să găsim resursa locativă pentru paturile de terapie: avem ventilatoare, monitoare, injectomate şi ce mai trebuie. Problema este cu resursa umană, care de un an de zile e mai mult decât chinuită şi supusă unor eforturi deosebite.

ADVERTISEMENT

Nu există doar SARS-CoV-2 atunci când vorbim de forme grave, sunt, de fapt, afectări plurisistemice, ale întregului organism, pentru că este un virus care circulă în întreg organismul şi declanșează acele fenomene imunologice de care ne temem cu toţii”, a declarat Andreea Moldovan, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, făcând apoi referire la capacitatea de testare a României.

Noi putem să facem mai multe testări. Față de ceea ce facem în prezent, capacitatea noastră de testare aș spune că este nelimitată. Avem aparate PCR care pot să testeze mult mai mult decât testează în prezent, avem testele rapide care pe metodologia în curs, pot să fie folosite.

ADVERTISEMENT

Le-am distribuit spre școli, am făcut proceduri, am făcut animații, instructaje, le-am transmis. Există medici școlari, există asistente medicale, există asistente comunitare, există medici de familie care pot să ajute la testare. Doar că nu se face.

Eu am un exemplu în familie: într-o școală unde erau absolut toate condițiile și exista medic școlar, nu asistentă, nu s-a făcut testarea într-un focar de 8 copii. Sunt niște realități cu care ne confruntăm, cu toate că am pus la dispoziție o procedură mai mult decât clară”, a explicat medicul.

ADVERTISEMENT