Lipsa de medici de la Spitalul Clinic de Urgență “Sfântul Pantelimon” din Capitală se adâncește, iar situația tinde să ajungă critică la secția de terapie intensivă, potrivit reprezentanților instituției. Ce solicită spitalul?
Încă de acum patru zile, de pe 21 februarie, numărul doctorilor care își desfășoară activitatea în secția ATI din cadrul Spitalului “Sfântul Pantelimon” a scăzut la 4.
Astfel, reprezentanții instituției spitalicești spun că se confruntă cu o criză și se tem că medicii nu vor mai putea acorda îngrijirile medicale corespunzătoare pacienților.
„În acest context, facem eforturi foarte mari pentru a asigura îngrijiri pacienților critici aflați deja în secția ATI, în departamentul UPU sau în clinicile de medicină internă, respectiv cardiologie, aflându-ne în iminența de a nu mai putea acorda îngrijirea medicală corespunzătoare acestor pacienți”, au transmis reprezentanții spitalului, potrivit Observator News.
Acești spun că există și „riscul major de a nu reuși să asigure asistența medicală conform legii în urgențele majore” și „de a nu reuși să asigure gărzile ATI pe luna martie 2025 din cauza numărului insuficient de medici”.
Având în vedere problema reprezentată de lipsa medicilor și temerile că bolnavii care ajung în ATI nu vor beneficia de toate îngrijirile necesare, spitalul cere ajutorul Ministerului Sănătății, al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) ca pacienții aflați în stare gravă să fie redirecționați către alte unități medicale.
În plus, reprezentanții Spitalului “Sfântul Pantelimon” atrag atenția că există și o lipsă a locurilor pentru pacienții care ajung la ATI, din cauza supraaglomerării. În ultima perioadă, au existat situații în care medicii au fost nevoiți să mute bolnavi în stare gravă din secția de terapie intensivă în alte zone sau secții ale unității medicale.
Cu o problemă similară se confruntă și Spitalul de Urgență Buzău, aici unde medicii au anunțat, în luna ianuarie, că nu vor mai asigura gărzi la Pediatrie. Multe cadre medicale și-au dat demisia din cauza nemulțumirilor și criticilor aduse de aparținătorii pacienților la adresa lor. În acest context, doctorii au anunțat că nu vor mai face gărzi suplimentare.