News

Situație dramatică la secțiile ATI din Iași: „În două săptămâni, medicii vor alege pe cine tratează”

08.10.2020 | 10:49
Situatie dramatica la sectiile ATI din Iasi In doua saptamani medicii vor alege pe cine trateaza
ADVERTISEMENT

Medicii din Iași avertizează că numărul mare de infectări cu coronavirus din oraș riscă să sufoce spitalele din oraș, în special secțiile ATI. Specialiștii nu ezită să compare situația cu cea din Italia din timpul primăverii, unul dintre ei afirmând  că, în ritmul actual, în două săptămâni medicii vor trebuie să aleagă pe cine tratează, scrie Ziarul de Iași.

Miercuri s-au înregistrat 157 de cazuri noi de COVID-19, număr ce plasează Iașii pe locul II pe țară, după București. Dacă se menține acest ritm al infectărilor, secțiile ATI din oraș nu vor mai face față  numărului mare de cazuri grave.

ADVERTISEMENT

Terapia Intensivă nu mai face faţă. Dacă 5% dintre cazurile noi ajung în ATI, în două săptămâni, medicii vor trebui să aleagă pe cine tratează sau nu”, a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase, prof.dr. Carmen Dorobăţ.

Secțiile ATI din Iași sunt deja pline

La o rată a cazurilor grave de 5%, cazuri care au nevoie de Terapie Intensivă, numărul mare de infectări a dus la utilizarea tuturor paturilor disponibile în secțiile ATI. „S-au făcut 11 externări ieri; sigur, acele locuri vor fi ocupate, iar ieri, la prânz, aveam două locuri libere care s-au ocupat imediat. În acest moment, în spital, există mulţi pacienţi cu factor de risc major în ceea ce priveşte COVID 19. Locurile libere există doar de la o zi la alta”, a precizat prof.dr. Carmen Dorobăţ.

ADVERTISEMENT

Direcția de Sănătate Publică Iași face eforturi disperate pentru a preîntâmpina o situație similară celei prin care a trecut Italia în timpul primăverii.

Sunt pacienţi intubaţi, inclusiv la UPU a Spitalulului Sfântul Spiridon, care au şi infecţia cu noul coronavirus. La Terapie Intensivă nu mai este nimic. Nici un pat liber. Este în lucru deschiderea compartimentului de şase paturi de Terapie Intensivă de la Spitalul CFR, dar mai sunt aspecte de rezolvat. Este un compartiment care, cel mai târziu în cursul zilei de astăzi, îl vom deschide, şi facem eforturi pentru asta. Tot în acest timp, acţionăm pentru a deschide secţia externă de spital modular de la Leţcani, iar până atunci să obţinem 60 de paturi de la Spitalul CF Paşcani”, a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

ADVERTISEMENT

Problema mare este însă generată de lipsa de personal specializat pentru secțiile de terapie intensivă. S-a organizat un curs intensiv de specializare pentru medici cu alte calificări, însă rezultatele nu se vor vedea decât peste câteva luni.

Problema este că, dacă populaţia continuă să ignore regulile sanitare, nu ştim în ce măsură vom face faţă în continuare. Acum nu e neapărat de numărul de paturi, ci de oamenii care să poată să îngrijească aceşti bolnavi”, a mai spus Vasile Cepoi, menționând și gradul  de uzură al personalului medical.

ADVERTISEMENT
Tags: