News

Situație dramatică pentru spitalele din toată țara. Cum a ratat Ministerul Sănătății o achiziție de stimulatoare și defibrilatoare cardiace de peste 30 milioane euro

Ministerul Sănătății nu a finalizat o achiziție la nivel național de stimulatoare și defibrilatoare cardiace de care ar fi beneficiat 25 de spitale.
20.04.2023 | 09:33
Situatie dramatica pentru spitalele din toata tara Cum a ratat Ministerul Sanatatii o achizitie de stimulatoare si defibrilatoare cardiace de peste 30 milioane euro
Secțiile de cardiologie din spitale mai au de așteptat până când Ministerul Sănătății să le livreze stimulatoare și defibrilatoare Colaj: FANATIK, Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Penuria de dispozitive medicale intracardiace din spitale se va accentua, în contextul în care Ministerul Sănătății nu a finalizat o achiziție de stimulatoare și defibrilatoare cardiace care ar fi acoperit o mare parte din necesarul secțiilor de cardiologie. Pe 30 noiembrie 2019, Ministerul Sănătății a publicat un anunț de participare pentru „Achiziția publică centralizată, la nivel național a stimulatoarelor și defibrilatoarelor cardiace implantabile, precum și a accesoriilor acestora”.

Ministerul Sănătății urma să cumpere peste 16.000 de stimulatoare cardiace

Valoarea totală a contractului, conform datelor consultate de FANATIK pe platforma achizițiilor publice, e-licitatie.ro, era de 160.972.545,30 lei, adică aproximativ 33,2 milioane de euro. Achiziția era împărțită în 48 de loturi, în funcție de tipurile de stimulatoare și defibrilatoare. Astfel, de la lotul 1 la lotul 18 erau stimulatoare cardiace unicamerale, bicamerale sau tricamerale, de tip A, B sau C.

ADVERTISEMENT

De la lotul 19 la lotul 34 erau 3.020 defibrilatoare cardiace unicamerale, bicamerale, tricamerale, de tip A, B sau C. Lotul 35 era firmat din 20 stimulatoare cardiace de uz pediatric. De la lotul 36 la lotul 44 erau 1.700 sonde de diferite tipuri (implantabile de defibrilare, de stimulare a ventricului stâng, de stimulare cardiacă endocardică).

Lotul 45 era format din 200 kituri introducător de sinus coronar, iar lotul 46 era alcătuit din 20.000 kituri introducătoare de peel away. În fine, loturile 47 și 48 erau alcătuite din 1.000 defibrilatoare cardiace unicamerale de tip A. În total, urmau să fie achiziționate 16.440 stimulatoare cardiace, 4.020 defibrilatoare cardiace, 1.700 sonde și 20.200 de kituri.

ADVERTISEMENT

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare a fost stabilit pentru 23 decembrie 2019. Procedura a fost, însă, anevoioasă, iar firmele care au dorit să participe la licitație au solicitat clarificări, ultima fiind datată 13 ianuarie 2020. Apoi a  venit pandemia de coronavirus, iar Ministerul Sănătății a direcționat majoritatea fondurilor spre lupta împotriva Covid-19, astfel că derularea acestei achiziții s-a oprit în loc.

Achiziția a fost anulată din cauza unor abateri grave de la prevederile legislative

De-abia pe 14 aprilie 2023, Ministerul Sănătății a introdus pe platforma achizițiilor publice informația că toate loturile au fost anulate pe 3 martie 2023, motivul fiind “abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului”.

ADVERTISEMENT

Cel mai probabil se va relua întreaga procedură, dar până atunci spitalele vor trebui să se descurce pe cont propriu, prin achiziții pe care le vor deconta apoi la Casa de Asigurări de Sănătate, dar în limita unei sume anuale predefinite. De această achiziție la nivel național urmau să beneficieze numai puțin de 25 de spitale, institute și clinici din toată țara.

“Ministerul Sănătății derulează procedura de achiziție centralizată, la nivel național a stimulatoarelor și defibrilatoarelor cardiace implantabile, precum și a accesoriilor acestora în numele și pentru unităţile sanitare care derulează Programul Național de Boli Cardiovasculare. Contractele subsecvente acordurilor-cadru încheiate în cadrul prezentei proceduri de achiziție vor fi încheiate de către unitățile sanitare care derulează Programul Național de Boli Cardiovasculare”, se menționează în caietul de sarcini.

ADVERTISEMENT

Medicul Tesloianu a fost arestat preventiv pentru că a folosit dispozitive cardiace extrase din cadavre

„Ministerul Sănătății, în calitate de unitate de achiziții centralizată, în baza OUG nr. 71/2012, are ca atribuțiuni organizarea, inițierea și derularea procedurii de achiziție, având ca principală responsabilitate derularea procedurii de achiziție cu respectarea întocmai a legislației în materia achizițiilor publice. De asemenea, prin structura de specialitate, Ministerul Sănătății are ca atribuțiune monitorizarea derulării acordurilor cadru încheiate”, se mai arată în documentul consultat de FANATIK.

Penuria de dispozitive medicale intracardiace a făcut posibil cazul medicului Dan Tesloianu, de la Spitalul “Sfântul Spiridon” din Iași. Acesta a fost arestat preventiv pe 18 februarie 2023, pentru 30 de zile, fiind acuzat de procurori că a refolosit stimulatoare cardiace reciclate de la persoane decedate, pe care le vindea apoi pacienților cu 2.000-3.000 euro. În dosar mai sunt cercetați alți cinci medici.

Pe 19 aprilie 2023, Curtea de Apel București a decis prelungirea măsurii preventive față de inculpatul Dan Tesloianu pe o perioadă de 30 de zile, până la 18 mai 2023. „Admite contestaţia formulată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti împotriva încheierii din data de 13.04.2023, desfiinţează în parte încheierea din data de 13.04.2023 şi, rejudecând: admite propunerea de prelungire a măsurii arestării preventive luate faţă de inculpatul Tesloianu Nicola Dan formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti”, au hotărât magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.

ADVERTISEMENT