News

Situație explozivă. Ion Caramitru, despre ce se întâmplă în teatre: „E fără precedent”

27.06.2019 | 20:51
Situatie exploziva Ion Caramitru despre ce se intampla in teatre E fara precedent

Teatrul Național București, una dintre cele mai reprezentative instituții de cultură ale României, se confruntă cu o problemă nemaiîntâlnită de-a lungul istoriei sale. Mai exact, la startul noii stagiuni a fost programată o singură premieră, spre deosebire de anii precedenți, când TNB-ul propunea cel puțin opt titluri.

Ce spune Ion Caramitru despre problemele din TNB

Anunțul a fost făcut de Ion Caramitru, managerul Teatrului Național, care susține că această situație „fără precedent” este întâlnită în toate instituțiile aflate în subordinea Ministerului Culturii, dar și în cele administrate de Primăria capitalei.

„Suntem pentru prima dată în situația de a putea promite ferm doar o singură premierăspectatorilor de teatru care așteaptă ca stagiunea TNB să reînceapă în forță în septembrie. Ceea ce trăim acum, nu numai în Teatrul Național, ci absolut în toate instituțiile care sunt acum în subordinea Ministerului Culturii, dar și în instituțiile din subordinea Primăriei Generale, este fără precedent” , a declarat marele actor.

Concedieri în masă la TNB

Totodată, impasul financiar în care se află Teatrul Național București i-a determinat pe cei din conducerea instituției să concedieze nu mai puțin de 54 de angajați din departamentele tehnice. În replică, managerul Ion Caramitru susține că a solicitat în neumărate rânduri Ministerului Culturii suplimentarea acestor posturi, însă inițiativa sa a fost de fiecare dată sortită eșecului.

Deşi am fost la ministru împreună cu 20 de manageri din ţară, toate operele naţionale, toate teatrele naţionale, Muzeul Naţional de Istorie, Muzeul de Artă, ”Antipa” etc., cu un document trimis sub semnătura mea şi a lor, pentru a discuta faţă în faţă despre acest faliment în care suntem aduşi, nu am ajuns la nicio concluzie.

Fără aceşti oameni teatrul nu poate funcţiona. Numai că aceşti oameni, angajaţi printr-o agenţie de forţă de muncă, ne costă cu 24% mai mult, fiecare. Conform legii, ei trebuie să aibă salariul pe care îl au şi angajaţii teatrului, la care se adaugă, în plus, 19% TVA şi 5% comisionul acelei agenţii.

Printre ei se află oameni de o calitate excepţională, oameni care lucrează în teatru de un timp, care s-au specializat şi pe care, dacă i-am pierde, am avea numai de suferit. Nu mai găsim oameni de specialitate pentru teatru. Dacă am avea posturi, i-am angaja imediat. Am explicat d-lui ministru, nu o dată, că dacă am primi posturi, am face o economie” ,a  explicat Caramitru.

 

 

 

Tags: