News

Situație fără precedente la TAROM! Guvernul pregătește reduceri masive de personal. 400 de angajați vor fi puși pe liber

25.06.2020 | 14:15
Situatie fara precedente la TAROM Guvernul pregateste reduceri masive de personal 400 de angajati vor fi pusi pe liber
ADVERTISEMENT

La scurt timp după ce a anunțat introducerea unor noi zboruri speciale dinspre și spre Paris începând cu luna iulie, TAROM se pregătește de o reducere masivă a personalului. Potrivit unor surse citate de Digi 24, din totalul de 1.600 de salariați, aproximativ 400 vor fi puși pe liber în următoarea perioadă.

De altfel, decizia Guvernului nu este chiar atât de surprinzătoare în condițiile în care compania a înregistrat pierderi uriașe în ultimii ani, iar pandemia a prins-o, practic, pe nepregătite. Potrivit bugetului de venituri și cheltuieli rectificat pentru anul 2019, pierderile estimate ale Tarom se ridicau la peste 171 de milioane de lei (circa 37 de milioane de euro).

ADVERTISEMENT

Totodată, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a subliniat recent că „restructurarea la sânge” este singura soluție pentru salvarea celui mai vechi transportator de pavilion din România. Înființată încă din anul 1954, compania are sediul în Otopeni și își desfășoară activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC), iar din iunie 2010 este membră a Alianţei SkyTeam.

Schimbări radicale la TAROM! Noua conducere pune în aplicare planul de „restructurare la sânge” al ministrului Transporturilor

Concret, în bugetul de venituri și cheltuieli al companiei aeriene aprobat de Ministerul Transporturilor și publicat în Monitorul Oficial, cifrele indică faptul că personalul TAROM se va reduce în acest an cu 374 de angajați. Nu se precizează, însă, dacă aceste reduceri de personal se vor face prin concedieri sau pensionări.

ADVERTISEMENT

Companiile aeriene din întreaga lume, companiile din Romania au înregistrat pierderi uriaşe, au redus cursele cu peste 95%. Compania TAROM nu se simţea bine oricum înainte de criză, era bolnavă de nepotism în primul rând, dar şi de alte lucruri acolo.

Eu cred, am încredere că această companie naţională poate fi salvată. Tot ce depinde de Guvernul României prin acel ajutor de salvare acordat, 37 de milioane de euro, prin ajutorul de stat pe care îl pregătim, facem în aşa fel încât printr-o restructurare la sânge a acestei companii, ea să poată să funcţioneze în continuare”, a declarat ministrul Transporturilor în momentul numirii noii conduceri a companiei.

ADVERTISEMENT

Bode își exprima încrederea că noul director general va face totul pentru a salva TAROM

Totodată, Lucian Bode s-a felicitat pentru numirea lui Mihăiță Ursu în funcția de director general al TAROM și a susţinut că era nevoie de cineva din exteriorul companiei pentru a putea face o restructurare.

Astăzi sunt 1.600 de angajaţi, 800 sunt în şomaj tehnic, iar salariile au fost plătite luna trecută cu întârziere, 80%, respectiv 20%. De astăzi, compania are un nou director general interimar. Am încredere în noul director general, este membru în CA TAROM, a condus companii importante din zona de construcţii cu 600, 1.000, 1.200 de angajaţi.

ADVERTISEMENT

Ştie cu ce probleme se confruntă compania TAROM, şi împreună cu administratorii au misiunea să taie în carne vie, pentru că acolo niciun un angajat al companiei nu putea să facă restructurare.

A fost nevoie să venim cu cineva din exteriorul companiei. Ştiţi cum spunea o vorbă: cei de la TAROM nu se pot căsători între ei pentru că sunt majoritatea rude. În consecinţă o intervenţie chirurgicală cu scopul de a salva compania este necesară şi am convingerea că acest lucru se va întâmpla”, spunea ministrul Transporturilor.

ADVERTISEMENT