ADVERTISEMENT
News

Situație gravă în spitalele din țară. Operații sistate din cauza consumului mare de oxigen. Solicitarea Ministerului Sănătății

Autor: Adrian Baciu | 05.04.2021 | 15:32
Situație gravă în spitalele din țară. Operații sistate din cauza consumului mare de oxigen. Solicitarea Ministerului Sănătății
Situație gravă în spitalele din țară. Operații sistate din cauza consumului mare de oxigen. Solicitarea Ministerului Sănătății. Sursa foto: hepta.ro

Situație tot mai gravă în unitățile medicale din țară. Spitalul de Urgență Craiova se confruntă cu o situație fără precedent: mai multe operații, care nu necesită urgență, au fost sistate deoarece consumul mare de oxigen la nivelul unității nu permite executarea tuturor intervențiilor chirurgicale.

ADVERTISEMENT

Conducerea unității recunoaște că este o situație fără precedent. În ultimele zile, pe lângă numărul mare de pacienți care au Covid-19 și au nevoie de ventilație mecanică, a crescut și numărul pacienților în stare grava și foarte gravă de la ATI.

În acest moment, toate paturile din secția ATI sunt ocupate, acestea fiind conectate la surse de oxigen, iar ventilația are loc în mod mecanic.

Situație gravă în spitalele din țară. Operații sistate din cauza consumului mare de oxigen

Fostul jurnalist Cristian Vasilcoiu, în prezent consilier al vicepreședintelui Camerei Deputaților, Marius Budăi, a postat pe pagina sa de Facebook un răspuns primit de șeful de clinică a Spitalului din Craiova legat de situația unității medicale.

ADVERTISEMENT

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova face un apel la sistarea tuturor intervențiilor chirurgicale care nu necesită urgență. Motivul: consumul uriaș de oxigen.

La ora actuală sunt 23 de pacienți internați în ATI non Covid și 24 la ATI Covid. Alți 14 pacienți care au coronavirus așteaptă eliberarea unui pat. Dată fiind situația de față, instalația de oxigen a spitalului, veche de 50 de ani, funcționează la capacitate maximă, iar presiunea a scăzut.

Conducerea unității medicale speră ca în două săptămâni să reușească să realizeze o altă instalație de oxigen. Până atunci, intervențiile chirurgicale care nu sunt urgențe vor fi amânate.

ADVERTISEMENT

Solicitarea Ministerului Sănătății către spitale

”Ca urmare a adresei medicului șef ATI, prin care ni se aduce la cunoștință situația critică de astăzi, 05.04.2021, respectiv un număr de 24 de pacienți internați în clinica ATI sector COVID-19 și 23 în sector non-COVID ventilați mecanic invaziv sau non-invaziv, vă rugăm să temporizați toate intervențiile chirurgicale care nu reprezintă urgențe și să efectuați doar intervențiile care reprezintă urgențe, din cauza consumului mare de oxigen. Aceasta este și solicitarea Ministerului Sănătății către toate spitalele.

Sălile de operații recomandate în această perioadă critică pentru desfășurarea intervențiilor chirurgicale sunt următoarele:

ADVERTISEMENT
  • sala chirurgie OMF și sala Neurochirurgie de la etajul V pentru pacienții non-COVID-19;
  • sala de la etajul IV pentru pacienții suspecți/confirmați cu COVID-19.

Menționăm că parcurgem o situație fără precedent, practic niciodată nu au fost atinse aceste limite în privința consumului de oxigen de presiune înaltă. Instalația de distribuție a oxigenului din clădirea principală este veche de 50 de ani și nu a fost niciodată reabilitată și adusă la parametri în acord cu nevoile actuale.

ADVERTISEMENT

Biroul Tehnic al SCJU face demersuri în această perioadă pentru realizarea unei alte rețele de distribuție de oxigen, termenul de realizare fiind de aproximativ 2-3 săptămâni”, se arată în mesajul primit de șeful de clinică.

Situație gravă în spitalele din țară. Operații sistate din cauza consumului mare de oxigen. Solicitarea Ministerului Sănătății. Sursa foto: Facebook/Cristian Vasilcoiu

Cristian Vasilcoiu anunță în postarea sa din mediul online că ”Asta se trimite la spitalele din țară! Deci nu o să mai vedeți curând operații! Tonul l-a dat ministrul Vlad Voiculescu!”.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT