News

Situație grea pentru familiile auto-evacuate de la Roșia Montană. Au rămas fără apă și mâncare

Familiile auto-evacuate de la Roșia Montană traversează momente foarte dificile. Oamenii spun că au rămas fără apă și mâncare. Reacția autorităților.
03.10.2022 | 18:35
Situatie grea pentru familiile autoevacuate de la Rosia Montana Au ramas fara apa si mancare
O parte dintre familiile evacuate de la Roșia Montană, fără apă și mâncare: ”Facem ce putem”. Sursa foto: captură antena 3 / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Situația în zona barajului Tăul Mare de la Roșia Montană continuă să fie una critică.

O parte dintre familiile evacuate de la Roșia Montană, fără apă și mâncare: ”Facem ce putem”

De 24 de ore, autoritățile sunt în alertă în localitatea din județul Alba, după ce a apărut o fisură în barajul de la lacul de acumulare Tăul Mare.

Aici, pompierii acționează cu ajutorul unor pompe de mare capacitate pentru a scoate apa din baraj.

ADVERTISEMENT

Între timp, oamenii care s-au auto-evacuat de teama unui dezastru natural se plâng că autorităţile nu le-au dat apă şi mâncare.

”L-am luat pe cel mic, am luat câteva haine, medicamente, buletinele şi jucăriile. Îi trebuia şi pisica, dar…”, afirmă o mamă care a rămas alături de copil la internat.

ADVERTISEMENT

Femeia a mărturisit că face tot posibilul să se descurce cu ce are, chiar dacă autoritățile nu le-au dat nici apă şi nici mâncare.

”Nimic (n.r. nu ne-au dat), dar nu e problemă, ne descurcăm cum putem, să fim bine”, spune femeia în lacrimi, pentru Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

Ce spun autoritățile după aceste acuzații ale oamenilor

Primarul din Roșia Montană admite că situaţia gravă din zonă a produs un val de panică în rândul localnicilor care s-au auto-evacuat chiar dacă nu locuiau în zonele cu potențial pericol.

Potrivit oficialului, acesta ar fi şi motivul pentru care cei care nu figurează în evidența persoanelor care au primit apel de evacuare nu vor primi apă şi mâncare.

ADVERTISEMENT

În zonă, situația este una de alertă continuă. Până luni după-amiază, pompierii au reușit să reducă debitul lacului Tăul Mare cu aproape 1 pentru şi vor continua să facă asta până debitul va scădea la 5 metri, pentru ca pericolul pentru locuitori să nu mai existe.

Duminică, ISU Alba a anunțat că aproximativ 300 de persoane au fost alertate pentru a evacua zona de risc. 126 de persoane s-au auto-evacuat la rude în localitățile învecinate, iar 137 de persoane refuzat evacuarea.

ADVERTISEMENT
Tags: