News

Situație inedită în SUA. Cum au fugit zeci de parlamentari din Texas, de teamă să nu fie aduși cu forța la muncă

Peste 50 de parlamentari din Congresul statului american Texas au fugit cu două avioane la Washington pentru a nu fi aduși cu forța la muncă, iar guvernatorul a dat ordin să fie arestați.
14.07.2021 | 18:51
Situatie inedita in SUA Cum au fugit zeci de parlamentari din Texas de teama sa nu fie adusi cu forta la munca
ADVERTISEMENT

Activitatea Congresului din Texas este paralizată după ce peste 50 de membri ai Camerei Reprezentanților din acest stat au fugit cu două avioane în capitala federală americană, Washington, pentru a boicota adoptarea unei legi controversate, scrie BBC.com.

Potrivit regulamentului Congresului texan, membrii care absentează de la lucrări pot fi arestați și aduși cu forța în sala de plen.

ADVERTISEMENT

Pentru a bloca adoptarea unei noi legi electorale prin lipsă de cvorum, aleșii  democrați au fugit practic din statul în care au fost aleși, determinându-l pe guvernatorul republican să ceară poliției să-i aresteze.

Democrații au fugit ca să nu se constituie cvorumul de ședință

Exodul celor 50 de membri ai Camerei Reprezentanților a avut loc luni, când s-au urcat la bordul a două avioane private care i-a dus de la Austin, capitala statului Texas, la Washington. Fără ei, nu se mai poate atinge cvorumul de prezență de minim două treimi din cei 150 de membri ai Camerei, necesar adoptării unei noi legi electorale.

ADVERTISEMENT

Proiectul inițiat de republicani, majoritari în Congresul texan, vizează introducerea unor măsuri suplimentare de siguranță în procesul electoral, măsuri pe care democrații le consideră drept o încercare de restrângere a dreptului la vot. Legi similare au fost adoptate deja în state dominate de republicani.

Proiectul din Texas ar urma să interzică secțiile de votare deschise pe durata a 24 de ore și să solicite cerințe de identificare mai stricte în cazul votului de la distanță. Ca să împiedice adoptarea legii, democrații s-au urcat în avion și au părăsit statul anunțând că se vor întoarce abia la sfârșitul sesiunii extraordinare, adică luna viitoare.

ADVERTISEMENT

Guvernatorul Texas-ului, republicanul Greg Abbott, a anunțat că politicienii „dați dispăruți” vor fi  arestați. „Vor fi reținuți în interiorul capitoliului din Texas până când își vor face datoria”, a declarat Abbott într-un interviu acordat postului local de televiziune KVUE ABC.

Poliția texană nu-i poate aresta la Washington

Problema republicanilor este că se regăsesc într-o situație de „prinde orbul, scoate-i ochii” întrucât poliția statului Texas nu are jurisdicție în afara teritoriului acestui stat, iar FBI nu poate interveni întrucât chiulul democraților din Texas nu este o infracțiune la nivel federal.

ADVERTISEMENT

Legea în cauză a fost adoptată deja de senatorii din Texas, dar votul decisiv din Camera Reprezentanților a fost blocat din lipsă de cvorum.

Intenția noastră este să rămânem aici și să oprim această lege în cursul sesiunii”, a declarat liderul de grup  al democraților, Chris Turner. Într-o conferință de presă susținută în fața Capitoliului din Washington, Turner a spus că el și  colegii săi își vor petrece timpul la Washington „implorându-i pe oamenii din această clădire din spatele nostru să adopte o legislație la nivel federal privind dreptul de vot”.

Însă nici republicanii nu sunt complet dezarmați în fața boicotului democraților. Guvernatorul Abbott a promis să convoace sesiuni extraordinare în serie până când proiectul de lege va fi adoptat. În această eventualitate, democrații fugari fie vor trebui să-și prelungeacă exilul voluntar pe termen nedefinit, fie se vor resemna să fie aduși în cătușe în sala de plen din Austin.

Mai multe state americane cu majorități republicane au adoptat legi electorale mai restrictive după ce la alegerile prezidențiale de anul trecut Donald Trump a reclamat că au existat fraude în urma cărora a pierdut competiția în fața democratului Joe Biden.

ADVERTISEMENT