News

Situație revoltătoare la Galați, unde pacienții sunt obligați să plătească 300 de lei pentru un test coronavirus înainte de internare în spital

08.06.2020 | 17:49
Situatie revoltatoare la Galati unde pacientii sunt obligati sa plateasca 300 de lei pentru un test coronavirus inainte de internare in spital
ADVERTISEMENT

Pacienții care vor să se interneze în Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați vor fi nevoiți să plătescă din propriul buzunar 300 de lei, taxa pentru un test RT-PCR care să determine dacă au fost infectați, sau nu, cu noul coronavirus.

Pacienții Spitalului Județean din Galați, obligați să plătească 300 de lei pentru un test PCR

Situația este revoltătoare, în condițiile în care mulți oameni au fost programați pentru operații de mai bine de două luni, însă operațiile au fost amânate din cauza pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Conform Viața Liberă, managerul Spitalului Județean Galați Alina Dobrea a explicat că măsura e obligatorie în condițiile în care spitalul din Galați nu e capabil să își testeze toți pacienții.

Este vorba doar despre acei pacienți cronici programați pentru intervenții chirurgicale, dar care au amânat operația din cauza pandemiei. Din păcate, nu avem capacitatea de a-i testa în propriul laborator al spitalului, deoarece, în prezent, funcționăm la capacitate maximă în ceea ce privește aparatul Real Time PCR de care dispunem. Îi testăm gratuit pe pacienții prezentați în UPU și care au nevoie de spitalizare, ceea ce înseamnă în jur de 50 de testări pe zi.

ADVERTISEMENT

Suntem astfel foarte aglomerați, mai ales că la spitalul nostru vin și pacienți din județele limitrofe. Desigur, fiecare caz în parte este analizat de medicul curant și facem tot posibilul pentru ca fiecare pacient să beneficieze de serviciile noastre. Ca idee, trebuie spus și că pacienții din Galați nu sunt primiți în niciun spital din țară dacă nu vin cu test RT-PCR”, a explicat Dobrea.

Asociația Națională pentru Protecția Pacienților se opun cu vehemență plății testului PCR

Vasile Barbu, președintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, a explicat că demersul Spitalului Județean Galați e ilegal și periculos. În aceste condiții, rămâne de văzut cum va reacționa Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

„Să trimiți pacientul să-și facă testul într-un laborator privat este interzis, periculos, iar rezultatul este irelevant. Ordinul 555 al Ministerului Sănătății, din aprilie 2020, prevede foarte clar protocolul de internare și circuitul prin care trebuie să treacă pacientul la internare.

Astfel, la internare, bolnavului i se recoltează probe pentru testul de depistare a COVID-19, după care pacientul este ținut izolat până când vine rezultatul testului, adică aproximativ patru ore. Dacă rezultatul e negativ, circuitul care trebuie urmat e mai ușor și durează mai puțin. Dacă e pozitiv, trebuie urmați pașii din ordin”, spune Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP).

ADVERTISEMENT

Conform publicației Viața Liberă, rezultatul unui astfel de test la o clinică privată este irelevant, în condițiile în care durează multe zile din clipa testării până când persoana respectivă află dacă are sau nu coronavirus. Până ajunge rezultatul, omul se poate îmbolnăvi de multe ori din alte surse.

Atunci când îl trimiți pe pacient să-și facă testul la un laborator privat, până vine rezultatul durează în jur de trei zile. Apoi, mai durează câteva zile până ajunge să fie internat. Astfel, rezultatul acelui test ajunge să fie irelevant, deoarece, în acest interval de timp, persoana respectivă poate lua virusul când merge la cumpărături, la plimbare.

Soluția ar fi ca spitalul să încheie un contract cu un laborator privat, pentru testări COVID-19, dar la tarife nu mai mari decât cele din grilele direcțiilor de sănătate publică, pentru a nu exista suspiciuni. Costurile ar fi oricum decontate de Ministerul Sănătății. Astfel, pacientul nu mai este pus să plătească testul, iar riscul de infectare pentru toți cei implicați este mult diminuat”, a completat Barbu, conform sursei citate.

Pacienții care se consideră victime ale unor abuzuri în spitalele din România sunt rugați să informeze ANPP în scris.

ADVERTISEMENT