News

Situaţie tensionată în Europa. Rusia e pregătită să intervină militar în Belarus. Vladimir Putin, anunţ războinic

16.08.2020 | 19:30
Situatie tensionata in Europa Rusia e pregatita sa intervina militar in Belarus Vladimir Putin anunt razboinic
ADVERTISEMENT

Situație devine tensionată în Europa după ce Rusia a anunțat că e pregătită să intervină militar în Belarus. Vladimir Putin și-a anunțat suportul pentru președintele Belarusului, după o zi marcată de manifestații împotriva președintelui Lukașenko.

Zeci de mii de oameni au participat la mitingul anti-Lukașenko, la Minsk, iar Președintele Rusiei i-a transmis omologului său din Belarus că este hotărât să intervină și militar, dacă va fi nevoie.

ADVERTISEMENT

Aleksandr Lukașenko a acuză NATO că a adus avioane și tancuri aproape de frontierele Belarusului. Alianţa Nord-Atlantică a respins acuzaţiile preşedintelui din Belarus.

Stare tensionată în Europa. Ce vrea să facă Rusia

Vladimir Putin a avut o discuție telefonică cu Aleksandr Lukașenko în care l-a asigurat pe acesta că Moscova este gata să asigure sprijin în conformitate cu pactul militar colectiv din care ambele fac parte.

ADVERTISEMENT

Kremlinul consideră că se aplică presiune externă asupra Belarusului, dar refuză să menţioneze cine face acest lucru, conform Reuters.

„Nu există o masare de forţe în regiune. Prezenţa multinaţională a NATO în partea estică a Alianţei nu constituie o ameninţare pentru nicio ţară. Ea este strict defensivă, proporţională şi menită să prevină conflicte şi să menţină pacea”, a declarat purtătoarea de cuvânt Oana Lungescu într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Lucrurile au scăpat de sub control în Belarus. Susţinătorii lui Lukaşenko s-au adunat în centrul Minskului pentru prima dată de la alegeri pentru a-şi exprima sprijinul față de președintele ales pentru a șasea oară. Mii de oameni au participat la manifestaţia pro-Lukaşenko. Canalele media ale opoziţiei susţin că oamenii au fost aduși cu autobuzele din alte părţi ale ţării.

Ulterior a venit riposta și zeci de mii de opozanţi ai lui Aleksandr Lukaşenko s-au strâns în Capitala Belarusului pentru a protesta faţă de realegerea preşedintelui. Este numit “Marşul pentru Libertate” și vine în contextul suspiciunilor de fraudare a alegerilor. În plus, oamenii sunt nemulțumiți de violenţa poliţiei la protestele din zilele anterioare.

ADVERTISEMENT

Lukaşenko este Preşedintele Belarusului de 26 de ani și a fost reales recent cu aproximativ 80 la sută din totalul voturilor. Rezultatul alegerilor este contestat de populație, care a ieşit în stradă în fiecare zi pentru a protesta.

ADVERTISEMENT