ADVERTISEMENT
News

SJU Piatra Neamț a mutat Secția ATI fără avizul DSP, spune prefectul de Neamț. Reacția managerului

Autor: Georgiana Dicu | 15.11.2020 | 11:45
SJU Piatra Neamț a mutat Secția ATI fără avizul DSP, spune prefectul de Neamț. Reacția managerului
George Lazăr, prefectul de Neamț Foto: Facebook

Prefectul județului Neamț acuză unitatea sanitară că ar fi mutat Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de la etajul trei la etajul doi fără a avea aprobări din partea autorităților competente.

ADVERTISEMENT

Managerul unității sanitare spune că saloanele în s-a produs incendiu făceau parte dintr-o zonă a spitalului în care lucrările au fost finalizate și autorizate în luna aprilie.

Un incendiu izbucnit sâmbătă seara într-un salon al Secției ATI a ucis zece pacienți și a rănit alte șapte persoane, printre care unul dintre medicii de gardă. În secția afectată de incendiu erau internați pacienții diagnosticați cu COVID-19, aflați în stare gravă, toți fiind intubați.

Acuzațiile prefectului de Neamț

George Lazăr, prefectul județului Neamț, a declarat la Digi24, că spitalul a greșit pentru că efectuat mutarea secției ATI de la etajul 3 la etajul 2 fără vreo aprobare din partea DSP.

ADVERTISEMENT

“Secția care a ars a fost mutată de la etajul 3 la etajul 2, fără să existe nici măcar notificare la DSP. Cu toate că era o modificare a structurii, nu s-a făcut adresa la DSP, era obligatoriu ca spitalul să facă acest lucru. La etajul 2 s-au făcut în ultimele zile lucrări în regie proprie pentru a mări capacitatea secției de ATI, care până acum funcționa la un etaj mai sus. E doar o teorie, o supoziție, încă nu a fost confirmată, că această mutare nu a respectat cadrul legal și nu au fost verificări din partea celor care aveau competență și răspundeau tehnic pentru această modificare. Specialiștii de la ISU, parchetul, polițiștii, criminaliștii trebuie să stabilească date concrete în urma anchetei. Acum sunt niște date care se desprind din discuțiile avute cu cadrele medicale și cei de la ISU. A fost un fel de ‘hei-rup’ de a muta secția de la etajul 3 la etajul 2, efectuând lucrări pe cont propriu. Spitalul a greșit că a făcut lucrările fără aprobare”, a spus prefectul.

Reacția managerului SJU Piatra Neamț

Managerul unității sanitare a intervenit la același post de televiziune și a precizat că saloanele în care erau internați pacienții care și-au pierdut viața în incendiu și cei răniți erau parte a unei zone în care lucrările fuseseră finalizate și autorizate de DSP încă din luna aprilie.

“Erau deja pacienți la etajul 2. Practic în cursul zilei de sâmbătă au mai fost aduși pacienți suplimentari de la etajul 3. Aceste lucrări s-au făcut într-adevăr la etajul 2, într-o altă zonă, nu ATI unde se află cele două saloane care au fost afectate în urma incendiului de aseară și ele s-au făcut sub supravegherea medicului care aprobă circuitele și urmau să intre spre avizare la DSP de săptămâna viitoare. Dar acolo nu erau pacienți. Nu era nimeni în zona unde s-au făcut lucrările, nu era o zonă care să afecteze cele două saloane unde s-a produs incendiul”, a declarat managerul.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT