News

Slovenia întrerupe vaccinarea cu Johnson & Johnson după un deces. O tânără de 20 de ani a murit din cauza cheagurilor de sânge

Vaccinarea cu Johnson & Johnson a fost oprită în Slovenia. Autoritățile au luat această decizie după ce o tânără în vârstă de 20 de ani a murit din cauza formării cheagurilor de sânge.
01.12.2021 | 14:28
Slovenia intrerupe vaccinarea cu Johnson  Johnson dupa un deces O tanara de 20 de ani a murit din cauza cheagurilor de sange
ADVERTISEMENT

Slovenia a decis să nu mai folosească vaccinul Janssen, produs de Johnson & Johnson, după ce experţii au confirmat că decesul unei tinere de 20 de ani, în septembrie, din cauza cheagurilor de sânge, a avut legătură cu vaccinarea.

Anunțul a fost făcut marți de ministrul sloven al sănătăţii, Janez Poklukar, informează Euronews. În septembrie, acesta anunța oprirea temporară a vaccinării cu serul Janssen “până la clarificarea totală a tuturor detaliilor despre acest caz”. Acesta a precizat într-un comentariu că “beneficiile continuă să depășească riscurile”.

ADVERTISEMENT

Suspendarea utilizării vaccinului cu o singură doză a fost impusă după ce investigațiile au arătat că femeia a murit în urma unei hemoragii cerebrale şi a cheagurilor de sânge, la câteva zile după vaccinare.

Al doilea deces provocat de vaccinuri în Slovenia

Un raport întocmit de un grup de experți a confirmat că tânăra a decedat din cauza trombocitopeniei imune protrombotice, cauzată de distrugerea autoimună a trombocitelor, o complicaţie rară provocată de vaccin.

ADVERTISEMENT

Vaccinările cu AstraZeneca, care utilizează aceeaşi tehnologie a vectorului viral ca şi Johnson & Johnson şi, de asemenea, considerat răspunzător pentru câteva cazuri rare de tromboză din cauza cheagurilor de sânge, vor fi “foarte probabil” abandonate, a spus Bojana Beovic, şefa grupului de experți care consiliază guvernul în privința vaccinării.

Decesul tinerei de 20 de ani este al doilea caz cunoscut în Slovenia. În luna mai, soția unui diplomat sloven aflat în misiune la Paris a murit după imunizarea cu o doză de vaccin Johnson & Johnson.

ADVERTISEMENT

De ce e greu de găsit legătura dintre vaccinuri și decese

Efectele secundare ale vaccinurilor au reprezentat una dintre temele centrale ale dezinformării care s-a propagat după izbucnirea pandemiei. Au existat numeroase speculații despre efectele secundare ale vaccinurilor, favorizate și de cazurile de cheaguri de sânge provocate de vaccinul AstraZeneca.

În aprilie, un oficial al Agenției Europene pentru Medicamente a declarat că există o legătură între cazurile de cheaguri de sânge raportate și vaccinul AstraZeneca.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor, legătura dintre un deces și un vaccin anti-COVID este greu de stabilit. În plus, dinamica vaccinării, abordarea diferită a statelor privind vaccinarea și multitudinea de cauze care pot provoca decesele provocate de COVID-19 îngreunează un astfel de demers.

Programul de vaccinare a condus la imunizarea unui număr mare de oameni la nivel global într-un interval relativ scurt. Au existat cazuri ale unor persoane care au murit la scurt timp după vaccinare, iar decesele pot fi puse din greșeală de familie sau de cunoscuți pe seama vaccinării.

În decursul unei operațiuni atât de ample precum vaccinarea la nivel global se poate ajunge la un număr mare de raportări eronate, subliniază Oficiul Național de Statistică al Marii Britanii (ONS).

Potrivit instituției, doctorii sunt obligați prin lege să certifice cauzele deceselor conform “celor mai bune cunoștințe de care dispun și credinței lor”.

Ce arată statistica: cheagurile de sânge apar extrem de rar

Cheagurile de sânge apar extrem de rar, notează BBC. În Marea Britanie au fost raportate 417 cazuri și 72 de decese după ce 24,8 milioane de persoane au fost imunizate cu prima doză de vaccin AstraZeneca, iar 23,9 milioane au primit a doua două, arată datele publicate de guvernul de la Londra.

Potrivit oficiului britanic de statistică, între 9 decembrie 2020 și 8 septembrie 2021 s-au înregistrat 1.645 de decese imediat după vaccinare și care ar putea avea legătură cu administrarea serurilor anti-COVID. Raportarea lor nu înseamnă, însă, că există o dovadă clară de cauzalitate între vaccinare și deces, precizează instituția citată.

Alte date statistice centralizate în Marea Britanie arată că până în august 2021 au fost înregistrate nouă decese provocate de vaccinuri anti-COVID. În cinci dintre cazuri, vaccinurile au reprezentat factorul declanșator al reacției care a provocat decesul.

Cazurile din România, lămurite de autorități

În România, potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), până la data de 6 octombrie au fost înregistrate 17.402 de reacții adverse în urma administrării vaccinurilor anti-COVID.

Și în țara noastră au fost raportate decese la scurt timp după vaccinare. Medicii nu au identificat, însă, vreo legătură cu vaccinurile.

În ianuarie, o femeie în vârstă de 73 de ani din Bacău a murit chiar în ziua în care a fost vaccinată, însă CNCAV a anunțat că decesul nu a fost provocat de vaccinare. Beatrice Mahler a declarat atunci că nu crede că decesul femeii are legătură directă cu vaccinarea. “Vaccinul care intră în mușchi și rămâne în zona în care este administrat abia este preluat de celule pentru a fi citită informația și procesată pentru a fi material de studiu pentru organism. Timpul este mult prea scurt, nici măcar nu este procesată întreaga informație pe care o transmite vaccinul”, a explicat Mahler.

În martie, o profesoară din Oradea a murit la trei zile după doza de rapel cu vaccinul Moderna, iar medicii au declarat atunci că decesul a fost provocat de intoxicația cu o substanță necunoscută.

Analizele toxicologice au arătat în august, la aproape cinci luni după deces, că nu a existat o legătură între deces și vaccin: femeia a murit din cauza consumului de alcool contrafăcut. În corpul acesteia au fost depistate urme de alcool etilic și metilic. Potrivit antena3.ro, victima și-ar fi produs băuturile singură, în casă.

ADVERTISEMENT
Tags: