News

Slovenia, prima ţară din UE care spune că a învins epidemia COVID-19. Peste 1400 de contaminări și 103 morți în statistici

15.05.2020 | 13:47
Slovenia prima tara din UE care spune ca a invins epidemia COVID19 Peste 1400 de contaminari si 103 morti in statistici
ADVERTISEMENT

Slovenia a devenit prima ţară din Uniunea Europeană care a anunțat că a învins epidemia COVID-19. Comunicatul a venit chiar de la guvern. Concret, reprezentanții Executivului au transmis că pandemia de coronavirus a ajuns la sfârșit în țara lor.

Slovenia, prima ţară din UE care spune că a învins epidemia COVID-19

Se întâmplă lucrul acesta după ce autorităţile au confirmat mai puţin de şapte contaminări pe zi în ultimele două săptămâni, în ciuda unei testări masive.

ADVERTISEMENT

Interesant este că persoanele care vin în Slovenia din alte state membre UE nu mai sunt obligate să se izoleze timp de cel puţin şapte zile,la fel cum o făceau la începutul lunii aprilie.

Peste 1400 de contaminări și 103 morți în statistici

Slovenia, o ţară cu două milioane de locuitori, a raportat 1.464 de contaminări cu noul coronavirus şi 103 morţi din cauza covid-19.

ADVERTISEMENT

”Slovenia a potolit epidemia în două luni (…). Azi Slovenia are cea mai bună omagine epidemiologică din Europa”, anunţa în Parlament, premierul Janez Jansa.

Nu toate au mers însă perfect pentru Slovenia. Vă readucem aminte că la finalul lunii aprilie, sute de angajaţi ai unor aziluri de bătrâni au manifestat în apropiere de Ljubljana în semn de protest faţă de lipsa de mijloace în sectorul lor de activitate împotriva noului coronavirus.

ADVERTISEMENT

Cea mai importantă manifestaţie a avut loc la Domzale, la zece kilometri nord de capitala slovenă, însă manifestaţii au avut loc în alte 12 locuri în ţară, unde personalul a ieşit timp de 15 minute pentru a-şi prezenta revendicările.

Un manifestant a citit un document al Asociaţiei azilurilor de bătrâni. ”Nu rămânem tăcuţi în timp ce autorităţile se folosesc de pandemie pentru a transforma azilurile de bătrâni în spitale de îngrijire low-cost”, a declarat el.

ADVERTISEMENT

Azilurile de bătrâni din Slovenia nu sunt pregătite să înfrunte pandemia covid-19 şi au fost lăsate să se descurce singure, denunţă asociaţia. De remarcat că Ministerul Sănătăţii a acuzat că aceste manifestaţii sunt motivate ”politic”.

 

ADVERTISEMENT