News

Slovenia și Polonia pot să ajute România în contextul pandemiei de COVID-19

Două state membre ale Uniunii Europene și-au declarat disponibilitatea de a ajuta România în contextul pandemiei de coronavirus.
18.10.2021 | 21:04
Slovenia si Polonia pot sa ajute Romania in contextul pandemiei de COVID19
ADVERTISEMENT

România a trimis deja pacienți infectați infectați cu SARS-CoV-2 în Ungaria, țara vecină arătându-și disponibilitatea de a primi o serie de pacienți aflați în stare critică sau medie.

Klaus Iohannis i-a mulțumit public omologului maghiar, Viktor Orban, pentru sprijinul acordat României în contextul valului patru al pandemiei.

ADVERTISEMENT

Slovenia și Polonia dornice să ajute România cu pacienții COVID-19

Klaus Iohannis a participat luni, în format de videoconferință, la o întâlnire cu președintele Consiliului European, Charles Michel, președintele Lituaniei și premierii din Slovacia, Slovenia și Polonia, în contextul pregătirii reuniunii Consiliului European, în perioada 21-22 octombrie, la Bruxelles, notează un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Președintele României a vorbit despre criza severă cu care se confruntă România referitor la numărul crescut de noi infectări cu SARS-CoV-2, explicând că rata scăzută de vaccinare a contribuit la această situație.

ADVERTISEMENT

Menționând faptul că a activat Mecanismul European de Protecție Civilă, prim-ministrul Sloveniei și cel al Poloniei și-au arătat disponibilitatea de a sprijini România dacă situația o va cere, se mai arată în comunicat.

De altfel, Polonia a trimis deja concentratoare de oxigen, alături de Olanda, iar Italia a trimis doze de anticorpi monoclonali.

ADVERTISEMENT

Subiectele centrale în jurul cărora se vor construi discuțiile liderilor europeni sunt: gestionarea comună a pandemiei de COVID-19, creșterea prețurilor la energie, digitalizarea, migrația, politica comercială a Uniunii Europene  și relațiile externe ale blocului european, conform aceleiași surse.

Klaus Iohannis i-a mulțumit omologului maghiar pentru sprijinul acordat de către țara vecină cu privire la transferarea unor pacienți bolnavi de COVID-19.

“Președintele României, Klaus Iohannis, a avut vineri, 15 octombrie 2021, o convorbire telefonică cu Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, la inițiativa părții române.

ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis i-a mulțumit Prim-ministrului Viktor Orbán pentru ajutorul oferit de autoritățile ungare pacienților români, care reprezintă un gest de adevărată solidaritate europeană în aceste momente dificile ale pandemiei de COVID-19″, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale

Kelemen Hunor, liderul UDMR, a anunțat transferul. Operațiunea a început joi, 14 octombrie, în contextul în care țara vecină ne oferă 50 de locuri în secțiile de Terapie Intensivă.

“Ne-am consultat de mai multe ori în ultima perioadă cu ministrul ungar al afacerilor externe Szijjarto Peter despre sprijinul pe care îl poate acorda Ungaria României în lupta cu pandemia, astfel că, pe lângă medicamentele necesare tratării infecției cu coronavirus, Ungaria ne oferă acum 50 de locuri în secțiile de Terapie Intensivă din cadrul a două spitale apropiate de graniță, la Debrecen și Szeged pentru bolnavii Covid.

Sarcina noastră cea mai importantă este să salvăm vieți omenești! Însă dacă nu reușim să facem față singuri unei situații dramatice cum este cea de acum, trebuie să cerem ajutor acolo unde știm sigur că vom găsi înțelegere și solidaritate.

Ungaria a dovedit, din nou, că este un partener de încredere și îi mulțumim pentru sprijin!“, a scris Kelemen Hunor pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT