News

Slujba de Denii din Joia Mare. Trădarea Domnului Isus Hristos de către Iuda

16.04.2020 | 10:09
Slujba de Denii din Joia Mare Tradarea Domnului Isus Hristos de catre Iuda
ADVERTISEMENT

Denia din Joia Mare, numită și Denia celor 12 Evanghelii, este prima zi în care nu se mai bat clopotele până la Paște, ci doar se bate toaca. În această zi de sărbătoare, în Mănăstiri, se desfășoară un obicei care amintește de gestul făcut de Mântuitorul Isus Hristos la Cina cea de Taină, acela de a spălat picioarele cele 12 apostoli.

Ce reprezintă Denia din Joia Mare și ce pildă ne amintește ea

Denia care are loc în seara aceasta ne amintește în primul rând de Cina cea de Taină când a avut loc taina Sfintei Euharistii. De asemenea, denia din Joia Mare aduce în prim-plan momentele rugăciunii din grădina Ghetsimani, dar și trădarea și prinderea Domnului Isus Hristos de către Iuda.

ADVERTISEMENT

Tot în timpul acestei denii credincioșii reflectă la patimile prin care Mântuitorul a fost nevoit să treacă, fiind și momentul în care oamenii se pregătesc pentru zilele următoare și pentru Învierea lui. Așadar, Denia celor 12 Evanghelii este una sfâșietoare prin natura textelor citite în Biserică.

Având în vedere pandemia de coronavirus care face prăpăd la ora actuală în întreaga lume, enoriașii sunt rugați să stea acasă de sfintele sărbători. Lumina Învierii urmează a fi împărțită credincioșilor de jandarmi și polițiști locali care se vor deplasa la locuințele oamenilor.

ADVERTISEMENT

Predica care se ține la Denia din Joia Mare

„Iubiţii mei fraţi,

în seara aceasta Iisus stă la masă cu ucenicii Săi. Iată-L pe Domnul între prietenii Săi. În mijloc masă întinsă, pâine şi vin. Apostolii stau la cină. Iisus Se dezbracă, le spală picioarele, începând cu Iuda şi terminând cu Petru.

Apoi se aşează, binecuvintează pâinea şi vinul, le preface în Sfânta împărtăşanie şi le împarte ucenicilor spre iertarea păcatelor. Toţi primesc cu credinţă, toţi gustă, toţi se sfinţesc. Numai Iuda se osândeşte, se stăpâneşte de diavolul, se scoate afară.

ADVERTISEMENT

Iubite frate! Te gândeşti tu în ceasul acesta la Iisus? Vrei tu să stai cu El la Cină? Iată, Domnul se pleacă să-ţi spele picioarele. Domnul iubeşte sufletul tău. Domnul vrea să te mântuiască. Domnul vrea să Se împace cu tine înainte de patima şi moartea Sa. Vrei deci şi tu să te împaci cu Iisus?

Dacă vrei, primeşte pe Domnul să-ţi spele picioarele, primeşte preotul să-ţi spele păcatele. Spovedeşte-te cu mare căinţă, dar nu aşa ca Iuda vânzătorul. Nu-ţi goli cu neruşinare picioarele tale, ci goleşte-ţi cu smerenie păcatele inimii tale. Nu sta cu picioarele în biserică sub epitrahil şi cu vrăjmaşul în suflet.

ADVERTISEMENT

Mai înainte de a veni la Spovedanie, aruncă pe diavolul din inima ta, aruncă lucrul furat din casa ta, aruncă tutunul din gura ta, leapădă înjurăturile de pe buzele tale, leapădă ura şi tot păcatul, iar după Spovedanie, nu mai intra în prăvălia satanei, adică în cârciumi, nici în casa desfrânării, nici în locul unde este hulit Dumnezeu. Căci altfel, rămâi nespălat ca Iuda şi mori în păcatele tale.

Nu cumva refuzi pe Domnul să-ţi spele picioarele? Nu cumva zici că nu eşti vrednic să te spovedeşti, pentru că iarăşi cazi în aceleaşi păcate? Dacă faci aşa, vei fi mustrat ca Petru şi nu vei avea parte cu Hristos în veac.

Nu cumva din lene şi din oarecare judecată mincinoasă amâni spovedania cu anii? Sau te spovedeşti numai la Paşti? Dacă mai continui acest lucru, eşti în primejdie să mori nespovedit.

La fel şi când trebuie să te împărtăşeşti, nu cumva urmezi lui Iuda vânzătorul? Nu cumva te apropii cu necredinţă, cu îndoială şi cu mândrie? Nu te cerţi cu preotul să-ţi dea Sfânta împărtăşanie fiind nevrednic şi oprit de sfintele canoane?

Sau poate ai încercat să te duci la alt preot ca să te dezlege? Sau poate te-ai împărtăşit nespovedit curat şi fiind încă oprit? Dacă ai făcut cumva aceasta, eşti asemenea lui Iuda. Că acela, împărtăşindu-se cu nevrednicie, a intrat satana în el.

Teme-te, frate, de focul dumnezeirii. Nu te face vinovat de Trupul şi Sângele Domnului. Că acest foc, ori te curăţă de păcate, ori te umple de osândă. Sau poate ceri să te împărtăşeşti fără a rupe legătura cu păcatul?

Poate vrei să iei Sfintele Taine şi apoi iarăşi să cazi în desfrânare, iarăşi să te îmbeţi, iarăşi să furi, iarăşi să te judeci, să te cerţi şi să ucizi? Dacă încerci una ca aceasta nu eşti departe de Iuda”, este o parte din predica citită la Denia din Joia Mare, potrivit doxologia.ro.

ADVERTISEMENT