News

Slujba de Denii din Vinerea Mare, cea mai importantă din Săptămâna Patimilor. Vezi online

17.04.2020 | 17:47
Slujba de Denii din Vinerea Mare cea mai importanta din Saptamana Patimilor Vezi online
ADVERTISEMENT

Programul Deniei din Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor este mai lung decât în celelalte zile, astfel că slujbele vor avea loc între ore 18:00 și 23:30 și se vor desfășura în absența credincioșilor.

LIVE – Denia Prohodului Domnului din Vinerea Mare

Posted by Fanatik News on Friday, April 17, 2020

Ce se întâmplă la slujba de Denii din Vinerea Mare, în Săptămâna Patimilor

În ciuda deciziei autoritățile de a interzice prezența credincioșilor în lăcașele de cult, aceștia vor putea urmări slujba Deniei din Vinerea Mare, programată între ore 18:00 și 23:30, în format online.

ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus îi împiedică pe oameni să meargă în biserici în Săptămâna Mare, ultima şi cea mai aspră săptămână a Postului Sfintelor Paşti, dar aceștia pot urmări slujbele pe rețele de socializare.

Conform crestinortodox.ro, Vinerea Mare este o zi aliturgică, nu se săvârșește Sfânta Liturghie. În dimineața acestei zile, se scoate Epitaful din Sfântul Altar și se așează pe o masă în mijlocul bisericii. Această masă are în față Sfânta Cruce scoasă din Joia Mare.

ADVERTISEMENT

În Vinerea Mare se trece pe sub masa aflată în mijlocul bisericii

Seara se oficiază slujba Prohodului Domnului, în timpul căreia se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf. Dupa această procesiune, preoții vor așeza Epitaful pe Sfânta Masă din Altar, unde va rămâne până în miercurea din ajunul Înălțării Domnului.

În Vinerea Mare se face pomenire de sfintele, mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Mântuitorului. Din Scriptură aflăm că după ce Hristos a fost biciuit, Pilat, spălându-se pe mâini, rostește sentința.

ADVERTISEMENT

Moartea a intrat în creație prin despărțirea omului de Dumnezeu. Din iubire față de om, Fiul Lui Dumnezeu S-a întrupat și a primit moartea de bună voie. A primit-o nu din curiozitate, ci pentru a o învinge. Astfel, Hristos întoarce rostul morții.

În fiecare an, în Vinerea Mare, coborâm în mormânt, împreună cu Hristos, pentru ca, mai apoi, să și înviem împreună cu El. Aceasta coborâre și ridicare din groapa morții se face în chip simbolic, prin trecerea pe sub masa aflată în mijlocul bisericii, pe care stă întins trupul mort al lui Iisus Hristos, întipărit pe Sfântul Epitaf.

ADVERTISEMENT

În Săptămâna Mare, cunoscută și săptămâna patimilor, există o serie de greșeli pe care foarte mulți credincioși le fac. Cu bună știință sau nu, în popor există o serie de lucruri pe care foarte mulți oameni le fac, deși ele sunt interzise de regulile creștine.

ADVERTISEMENT