News

Slujba de Florii 2021. Ce reguli trebuie să respecte credincioșii. Patriarhia Română a făcut anunțul

23.04.2021 | 21:57
Slujba de Florii 2021 Ce reguli trebuie sa respecte credinciosii Patriarhia Romana a facut anuntul
ADVERTISEMENT

Având în vedere că maladia Covid-19 continuă să-și facă simțită prezența pe întreg teritoriul țării, slujbele din Duminica Floriilor (n.r. Intrarea Domnului în Ierusalim) se vor desfăşura anul acesta în condiții speciale.

Vorbim aici despre obligativitatea măștii de protecție, distanțare fizică, un număr maxim de persoane ce pot avea acces în biserică şi cât mai mulţi voluntari care să se asigure că toate aceste reguli vor fi respectate cu sfințenie.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române, duminică de la ora 8,30 se va oficia slujba de binecuvântare a ramurilor de salcie şi finic, iar mai apoi, aceste ramuri vor fi împărțite, alături de iconiţe şi pacheţele cu anafură, tuturor credincioşilor prezenţi la „Baldachinul Sfinţilor”.

Cum se vor desfășura slujbele de Florii. Anunțul Patriarhiei Române

Sfintele slujbe pot fi oficiate în interiorul şi/sau în afara lăcaşurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară prevăzute de Ordinul comun al Ministrului Sănătăţii şi al Ministrului Afacerilor Interne nr. 1.103/95/2020, dintre care amintim:

ADVERTISEMENT
  •  dezinfectarea mâinilor la intrarea în lăcaşul de cult;
  • purtarea obligatorie a măştii sanitare, astfel încât aceasta să acopere gura şi nasul;
  • asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană şi o distanţă de minimum 2 m între persoane, în interior, şi 1,5 m între persoane, în exterior.

Fiecare unitate de cult va pregăti mai mulţi voluntari, care vor purta ecusoane personalizate, pentru a asigura desfăşurarea în bune condiţii a sfintelor slujbe şi a activităţilor specifice perioadei prepascale şi pascale.

ADVERTISEMENT

Preoţii vor aduce, din timp, la cunoştinţa credincioşilor programul evenimentelor religioase şi prezentele recomandări, făcând apel la respectarea normelor igienico-sanitare.

Preoţii parohi, stareţii sau ecleziarhii, după caz, vor calcula numărul persoanelor care pot intra în lăcaşul de cult şi în incinta acestuia, îngrijindu-se de marcarea corespunzătoare a locurilor în care pot sta credincioşii, astfel încât să fie respectate normele legale privind distanţarea fizică dintre persoane”, informează Patriarhia Română.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pentru evitarea deplasărilor şi aglomerărilor, credincioşilor li se recomandă să participe la sfintele slujbe săvârşite în unităţile de cult de care aparţin din punct de vedere teritorial (biserica parohială).

Cât despre tradiționalele ramuri de salcie sau finic, acestea vor fi binecuvântate distribuite de preoți, cu ajutorul voluntarilor, în exteriorul lăcaşului de cult, iar credincioşii trebuie să aștepte pe locurile marcate până când le vor primi.

Dacă vremea fi nefavorabilă, Sfânta Liturghie arhierească (n.r. programată în Duminica Floriilor, la 09:30) va fi oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale, cu participarea unui număr de maximum 70 de credincioşi, respectându-se toate regulile sanitare în vigoare”, se mai arată în comunicat.

ADVERTISEMENT