News

Slujba de Înviere, „reluată” în noaptea de 26 mai, special pentru enoriașii din Constanța. Credincioșii vor primi Lumină Sfântă

20.05.2020 | 15:33
Slujba de Înviere, „reluată” în noaptea de 26 mai, special pentru enoriașii din Constanța. Credincioșii vor primi Lumină Sfântă
Reacția Arhiepiscopiei Tomisului, după achitarea lui ÎPS Teodosie *foto: inquam
ADVERTISEMENT

Arhiepiscopia Tomisului vrea să ofere credincioșilor Lumina Învierii în noaptea de 26 spre 27 mai. Românii nu au putut participa la Slujba de Înviere, însă pot retrăi momentul la mijlocul săptămânii viitoare.

Slujba de Înviere, „reluată” în noaptea de 26 mai, special pentru enoriașii din Constanța

Conform reprezentanților Bisericii, acest lucru va fi posibil pentru că în 27 mai este Încheierea praznicului Învierii Domnului, când „rânduiala slujbei prevede acelaș început ca în Noaptea Învierii”, conform news.ro.

ADVERTISEMENT

În 2020 credincioșii nu au putut participa la Slujba de Înviere din cauza stării de urgență, însă momentul poate fi retrăit la miezul nopții în 26 mai. Arhiepiscopia Tomisului vrea să le ofere, astfel, tuturor credincioșilor șansa de a fi alături într-o noapte specială pentru creștinism.

Permanenţa Arhiepiscopiei Tomisului a decis: în noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopţii, în bisericile şi mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba începutului pascal şi Sfânta Liturghie, clerul chemând credincioşii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paşti.

ADVERTISEMENT

Se rânduieşte un post bisericesc de trei zile în întreaga eparhie, în zilele de 24, 25 şi 26 mai, în care credincioşii se pot spovedi, astfel încât să poată primi Sfânta Împărtăşanie la Liturghia din noaptea de 26 spre 27 mai.

Joi, 28 mai, întrucât Înălţarea Domnului este şi ziua pomenirii eroilor, preoţii pot pomeni în cimitire pe cei adormiţi precum la Paştele Blajinilor”, a transmis Arhiepiscopia Tomisului.

Conform calendarului creștin, în 27 mai este Odovania (Încheierea) praznicului Învierii Domnului, moment în care poate fi retrăit momentul în care enoriașii vor primi Lumina Învierii și o vor putea duce la ei acasă, conform news.ro.

ADVERTISEMENT

Lumina Sfântă a fost adusă de Paște de la Ierusalim și este păstrată până în 27 mai în toate sfintele altare din biserici. Patriarhia Română a reamintit enoriașilor că vor putea participa la slujbe atâta timp cât poartă mască de protecție și păstrează o distanță de 1.5 metri între ceilalți oameni.

Românii au fost privați în acest an de sărbătoarea Paștelui, din cauza pandemiei de coronavirus care a îmbolnăvit la nivel mondial peste 5 milioane de oameni.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri