News

Cum se vor desfășura slujbele de Crăciun. Reguli pentru credincioșii care vor să participe

Accesul credincioșilor la slujbele de Crăciun nu va fi restricționat pe criterii legate de vaccinare, însă ceremoniile religioase se vor desfășura după anumite reguli.
23.12.2021 | 18:07
Cum se vor desfasura slujbele de Craciun Reguli pentru credinciosii care vor sa participe
Credincioșii vor putea merge la slujba de Crăciun indiferent dacă sunt vaccinați sau nu/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La slujbele din zilele de Crăciun, autoritățile nu au impus ca participanții să fie vaccinați sau testați în prealabil, însă clerului și credincioșilor li se cere să respecte normele stabilite prin ordin comun al miniștrilor Sănătății și Afacerilor Interne.

Cele mai noi reglementări privind măsurile de prevenire și combatere a infecției cu Covid-19 au fost prevăzute în Hotărârea 112 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) din 7 decembrie.

ADVERTISEMENT

Documentul, pe baza căruia Guvernul a prelungit cu încă 30 de zile starea de alertă, reconfirmă normele care se aplică deja în lăcașurile de cult începând cu iunie 2020, după ieșirea din starea de urgență.

Preoții și copiii sub 5 ani, scutiți de purtarea măștii

HCNSU 112 menține obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, astfel încât să acopere gura și nasul, inclusiv în biserici. Pe de altă parte, printre excepțiile de la această obligație sunt menționați copiii cu vârsta mai mică de 5 ani și reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane.

ADVERTISEMENT

Se propune ca activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, să se desfășoare în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne”, se spune la articolul 17 al Hotărârii.

La același ordin se face trimitere și în ceea ce privește organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase.

ADVERTISEMENT

Astfel, accesul credincioșilor în lăcașul de cult și în locațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase se face astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 metri pătrați pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 metri între persoane.

La intrarea în biserică sau în orice alt loc în care se desfășoară adunări religioase, persoanele sunt obligate să își dezinfecteze mâinile, organizatorii fiind obligați să pună la dispoziția enoriașilor substanța dezinfectantă.

ADVERTISEMENT

Participarea la slujba de Crăciun, necondiționată de vaccinare

Credincioșilor nu li se va cere să prezinte la intrare dovada vaccinării sau a trecerii prin boală în ultimele 180 de zile și nici rezultatul unui test negativ, dar este obligatoriu efectuarea unui triaj observațional în urma căruia să nu se permită accesului persoanelor care au simptome de infecție respiratorie, precum tuse, strănut, rinoree sau temperatură ridicată.

În interior, la loc vizibil, trebuie plasate anunțuri scrise privind regulile de igienă și distanțare fizică.

La activitățile religioase din interiorul lăcașului de cult și din locațiile unde se organizează slujbe, acolo unde este posibil, se organizează circuite separate de intrare și ieșire, semnalizate explicit”, se arată în actul normativ menționat.

În cazul liturghiilor oficiate în aer liber, cum ar fi cele din curtea lăcașului de cult, distanța minimă obligatorie dintre participanți este redusă de la 2 metri la 1,5 metri. Slujbele din curtea bisericilor nu sunt considerate adunări publice și astfel nu se supun restricțiilor valabile pentru acestea, precum limitarea numărului de persoane participante.

Există și două măsuri sanitare specifice a căror sarcină cade pe seama clerului. În primul rând, obiectele de cult care se folosesc în cadrul ritualurilor religioase și cu care credincioșii intră în contact vor trebuie dezinfectate după fiecare utilizare.

De asemenea, obiectele sau suprafețele frecvent atinse, precum mânerele ușilor, balustradele sau scaunele, vor trebui dezinfectate periodic, o dată la patru ore.

ADVERTISEMENT