News

Smart BOR: Arhiepiscopia Argeșului a început să producă energie verde, după ce a cumpărat o microhidrocentrală de la Hidroelectrica

În luna septembrie, Biserica Ortodoxă Română a pus în funcțiune propria microhidrocentrală pe care a achiziționat-o în urmă cu 7 ani de la Hidroelectrica.
23.11.2022 | 13:58
Smart BOR Arhiepiscopia Argesului a inceput sa produca energie verde dupa ce a cumparat o microhidrocentrala de la Hidroelectrica
Părintele Caliopie s-a ocupat de proiectul punerii în funcțiune a microhirocentralei Călugărița din zona barajului Vidraru / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Caliopie Arhimandritul, arhivă personală, Facebook
ADVERTISEMENT

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este prima eparhie din România care produce energie electrică din surse regenerabile, devenind independentă energetic. O tranzacție controversată a Bisericii Ortodoxe Române, începută în 2015 cu achiziția de la Hidroelectrica a unei microhidrocentrale dezafectate în zona barajului Vidraru, s-a dovedit o investiție extrem de inspirată în contextul crizei energetice majore prin care trece România în acest moment.

Microhidrocentrala Călugărița, abandonată de Hidroelectrica și apoi vândută la licitație

Microhidrocentrala Călugărița, situată pe râul Valea lui Stan, pe raza localității Arefu, județul Argeș, a fost construită în anii ’80, însă Hidroelectrica a scos-o din uz în anul 2011, pe motiv că nu era profitabilă. În 2014, într-o perioadă în care Hidroelectrica era în insolvență, compania a decis să renunțe la mai multe astfel de puncte și să le vândă la licitație.

ADVERTISEMENT

Abia un an mai târziu, după mai multe încercări de vânzare eșuate, MHC Călugărița a fost achiziționată de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, care a fost, de altfel, singurul ofertant. Suma pentru care s-a realizat tranzacția a fost de 1,7 milioane lei.

ÎPS Calinic Argeșeanul spunea, la vremea respectivă, că s-a inspirat de la arhiepiscopul Anastasios din Albania, care a construit o hidrocentrală pentru a acoperi nevoile bisericii. ”Nu cheltuirea banilor este o problemă, ci rostuirea lor”, explica la acea vreme ÎPS Calinic.

ADVERTISEMENT

Microhidrocentrala, cumpărată pentru alimentarea cu energie a 180 de puncte de consum din Argeș

Obiectivul investiției era de a acoperi necesarul de energie pentru circa 180 de locații aparținând Arhiepiscopiei, incluzând biserici, gospodării și clădiri administrative.

Cel care a fost desemnat să se ocupe de proiect a fost tot un om al bisericii, părintele Caliopie, consilier eparhial la Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.

ADVERTISEMENT

Misiunea nu fost deloc una ușoară, pentru că Biserica a găsit aici un punct de lucru complet disfuncțional.

Arheipiscopia a mai investit 200.000 de euro în retehnologizare

”La punerea în funcțiune a CHEPM Călugărița s-a constatat că niciunul dintre parametrii inițiali nu s-a realizat, iar grupul hidroenergetic prezintă serioase deficiențe de funcționare.

ADVERTISEMENT

Deoarece situația nu s-a remediat nici după numeroase tentative de eliminare a deficiențelor, se dorește retehnologizarea MHC Călugărița și extindere (supraetajare) construcție existentă”, se arată într-un memoriu pe care Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului l-a depus la Agenția Națională pentru Protecția Mediului.

Amenajarea a constat în amplasarea unei camere de încărcare a conductei, o conductă forțată, echiparea cu o turbină hidraulică pentru puterea maximă 630 Kw, un transformator de legare la sistem și o linie electrică montată aerian. Potrivit documentului, valoarea investiției în retehnologizare a fost de 200.000 de euro, iar la finalul acesteia, unitatea urma să producă 1,1 Gwh/an.

Lucrările au început în anul 2019 și au avut termen de finalizare august 2022. Din septembrie, microhidrocentrala a intrat în funcțiune.

Părintele Caliopie: ”Investiția se va amortiza în maximum 5 ani”

”Începând cu luna septembrie, MHC Călugărița este funcțională, iar din octombrie s-a obținut statutul de prosumator. Ne dorim ca Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului să devină independentă energetic, dar totul depinde de cantitatea de precipitații. În ceea ce privește costurile, proiectantul a estimat o amortizare între 3 și 5 ani”, a explicat Arhimandritul Caliopie Ichim pentru FANATIK.

Statutul de prosumator presupune ca energia verde produsă să fie folosită în folosul propriu, iar ceea ce rămâne ”în plus” să fie evacuat în sistemul electroenergetic național printr-un transformator, la rețeaua de tensiune din zonă.

În schimb, prosumatorul intră într-o schemă de compensare cantitativă, furnizorii fiind obligați să achiziționeze energie regenerabilă de la cei care o produc, la solicitarea acestora. ”Ultima factură la un consum estimativ, pentru Arhiepiscopie, a fost adăugată calculului ce se va face în vederea compensării”, a explicat părintele Caliopie.

ADVERTISEMENT