Sport

”Smerenie, discreție, sacrificiu și voință de a lupta”. Modelul Amaia Gorostiza, folosit acum și de granzii din La Liga

Amaia Gorostiza a transformat Eibar într-un exemplu pe care inclusiv grupările de calibru din La Liga au ajuns să-l copieze.
07.09.2022 | 11:15
Smerenie discretie sacrificiu si vointa de a lupta Modelul Amaia Gorostiza folosit acum si de granzii din La Liga
Numită, în 2016, la conducerea lui Eibar, Amaia Gorostiza a schimbat modul în care sunt văzute femeile în fotbalul spaniol. Foto: facebook Eibar
ADVERTISEMENT

Un 3-0 cu Real, în noiembrie 2018, o aducea pe Amaia Gorostiza în prim-plan. Nimic surprinzător. Pentru că echipa care izbutea performanța era Eibar. Formația unui orașel cu numai 27.000 de locuitori. Iar Amaia era, la acea vreme, singura femeie aflată la timona unui club din La Liga. O poveste pe care, acum, o adoptă și numele mari din prima ligă spaniolă.

”Pentru Eibar, nu este nimic special”, spune, cu modestie, Amaia Gorostiza

În prezent, Eibar este în liga secundă. A retrogradat în 2021. Iar anul trecut, după ce a ocupat locul 3 în liga secundă, a pierdut, în play-off, cu Girona. Amaia Gorostiza spune însă că nu este o tragedie. Și că visul de a reveni în La Liga va deveni cât de curând realitate.

ADVERTISEMENT

”Nu poate să fie altfel. Este destinul nostru să jucăm în elită. Căci avem de partea noastră un atu important. Suntem o familie”, spune, cu optimism, Gorostiza.

Însă, cum a ajuns ea în această funcție? Spune că nu este o surpriză. La fel cum, nu ar trebui să surprindă nici faptul că mai bine de jumătate din conducerea grupării este compusă din femei.

ADVERTISEMENT

”La noi în oraș, femeile au jucat întotdeauna un rol de lider în toate domeniile. Au ocupat poziții puternice, cu responsabilitate. Iar clubul nu face altceva decât să reflecte acest lucru.

În plus, nu avem nicio politică în club. Totul s-a întâmplat firesc. Ori de câte ori angajăm pe cineva, singurul lucru pe care îl căutăm la candidați este calitatea.

ADVERTISEMENT

Căutăm capacitatea de a face lucrurile la cel mai înalt nivel. Și, pe de altă parte, să avem în echipă un om cu o conduită ireproșabilă. Genul acesteia este irelevant.

Nu pot nega că, astăzi, a fi o femeie într-o poziție cu responsabilitate încă te expune la anumite atitudini care nu se aplică niciodată bărbaților. Dar totul se schimbă și acele atitudini vor dispărea în cele din urmă”, dezvăluie Amaia Gorostiza.

ADVERTISEMENT

A refuzat postul, dar fără succes

Născută în Eibar în 1961, Amaia Gorostiza spune că părinții săi i-au insuflat încă de mică principiile de viață. Mai exact, smerenie, discreție, sacrificiu și voință de a lupta.

”Nu este deloc o surpriză. Sunt calitățile care definesc dintotdeauna oamenii din Eibar și din Țara Bascilor”, spune Amaia.

Încă de tânără și-a dorit să fie independentă. Și, cu micile economii pe care le făcuse, a cumpărat un atelier falimentar. Și i-a preluat și pe cei cinci angajați.

Și-a cunoscut apoi soțul, în timpul unei plimbări cu motocicleta. Și, împreună, au transformat micul atelier într-o firmă specializată în strunjirea de precizie.

Realizau piese în serie mică. Dar de înaltă calitate. Iar dovada o reprezintă faptul că afacerea a crescut. Iar Amaya Telleria a devenit un nume care a atras atenția celor de la Cie Automotive. Devenind parte a unui grup multinațional în producția de piese auto, Cie Automotive.

Într-un oraș mic, precum Eibar, calitățile sale manageriale nu au trecut neobservate. Și, în 2016, primea oferta de a deveni președintele clubului. Care, în 2015, reușise să promoveze în La Liga. Ridicând la trei numărul echipelor basce din primul eșalon.

Inițial a refuzat. Apoi le-a spus celor din Consiliul de Administrație că va cere acceptul soțului. În cele din urmă, după ce și acesta și-a dat acordul, a acceptat.

O adevărată revoluție

Și a produs o adevărată revoluție la micuța echipă. ”Cred că ceea ce s-a întâmplat este încă o imagine a acelui spirit pe care îl are Eibar, un oraș care a fost nevoit să se reinventeze de multe ori. Să înflorești, să intri în criză și să ieși din nou”, spune Amaia Gorostiza.

A venit cu o propunere specială. Să transforme echipa într-una globală. Și a reușit. ”Avem 11.000 de acționari în 69 de țări și aproape 6.000 de abonați pe un stafion care are doar 8.100 de locuri și într-un oraș de 27.000 de locuitori”, dezvăluie Amaia.

Și a mai făcut ceva. A dat credit doamnelor. Patricia Rodriguez a devenit mâna sa dreaptă. Poziție pe care a ocupat-o cu succes. Dovadă că a făcut pasul către Granada.

Iar modelul a fost deja copiat de mai multe grupări. Valencia, spre exemplu, a numit-o, pe Layhoon Chan în funcția de președinte. Iar Joan Laporta, președintele lui FC Barcelona, spune că este sigur că ”în următorii zece ani clubul o să fie condus de o femeie”. Și nu ar trebui să ne mire. Deja gruparea catalană are o mulțime de doamne în pozițiile importante.

”Nu am aspirat niciodată să fim un exemplu în acest sau orice aspect, facem doar ceea ce credem. Dar dacă există alte cluburi și organizații care cred că există unele lucruri pe care le pot învăța de la noi, este grozav și ne simțim mândri de asta”, spune, cu modestie, Amaia Gorostiza.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”