News

SMS-uri despre alegeri atribuite lui Nelu Tătaru, primite de mai mulți români. Ce conțin

30.11.2020 | 23:29
SMSuri despre alegeri atribuite lui Nelu Tataru primite de mai multi romani Ce contin
ADVERTISEMENT

Cu nicio săptămână rămasă până la alegerile parlamentare din România, mai mulți români au primit SMS-uri semnate de Nelu Tătaru care conțin informații privind procedura de vot în cazul izolării sau carantinării.

Din primele informații, astfel de mesaje au fost primite de cetățenii care se află deja introduși în sistemul informațional al Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP).

ADVERTISEMENT

Oamenii plasați în această perioadă în carantină sau izolare, prin decizia DSP, sunt informați de autorități că pot vota cu urna speciala la scrutinul parlamentar de duminică dacă depun o cerere la Biroul Electoral al secției de votare prin intermediul unei alte persoane. Mesajul se încheie cu semnătura ministrului Sănătății, Nelu Tătaru.

Mai mulți români au primit SMS-uri semnate de Nelu Tătaru legate de alegeri

”Alegătorii care au fost plasați de DSP în carantină sau în izolare au fost informați că pot vota cu urna speciala la alegerile parlamentare de pe 6 decembrie, dacă depun o cerere la Biroul Electoral al secției de votare prin intermediul unei alte persoane. Cu stimă, Nelu Tătaru ministrul Sănătății.”, este SMS-ul primit de cetățeni.

ADVERTISEMENT

Ce spune legea în cazul acestor cetățeni. În realitate, cei aflați într-o astfel de situație trebuie să depună până la data de 4 decembrie, la biroul electoral de circumscripție doar o ”Cerere pentru emiterea documentelor necesare exercitării dreptului de vot prin intermediul urnei speciale de către persoanele aflate în izolare sau carantină”.

Conform art. 2 din Decizia nr. 94/2020 a Biroului Electoral Central, Birourile electorale județene și oficiile electorale urmează să transmită lista persoanelor aflate în carantină sau în izolare la DSP, iar Direcția de sănătate publică trebui să comunice de îndată, dar nu mai târziu de data de 5 decembrie 2020 lista persoanelor cu privire la care s-a formulat cerere și în privința cărora s-a stabilit izolarea sau carantina, după caz, însoțită de deciziile emise privind izolarea sau carantina acestora, potrivit Știripesurse.

ADVERTISEMENT
SMS-uri despre alegeri atribuite lui Nelu Tătaru, primite de mai mulți români. Sursa foto: stiripesurse.ro

Cum cer urna mobilă cetățenii care suferă de alte boli sau sunt în invaliditate

Conform BEC, în cazul alegătorilor care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, cererile de vot prin intermediul urnei speciale, precum şi copiile actelor din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate pot fi depuse, prin intermediul oricărei persoane, la biroul electoral de circumscripţie sau la oficiul electoral, între data intrării în vigoare a acestei decizii şi 4 decembrie.

Cererile şi documentele primite de biroul electoral de circumscripţie sau oficiul electoral, după caz, sunt transmise prin intermediul instituţiei prefectului, până cel mai târziu în data de 6 decembrie, ora 10:00, biroului electoral al secţiei de votare celei mai apropiate de imobilul la care s-a solicitat deplasarea urnei speciale.

ADVERTISEMENT

Biroul Electoral mai informează că cetăţenii cu drept de vot care nu se pot deplasa la urne din cauză de boală sau invaliditate pot transmite, prin mijloace electronice, biroului electoral de circumscripţie sau oficiului electoral, după caz, cererile de vot prin intermediul urnei speciale şi copiile actelor solicitate până cel mai târziu în data de 4 decembrie.

ADVERTISEMENT