Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), condusă de rectorul Remus Pricopie, i-a desfăcut contractul de muncă profesorului Alfred Bulai, pe 6 august, după acuzațiile de hărțuire sexuală pe care le-au formulat mai multe studente ale instituției. Poliţia Capitalei a deschis un dosar de cercetare penală pentru ”folosirea funcţiei în scop sexual”.
Alte plângeri similare au fost făcute în ceea ce îl privește pe sociologul Marius Pieleanu, care s-a suspendat din funcția de profesor de la SNSPA până la finalizarea anchetei comisiei de etică. SNSPA a ajuns în instanță cu o fostă studentă, V.M., absolventă a Facultății de Științe Politice, pe care a dat-o în judecată pentru restituirea unei burse pe care aceasta a încasat-o. Dosarul a fost înregistrat pe 15 februarie 2019 la Judecătoria Sectorului 5, iar obiectul acestuia este “pretenții”.
SNSPA a solicitat instanței să dispună obligarea pârâtei la restituirea sumei de 76.200 lei reprezentând bursă acordată în baza contractului de studii universitare de doctorat pentru doctoranzii cu frecvenţă cu bursă finanţată POSDRU, la care se adaugă actualizarea acestei sume cu indicele de inflaţie şi penalităţi de întârziere începând din data de 01.10.2013, se arată în dosarul consultat de FANATIK. În motivarea acţiunii s-a arătat că pârâta a fost înmatriculată la studii doctorale la SNSPA în perioada 01.10.2010-01.10.2013, fiind încheiat contractul de studii doctorale subvenţionate nr. 12/01.10.2010 între SNSPA şi pârâtă.
SNSPA a specificat că V.M. a făcut parte din grupul ţintă din cadrul proiectului POSDRU intitulat „Burse doctorale pentru o societate sustenabilă – BDSS” în domeniul ştiinţe politice, conform actului adiţional la contractul de studii doctorale subvenţionate nr. 12 din 01.10.2010. În această calitate, V.M. a beneficiat de o bursă finanţată din bugetul proiectului, bursă în cuantum de 2.200 lei lunar pe perioada derulării contractului şi în cuantum de 4.200 lei lunar în perioada efectuării unui stagiu de mobilitate bursă.
În dosar se arată că pârâta s-a obligat ca, în termen de 3 ani de la înmatriculare, respectiv până la data de 30.09.2013, să parcurgă şi să promoveze programul de studii universitare de doctorat şi să susţină public teza de doctorat. În opinia SNSPA, susţinerea tezei de doctorat într-un anumit termen era un obiectiv important al proiectului, proiect din care pârâta a agreat să facă parte prin semnarea actului adiţional şi în cadrul căruia a beneficiat de avantaje, în sensul că a primit o bursă mai mare decât bursa acordată unui doctorand care nu era membru al grupului ţintă.
SNSPA a mai arătat că, pentru îndeplinirea obligaţiilor sale, a pus la dispoziţia doctorandului întreaga bază materială necesară desfăşurării activităţii educaţionale şi întregul proces de pregătire individuală şi colectivă. Pe baza rapoartelor lunare de activitate, pârâta a beneficiat de bursă finanţată din bugetul proiectului POSDRU pentru perioada decembrie 2010-noiembrie 2013, în cuantum de 2.200 lei lunar pe perioada derulării contractului şi în cuantum de 4.200 lei lunar în perioada efectuării unui stagiu de mobilitate bursă. La finalul perioadei de studii doctorale, tuturor doctoranzilor din proiect li s-a prelungit termenul pentru susţinerea tezei de doctorat cu 2 luni, de la 01.10.2013 până la 30.11.2013.
SNSPA a învederat faptul că, deşi şi-a îndeplinit toate obligaţiile contractuale, pârâta a susţinut teza de doctorat mult după expirarea termenului, astfel cum acesta a fost prelungit. Totodată, V.M. avea dreptul să beneficieze de prelungirea/întreruperea studiilor doctorale, însă aceasta nu a înregistrat nicio cerere de întrerupere a studiilor şi nu a solicitat nicio prelungire. Conform procesului-verbal din 14.12.2015, întocmit de comisia de doctorat, pârâta a susţinut public teza de doctorat după 2 ani şi 2 săptămâni de la expirarea perioadei de prelungire, astfel că nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate prin contractul de studii doctorale, astfel cum a fost modificat.
În acest context, SNSPA a apreciat că devin aplicabile dispoziţiile conform cărora, în cazul în care susţinerea tezei de doctorat nu respectă termenele contractuale, „AMPOSDRU va decide recuperarea sumelor deja plătite – rambursate, aferente fiecărui doctorand aflat în această situaţie, iar SNSPA va recupera toate sumele primite de la doctoranzi pe parcursul proiectului pentru a le rambursa AMPOSDRU.” Prin procesul-verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare privind proiectul POSDRU din 14.01.2016, SNSPA a constatat că sumele primite de doctorandă în cadrul proiectului, în valoare de 76.200 lei, sunt neeligibile.
V.M. a arătat că a susţinut teza de doctorat şi a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Politice, astfel că şi-a îndeplinit obligaţiile asumate prin contractul de studii doctorale subvenţionate, teza fiind susţinută înăuntrul termenului de 4 ani prevăzut de art. 12 din legea nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, existând acordul SNSPA în acest sens. Ea a menționat că, în condiţiile în care teza de doctorat a fost susţinută, eliberându-se şi titlu de doctor, a existat acordul senatului universitar şi al conducătorului de doctorat, chiar dacă exprimarea lui a fost realizată fie doar şi în mod tacit. Mai mult, a susținut că SNSPA a emis acte prin care şi-a manifestat voinţa în sensul susţinerii tezei de doctorat la nivelul anului 2015 şi nu a existat nicio manifestare de voinţă în sensul exmatriculării sale sau în vederea rezilierii contractului.
Instanța a arătat că în perioada derulării raporturilor contractuale dintre părți, SNSPA i-a achitat pârâtei bursa convenită, în total suma de 76.200 lei, dovezile de plată regăsindu-se la dosarul cauzei. Cu toate acestea, pârâta a susținut public teza de doctorat și a obținut titlul de doctor la data de 14.12.2015, cu o întârziere de aproximativ doi ani față de data convenită de părți. Din cauza acestei întârzieri cheltuielile cu bursa pârâtei nu au fost declarate eligibile de către Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice – Organismul Intermediar pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, fiind imputate SNSPA, se arată în dosarul consultat de FANATIK.
În acest context, instanța a observat că V.M. a încălcat prevederile contractuale, deoarece nu a susținut public teza de doctorat până la data de 30.11.2013, iar această faptă a pârâtei a provocat reclamantei un prejudiciu, constând în contravaloarea bursei de care pârâta a beneficiat și care i-a fost imputată reclamantei. Pârâta nu a prezentat o cauză exoneratoare de răspundere pentru această încălcare a prevederilor contractuale. Prin urmare, instanța a constatat întrunite condițiile răspunderii civile contractuale în sarcina pârâtei. Pe 20 mai 2020, Judecătoria Sectorului 5 a obligat-o pe V.M. să achite SNSPA suma de 76.200 lei, reprezentând bursă declarată neeligibilă. V.M. a făcut apel, iar dosarul a ajuns la Tribunalul Bucrești care, pe 8 aprilie 2022, l-a respins. V.M. a formulat recurs, pe 7 iulie 2023, iar dosarul urmează să ajungă la Curtea de Apel București.