Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informații, alături de celălalt general SRI, Dumitru Dumbravă, au contestat prelungirea controlului judiciar dispus de DNA în dosarul în care sunt acuzați de trafic de influență, împreună cu avocatul Doru Trăilă și cu omul de afaceri Dan Tocaci. Curtea de Apel București a respins, marți, această cerere.
Până să intre în atenția DNA, Coldea a predat cursuri de Instituții de securitate națională la Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană din cadrul Școlii Naționale de de Studii Politice și Administrative (SNSPA). El a fost coleg cu Alfred Bulai și Marius Pieleanu, cei doi profesori acuzați de hărțuire sexuală.
Florian Coldea a publicat lucrări în domeniul evoluțiilor conceptuale din intelligence și, pe lângă SNSPA, a mai desfășurat activități didactice în calitate de conferențiar universitar la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” și de profesor asociat la Universitatea „Babeș-Bolyai”, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea Națională de Apărare „Carol l”.
SNSPA a luat decizia să finanțeze publicarea unei cărți noi a lui Florian Coldea. Pe 29 ianuarie 2024, instituția a parafat un contract care se numește „Tipărire carte – Florian Coldea FCRP” (Facultatea de Comunicare și Relații Publice), conform datelor consultate de FANATIK pe portalul achizițiilor publice.
Valoarea contractului este de 4.625 lei, iar prestatorul serviciilor tipografice este firma SC Alpha MDN SRL. În document se arată că este vorba despre o carte format 15,5×23,5 centimetri, broșată cu termoclei, și că numărul paginilor este de 170. La interior a fost folosită hârtie offset de 70 g/mp, 1+1 culori. Nu s-a specificat titlul cărții.
În ceea ce privește coperta, aceasta a fost realizată din carton 300 g/mp dublu cretat lucios, plastifiată lucios, 4+0 culori, și urma să fie tipărită într-un tiraj de 250 bucăți. Se specifică și prețul de vânzare al unui exemplar, de 18,5 lei. E interesant de văzut dacă, în contextul în care Coldea este cercetat de DNA, SNSPA va scoate pe piață cartea lui Florian Coldea.
Până acum, Florian Coldea a publicat alte două cărți. Prima, apărută în 2018 la Editura Rao Books, se numește “Despre serviciile de intelligence. Gânduri, perspective, opinii. Pledoarie pentru încredere” și are 296 de pagini. Volumul este un compendiu de articole publicate anterior și care se referă, atât din perspectivă teoretică, cât și din unghiul practicianului, la aspecte ale problematicii de intelligence.
În carte, Florian Coldea susține că rolul primordial al serviciilor de intelligence constă în a apăra securitatea naţională, a preveni şi a combate orice ameninţări la adresa acesteia, a proteja valorile democratice şi a promova interesele strategice de securitate. El mai arată că serviciile de informaţii sunt astfel furnizori de cunoaştere strategică pentru decidenţi, pentru beneficiarii legali şi pentru partenerii instituţionali din arhitectura sistemului naţional de securitate, apărare naţională şi ordine publică.
Generalul SRI menționează că rolul, locul, atribuţiile şi responsabilităţile serviciilor de intelligence fac obiectul unor dezbateri ample atât la nivelul mediilor academice, cât şi la nivelul decidenţilor politici, fiind analizate aspecte privind puterea pe care aceste structuri o pot avea la nivelul societăţii şi, în contrapartidă, asigurarea unui cadru legislativ adecvat şi care să permită un control efectiv din partea comisiilor constituite la nivel parlamentar, din partea organismelor financiare sau a instanţelor judiciare.
A doua carte a lui Florian Coldea, intitulată „Intelligence și decizie politică – Curs introductiv”, a fost publicată în 2019 de Editura Universității de Vest, în colecția Amfiteatru, conform datelor consultate de FANATIK. Coldea le transmite cititorilor că rezultatul dezbaterilor pe marginea relațiilor dintre intelligence şi decidenții politici se dorește a fi o comunicare şi o încredere reciprocă sporite între cele două tabere.
Generalul SRI specifică în acest al doilea volum că orice aprofundare a studiului pe această temă trebuie să genereze noi modalități de optimizare a relației, astfel încât, reducându-se suspiciunile de implicare politică a serviciilor, acestea să beneficieze de o racordare reală Ia agenda decidenților şi să îşi poată îndeplini eficient misiunea fundamentală, susținerea cu informație a deciziei.