Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) se află în mijlocul unui scandal imens după dezvăluirile legate de doi profesori universitari ai instituției, Alfred Bulai și Marius Pieleanu, care au fost acuzați de hărțuire sexuală de mai multe studente și foste studente. Poliţia Capitalei a deschis un dosar de cercetare penală pentru ”folosirea funcţiei în scop sexual” în legătură cu Alfred Bulai, care a depus cerere de pensionare.
La rândul său, sociologul Marius Pieleanu a anunțat că va părăsi SNSPA, în urma acuzaţiilor de hărţuire sexuală apărute în spaţiul public. Pieleanu a susținut că a fost supus unui linșaj mediatic. Copreşedinta REPER, Ramona Strugariu, a cerut, în contextul cazului Bulai, extinderea anchetei penale în ceea ce priveşte acuzaţiile de hărţuire sexuală în spaţiul public, inclusiv asupra lui Marius Pieleanu.
Cu puțin timp înainte de izbucnirea scandalului, SNSPA a efectuat câteva achiziții pe bani publici pentru organizarea protocolului pentru mai multe evenimente organizate de instituție. Conform datelor de pe portalul achizițiilor publice, consultate de FANATIK, SNSPA a cheltuit 16.675,07 lei pentru „servicii catering eveniment 5 zile – perioada 08-13 iulie 2024, București, 40 persoane/zi”.
De acești bani s-au cumpărat: apă plată (50 bucăți/zi), sucuri naturale de tip Santal (portocale, ananas) 10 bucăți/zi, pentru mic mic dejun: patiserie dulce și sărată, fructe, pentru prânz: sandwich în chiflă cu mușchi file, cașcaval, salată coleslaw, apă plată îmbuteliată la 0,5 L, pentru cină: chifteluțe, cartofi la cuptor , salată de varză albă cu morcov, asortiment de minitarte.
Pe 21 iunie 2024, SNSPA mai efectuase o achiziție directă, în valoare de 8.969 lei, pentru „servicii catering eveniment Civica Honour Seminars 24.06.2024-28.06.2024”. De acești bani s-au cumpărat cafea filtru neîndulcită (lapte, zahăr), ceai neîndulcit diverse sortimente, apă plată îmbuteliată la 1,5 L, Coca Cola îmbuteliată la 1L.
Bufetul cald de la prânz a fost format din cotlet de porc Zingara, piept de pui Kievskaia, cartofi wedges, salată de varză albă cu mărar, iar desertul a fost format din asortiment de minitarte. Bufetul cald pentru cină a fost compus din pui caprese ruladă de porc, prosciutto, pui și curry, cartofi la cuptor cu pătrunjel și parmezan, salată de sfeclă roșie și desert negresă.
Și anul trecut SNSPA a efectuat astfel de achiziții pentru mese de protocol. Astfel, pe 21 noiembrie 2023, SNSPA a plătit 8.255 lei pentru „servicii catering mic dejun și prânz eveniment LAJIP”, organizat de Facultatea de Administrație Publică. S-au cumpărat cafea filtru neîndulcită (lapte, lapte vegetal, zahăr alb), apă plată / apă minerală, soft drinks și sucuri neacidulate (Coca Cola / Coca Cola Zero / suc portocale) îmbuteliate la 0,2L/0,33L.
Pentru micul dejun s-au cumpărat sandwich în chiflă cu chorizo, cașcaval și castravete murat, tartă Quiche Lorraine tăiată pe jumătate. Pentru bufetul rece de la prânz s-au luat bruschete cu prosciutto, rucola și parmezan, canape cu humus și legume, lingurițe cu cremă de unt și somon fume, bruschete cu tapenada de măsline și roșii cherry.
Bufetul cald a fost compus din: ruladă de porc cu măsline verzi, pui toscan, pachețele de primăvară, cartofi la cuptor cu rozmarin, salată de varză, salam de casă, pâine feliată. Pentru desert s-a cumpărat asortiment din mini prăjituri de casă, iar ca băuturi au fost soft drinks și sucuri neacidulate (Coca Cola / Coca Cola Zero / suc portocale). Pe 19 iunie 2023, SNSPA a mai parafat o achiziție de 19.040 lei pentru servicii de catering, conform datelor consultate de FANATIK.
Bufetul rece de la prânz a fost compus din bruschete cu miez de crevete și șofran, coșulețe cu feta, roșii cherry și chives, bruschete cu piept de rață afumat, lingurițe cu cremă de unt și somon fume, cuiburi cu ou de prepeliță, rucola și sos dijonnaise. Bufetul cald a fost compus din vită cu legume la tavă, pui Shanghai, ciuperci pane, orez Yakimeshi, cartofi waffle cu ierburi de Provence, salată de varză roșie cu vinegretă de citrice.
Masa a mai fost completată cu produse de patiserie sărată (minipateu brânză, răsucele cu brânză și susan, saleuri cu cașcaval, danish cu roșii confiate), patiserie dulce (minicroissant artizanal cu cremă de vanilie, minicroissant artizanal cu cremă ciocolată, fursec de casă cu stafide, fursec de casă cu ciocolată). S-a specificat că platourile cu mâncare sunt servite pe suporți din inox tip “chafing-dish” ce funcționează pe principiul “bain-marie-ului” pentru a menține preparatele calde pe toată perioada servirii mesei.