Angajații mai multor structuri din cadrul Autorității Vamale Române acuză condiții improprii de lucru. În prag de iarnă, aceștia muncesc cu gecile pe ei, abia reușind să se încălzească prin metode proprii, dar și cu șoarecii mișunându-le printre picioare. În acest context, se discută declanșarea unui conflict de muncă.
Sindicatul Național Meridian a anunțat că se poartă discuții intense cu angajații vămilor cu privire la posibilitatea declanșării unui conflict de muncă materializat printr-o acțiune de protest ce va îngheța activitatea Autorității Vamale. Potrivit reprezentanților sindicatului, angajații se plâng de ceva de vreme de condițiile de lucru insalubre, lucru ce va duce, dacă nu se rezolvă nimic, la o grevă „în aproximativ două săptămâni”.
Structura centrală funcționează, de ani buni, într-un cămin de nefamiliști, această locație fiind, inițial, o soluție temporară, în speranța unei relocări ulterioare. Din păcate, clădirea a devenit definitiv sediul AVR din București, iar condițiile nu sunt deloc potrivire pentru desfășurarea activității specifice, angajații stând „claie peste grămadă”.
Aceeași situație se regăsește și la Tulcea, Gorj, Argeș, Albița sau Dâmbovița, după cum transmite sindicatul printr-un comunicat. În multe dintre aceste unități teritoriale clădirile sunt deteriorate, iar întreținerea zilnică nu este asigurată de nimeni, motivul fiind lipsa acută de fonduri.
„Condițiile de muncă sunt deplorabile, sunt de ani de zile, oamenii lucrează în niște condiții inimaginabile, nu se face nimic pentru remedierea lor, uniformele abia după vreo 12-13 ani s-au transmis, dar tot sunt incomplete. Cine știe când se vor transmite cele de iarnă? Echipamente de control, ne luptăm de ani de zile, abia anul ăsta au fost achiziționate vreo patru scannere. Oamenii lucrează ca în secolul trecut, manual, deschid fiecare colet în parte ca să găsească și să identifice mărfurile”, a declarat, pentru FANATIK, președintele Sindicatului Național Meridian, Voinea Negoiță.
La Albița, de exemplu, angajații Serviciului Vamal din Republica Moldova au fost nevoiți să își aducă de acasă calorifere electrice, pentru că cele ale instituției nu funcționau în parametri normali. Tot aici, rozătoarele mai au puțin și se urcă pe lucrătorii vamali.
„A venit frigul, oamenii îngheață la propriu, pentru că nu s-a reglementat cu centralele, nu s-a cumpărat păcură, nu s-a plătit fochist, nu s-au plătit reviziile. Ca să vedeți cum este respectată Vama de statul român. Cu șoareci peste ei, condițiile sunt deplorabile și statul român nu face nimic, ba chiar acuză că lucrătorii vamali nu au rezultate”, a mai afirmat Voinea Negoiță.
În ecuație apare chiar și problematica discriminării. Sindicaliștii spun că angajații Autorității Vamale nu beneficiază de aceleași condiții de lucru ca ceilalți angajați ce își desfășoară activitatea în aceleași puncte de trecere a frontierei, cum ar fi polițiștii și personalul din cadrul Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
Mai mult, pentru a putea să își desfășoare activitățile într-un ritm cât de cât optim, angajații își cumpără singuri materialele necesare, cum ar fi topuri de hârtie, tușuri de imprimantă sau pixuri, în contextul în care instituția nu le poate asigura nici măcar strictul necesar. În lipsa acestor rechizite indispensabile, activitatea ar putea să se oprească.
Nu doar despre condiții s-au tot plâns angajații, ci și despre salarizare și despre statutul profesional. Soluții s-ar fi plâns ani la rând, însă nimeni nu le-a sărit în ajutor, astfel că, în viziunea angajaților și a sindicaliștilor, acțiunile de protest sunt iminente și chiar necesare, în speranța că cineva îi va auzi, după cum susține președintele Meridian.
„Protestul e practic ultima speranță care ne-a rămas, dacă nici așa nu se poate face nimic în țara asta, atunci nu știu ce anume. Din 2022, de când s-a înființat vama ca instituție separată în cadrul Ministerului de Finanțe, separată față de ANAF, aproape 1%, adică aproape 30 de angajați au murit la locul de muncă. Lucrurile sunt foarte grave, oamenii sunt foarte supărați”.
Interesant este că, în timp ce angajații existenți acuză condiții proaste de muncă, reprezentanții instituției anunță că se fac angajări, atât în funcții publice de conducere, cât și de execuție.
La începutul lunii iunie a.c. s-a vorbit despre suplimentarea de posturi, de la 3.305 la 4.124, fiind vorba despre creșterea numărului de angajați pentru operaționalizarea sistemului e-Sigiliu. De asemenea, și numărul mașinilor de serviciu crește cu 70 de noi autovehicule, în principal tot pentru e-Sigiliu.
Ce-i drept, aceste angajări se fac din nevoie, dat fiind faptul că ani la rând instituția avea doar circa 3.000 de angajați pe tot teritoriul României, enorm de puțin în contextul volumului mare de muncă. Totuși, până ce noii angajați vor reuși să lucreze la capacitate optimă, asemenea colegilor ce se află deja în meserie de mai mulți ani, va mai dura ceva timp.
„După lupte seculare, am reușit să facem să se suplimenteze cu încă 1.000 de posturi, dintre care 500 de posturi vor fi ocupate în această perioadă, până la sfârșitul anului. Practic, angajații noi care vor veni, nu vor putea să intre în pâine din prima zi. Va trebui să treacă un an, poate și mai mult, pentru ca ei să se poată califica la locul de muncă, ei sunt veniți care cum de unde au lucrat înainte, poate chiar de pe băncile școlii. Mai trebuie să treacă ani de zile pentru ca lucrurile să se rezolve”, a mai spus sindicalistul pentru FANATIK.