News

Soarta Rovanei Plumb a fost tranșată. Comisia pentru Afaceri juridice din P. E. menține votul negativ pentru pesedistă – UPDATE

30.09.2019 | 16:48
Soarta Rovanei Plumb a fost transata Comisia pentru Afaceri juridice din P E mentine votul negativ pentru pesedista  UPDATE

Soarta Rovanei Plumb a fost tranșată astăzi de către membrii Comisiei pentru Afaceri juridice din Parlamentul European (P. E.), asta după ce reprezentantul PSD a fost respins din cauza neclarităților din declarația de avere. Rovana a fost propusă de guvernul României pentru funcția de comisar european pentru Transporturi. UPDATE – Se menține respingerea propunerii guvernului României.


UPDATE, 16:49 Viorica Dăncilă va anunța la ora 19:00 ce se întâmplă cu nominalizarea României pentru comisia de Transporturi. Conform unor surse politice, pentru Digi 24, premierul va anunța că a renunțat la Rovana Plumb, după ce a fost refuzată pentru a doua oară.


UPDATE, 12.36 Votul nu se mai reia în cazul Rovanei Plumb, ci se menține decizia inițială. Aceasta nu poate fi numită comisar la Transporturi.


UPDATE, 12:00 Ședința în care trebuia să se decidă ce se întâmplă cu Rovana Plumb s-a anulat, informează europarlamentarul PNL Sigfried Mureșan. „Comisia Juridică a Parlamentului European (JURI) a votat acum că se respinge ordinea de zi a ședinței privind conflictul de interese al Rovanei Plumb cu opt voturi pentru, nouă împotrivă și două abțineri. Ședința JURI nu mai are loc”, a scris liberalul în mediul online.


Știrea inițială: soarta Rovanei Plumb în Comisia Europeană, decisă astăzi

Rovana a fost respinsă pentru funcția de comisar european din cauza unui împrumut de 800.000 de lei care nu a fost specificat în declarația de avere, dar și din cauza la o companie, Grupul Verzilor, precum și a dosarului penal din 2017. Este foarte probabil ca Rovana Plumb să fie mutată la un alt portofoliu sau rămână doar în funcția de europarlamentar.

În trecut, Comisia Juridică dădea decizii consultative, însă, de data aceasta, avizele devin obligatorii, iar posturile din Comisia Europeană pot fi blocate oricând sau chiar refuzate dacă în cazul anumitor candidați există suspiciuni rezonabile, fie ele și nedovedite într-o instanță juridică.

soarta rovanei plumb
Rovana Plumb este propunerea României pentru comisia europeană a Transporturilor. Sursa foto: g4media.ro

Împrumuturi dubioase

„Probleme au fost ridicate cu privire la un credit de 800.000 euro despre care a relatat presa, însă care nu a fost menţionat în declaraţia de avere, anumite acţiuni la o companie (Grupul verzilor) şi cazul de corupţie în care a fost implicată în 2017 (PPE). A fost decis că: îngrijorările cu privire la cazurile de corupţie sunt în afara competenţei JURI şi ar trebui ridicate în timpul audierilor; informaţii suplimentare vor fi cerute despre împrumut şi acţiuni”, a declarat Rovana Plumb după ce a aflat decizia de săptămâna trecută a europarlamentarilor.

Rovana Plumb a făcut două împrumuturi suspecte, unul de la BRD, în valoare de 800.000 de euro, cu scadență în 2030, iar un altul în valoare de 800.000 de lei, cu scadența în 2021. Despre cel de-al doilea împrumut au apărut cele mai multe semne de întrebare la care eurodeputata PSD nu a putut oferi un răspuns convingător.