Life

Soarta tragică a lui Cristian Vasile. Trădat de femei şi batjocorit de autorităţi, interpretul “frumoasei Zaraza” şi-a găsit sfârşitul într-un mormânt fără cruce

Soarta tragică a lui Cristian Vasile. Interpretul melodiei “Zaraza” a avut un succes răsunător, însă a fost trădat de femei și a fost înmormântat fără cruce. A cunoscut faima, dar și declinul.
05.09.2022 | 15:22
Soarta tragica a lui Cristian Vasile Tradat de femei si batjocorit de autoritati interpretul frumoasei Zaraza sia gasit sfarsitul intrun mormant fara cruce
Cristian Vasile, cel care a intrepretat celebra melodie "Zaraza" a murit tragic
ADVERTISEMENT

Cristian Vasile a fost un celebru interpret de muzică ușoară din perioada interbelică. A avut succes și a fost apreciat de femei, însă a avut o soartă tragică.

Cristian Vasile, un solist celebru în perioada interbelică

Interpretul celebrei melodii “Zaraza” a cunoscut succesul și a câștigat sume mari de bani de-a lungul carierei sale muzicale în perioada interbelică, însă nu a avut o viață ușoară.

ADVERTISEMENT

Deși a fost un artist de succes și un adevărat idol pentru femei, Cristian Vasile nu a avut parte de prea multă dragoste. A fost trădat de femei și a fost înmormântat într-un mormânt fără cruce.

Născut pe 8 mai 1908, la Brăila, Cristian Vasile și-a manifestat pasiunea pentru muzică încă din copilărie, atunci când era dus de părinți în parc, unde cânta orchestra. Și-a pierdut tatăl după Primul Război Mondial, mama lui fiind cea care s-a ocupat de educația sa.

ADVERTISEMENT

A urmat cursurile Liceului “Nicolae Bălcescu” din Brăila, apoi s-a înscris la Conservator în București, cu intenția de a ajunge solist de operă. Ulterior, artistul a renunțat la facultate și a început să cânte muzică ușoară. A ajuns rapid un solist de succes.

Numele renumitului cântăreț a ajuns unul dintre cele mai cunoscute din Bucureștiul interbelic. În afară de faptul că era un artist apreciat al vremii, Cristian Vasile era și un bărbat râvnit de femei.

ADVERTISEMENT

Până să ajungă celebru, cântărețul a primit și refuzuri. După ce a încercat să colaboreze cu un director al unei firme fonografice, care l-a refuzat fără să-l asculte, Cristian Vasile a înregistrat melodii la Berlin și a ajuns cunoscut. Ulterior, artistul a fost contactat de cel care l-a refuzat, însă nu i-a mai acceptat oferta.

Tangoul “Zaraza” a fost înregistrat tot la Berlin, în 1931. Versurile renumitei melodii au fost scrise de Ion Pribeagu, iar muzica era creația lui Benjamin Tagle Lara.

ADVERTISEMENT

Cristian Vasile a fost comparat cu renumitul cântăreț și compozitor de tango Carlos Gardel.

Cristian Vasile era un cântăreț apreciat, dar ghinionist în amor

Cristian Vasile a avut multe contracte după lansarea celebrului tango, iar vocea artistului era apreciată de spectatori.

Cântărețul a avut mai multe șlagăre, cum ar fi “În ochii tăi fermecători”, “Pe boltă, când apare Luna”, sau “Aprinde o țigară”.

“Câştiga într-o lună cât un funcţionar diplomatic într-un an.”, se spunea atunci despre banii lui, potrivit adevărul.ro.

Faptul că era celebru nu a constituit un avantaj și în plan amoros. Cristian Vasile s-a îndrăgostit de multe femei, doar toate profitau de faima și averea lui.

Francesca Frangula, o tânără din zona orașului Roman, a fost prima femeie care l-a dezamăgit.

După ce a divorțat de soț, aceasta s-a mutat în casa lui Cristian Vasile, iar acesta a ajutat-o în cariera sa și s-a căsătorit cu ea. Din păcate, Francesca era interesată doar de banii lui.

Au urmat și alte dezamăgiri, printre care și Mary Maud, de care artistul a fost foarte îndrăgostit. Mai mult, acesta i-a amenajat locuința cu mobilă din străinătate și oglinzi de la Veneția.

Și aceasta urmărea doar banii solistului, pe care l-a părăsit atunci când și-a atins scopul. Cântărețul a încercat să-și ia viața după această dezamăgire și se spune că a fost salvat de mama sa, singura femeie care l-a iubit cu adevărat.

Cristian Vasile și-a găsit sfârșitul într-un mormânt fără cruce

În al Doilea Război Mondial, artistul s-a înrolat pe front în echipele asiatice, iar după război s-a angajat la un mic restaurant din București. A suferit de TBC și a fost la un pas să-și piardă viața.

În cele din urmă, artistul și-a revenit, însă nu a mai reușit niciodată să aibă succesul de dinainte de război din cauza comuniștilor.

Se spune că solistul ar fi refuzat să se supună regulilor impuse de activiștii de partid, motiv pentru care a ajuns să fie uitat de lume. Nu a vrut să cânte pentru Gheorghiu Dej sau pentru Stalin.

Deși a primit propunerea să plece în străinătate, Cristian Vasile a preferat să rămână în țara natală pentru a cânta. În schimb, a lucrat pe șantierul Întreprinderii Gaz Metan din Mediaş.

O perioadă s-a întors în București pentru a prezenta programe la Circul de Stat, dar și pentru a fi regizor la Teatrul de păpuși “Țăndărică”.

A cunoscut-o pe Rada Moldoveanu, cea cu care s-a căsătorit și care i-a fost alături până în ultima zi. Cei doi s-au mutat la Piatra Neamț, el în calitate de regizor, iar soția ca sufleur.

Problemele de sănătate au reapărut, astfel că solistul respira foarte greu, fiind ajutat de un aparat. A avut nevoie de un loc cu o climă potrivită pentru ameliorarea simptomelor, așa că s-a mutat la Predeal.

În ultimii ani din viață a locuit la Sibiu. În afară de boala la plămâni, Cristian Vasile a avut o afecțiune la inimă și o paralizie a corzilor vocale.

Interpretul melodiei “Zaraza” s-a stins din viață în iunie 1974, la 66 de ani. Se spune că cererea lui a fost să nu i se pună cruce inscripționată cu nume pe mormânt. Ultima sa dorință a fost să fie uitat pentru ca nimeni să nu-i cunoască povestea succesului și a decăderii.

ADVERTISEMENT