News

Șobolan filmat printre rafturile unei patiserii din București. Amendă de 20.000 de lei pentru operatorul economic

Un șobolan a fost surprins de inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor în timp ce se plimba nestingherit printre rafturile patiseriei "Lux Pan" din București
29.11.2021 | 18:35
Sobolan filmat printre rafturile unei patiserii din Bucuresti Amenda de 20000 de lei pentru operatorul economic
ADVERTISEMENT

Imagini cu un șobolan care se plimba printre rafturile unei patiserii din Sectorul 2 al Capitalei au fost postate zilele trecute pe o rețea socială. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor s-a autosesizat și a efectuat un control duminică seara, la unitatea de alimentație publică în cauză. Este vorba despre patiseria Lux Pan Pancor, situată pe Șoseaua Pantelimon nr.258.

Inspectorii ANPC au găsit șobolani, dar și alte deficiențe

Sosiți la fața locului, angajații ANPC au fost întâmpinați de o imagine dezolantă. Un șobolan a fost surprins în incintă în timp ce se plimba ca la el acasă. De parcă acest lucru nu era suficient, inspectorii au mai găsit în cadrul patiseriei și grătare cu rugină şi vopsea exfoliată, neigienizate. Lipsa igienei a fost constatată și în cazul pereților din zona de gătire, care aveau un strat grosier de grăsimi şi arsuri, precum și în cazul tavanului care se decojea.

ADVERTISEMENT

Este inadmisibil să întâmpinam astfel de situații, pentru că se știe foarte clar că șobolanii sunt extrem de periculoși, mai ales din cauza microbilor pe care îi pot răspândi“, a declarat Mihai Culeafa, președintele ANPC.

Potrivit comunicatului ANPC, nici temperaturile de păstrare a produselor alimentare nu erau respectate. Deși ar fi trebuit să fie depozitate la rece, materiile prime au fost găsite la o temperatură mai mare de 15 grade Celsius. De asemenea, produselor existente în spațiul de lucru le lipseau etichetele cu data de expirare sau cu factorii alergeni din compoziție.

ADVERTISEMENT

Comerciantul a fost amendat cu 20.000 de lei

În urma atâtor nereguli depistate, operatorul economic a fost amendat cu suma de 20.000 de lei. În plus, toate produsele aflate în incintă în timpul controlului au fost retrase definitiv de la comercializare. Este vorba despre aproximativ 300 de kilograme de alimente. Inspectorii ANPC au mai decis, de asemenea, și oprirea temporară a prestării serviciilor patiseriei, precum și propunerea suspendării activității pe o durată de cel mult 6 luni.

Mihai Culeafa a precizat că astfel de acțiuni vor avea loc și în perioada următoare. “Reacționăm ferm față de toți cei care nu respectă consumatorul și le pun viața, dar mai ales sănătatea, în pericol“, a mai spus acesta pe pagina de Facebook a ANPC.

ADVERTISEMENT

Inspectorii ANPC, felicitați de oamenii din online

Postarea făcută de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor pe pagina de Facebook a strâns sute de aprecieri, precum și zeci de comentarii și distribuiri. Oamenii au fost șocați să vadă că, dincolo de vitrina în care sunt puse la vânzare produse care arată extrem de gustos, se află niște nereguli grave care pot pune în pericol sănătatea celor care le cumpără.

Consumatorii îi felicită pe inspectori și îi roagă să mai deruleze astfel de acțiuni, pentru că, din punctul lor de vedere, cu siguranță mai sunt șobolani și prin alte patiserii.

ADVERTISEMENT

Șobolanii, din ce în ce mai prezenți în București

Incidentul surprins de ANPC în patiseria “Lux Pan” nu este singurul de acest fel. În ultimele luni, în Capitală, au tot fost evenimente mai puțin fericite în care rolul principal îl aveau rozătoarele. Cu doar patru luni în urmă, un tânăr în vârstă de 26 de ani, din București, a fost mușcat de un șobolan, chiar în centrul orașului. Bărbatul a fost atacat chiar în fața porții sale de un șobolan care a sărit din senin pe el. Din fericire, tânărul a ajuns la spital în timp util.

Un alt incident în care un șobolan a ajuns subiect de știri a avut loc la începutul lunii august. Fosta nevastă a fotbalistului Adrian Cristea, Denisa Nechifor, a trăit clipe de coșmar în timpul unei plimbări prin parcul Herăstrău, când a avut o întâlnire de gradul zero cu un șobolan. Vedeta a spus că a încercat să alunge rozătoarea, însă fără succes. Potrivit acesteia, șobolanul a început să alerge pe lângă ea și doar în momentul în care a ieșit din parc a început să se simtă din nou în siguranță.

Nu doar în Capitală au loc astfel de incidente. Cu o lună în urmă, un șobolan a fost filmat printre paturile bolnavilor, într-un spital din Iași. Rozătoarea a creat panică printre pacienți. Unul dintre pacienți a început să țipe, iar o asistentă a încercat să prindă șobolanul cu un suport de perfuzii, dar acesta a fost mai rapid.

ADVERTISEMENT