Surpriză în alegerile din România: Un candidat de extremă-dreapta se impune în scrutinul prezidențial, scrie Politico, în vreme ce Rewuters titrează Prim-ministrul de stânga al României și candidatul extrem de dreapta la egalitate după primul tur al prezidențialelor.
Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri și îi devansează în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și pe liberala Elena Lasconi.
Ultranaționalistul român Călin Georgescu este în prezent pe cale să ajungă în turul final al alegerilor prezidențiale, potrivit rezultatelor provizorii de duminică, cu aproape 90% din secțiile de votare, scrie Politico.
Potrivit rezultatelor parțiale, Georgescu conduce cu peste 22%, urmat îndeaproape de premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu cu puțin peste 20%. Candidatul reformist Elena Lasconi are 18,07%, în timp ce un alt candidat al dreptei dure, George Simion, este următorul cu 14,14%, după numărarea voturilor din peste 96% dintre secțiile din țară.
Un prim sondaj la ieșirea de la urne a sugerat că Lasconi urma să se califice pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, însă mediul politic din România a fost bulversat de ascensiunea lui Georgescu. Rezultatele preliminare pot suferi modificări pe măsură ce voturile continuă să fie contabilizate.
Prezența la vot în întreaga țară și în diaspora românească a fost de 52,5%, ușor peste nivelul de 51,2% la precedentele alegeri prezidențiale din 2019.
Un critic român de dreapta al NATO și prim-ministrul de stânga Marcel Ciolacu păreau la egalitate duminică după primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit rezultatelor parțiale, într-un rezultat șocant care amenință poziția ferm pro-Ucraina a României, relatează Reuters.
Un analist politic a declarat că amestecul Rusiei pentru a-i oferi lui Georgescu un avantaj nu poate fi exclus în alegeri. „Pe baza poziției lui Georgescu față de Ucraina și a discrepanței dintre sondajele de opinie și rezultatul real, nu putem exclude acest lucru”, a afirmat Sergiu Mișcoiu, profesor de științe politice la Universitatea Babeș-Bolyai.
Președintele în exercițiu, Klaus Iohannis, în vârstă de 65 de ani, a consolidat poziția puternică pro-occidentală a României, dar a fost acuzat că nu a făcut suficient pentru a lupta împotriva corupției.
„Va fi un tur de scrutin strâns, liderul social-democrat fiind mai vulnerabil la campania negativă, deoarece este premier în funcție”, a spus analistul politic Radu Magdin.